Constănțenii sărbătoresc „Ziua Dobrogei”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Muzeul de Istorie și în Piața Ovidiu

Constănțenii sărbătoresc „Ziua Dobrogei”

Cultură 13 Noiembrie 2014 / 00:00 1090 accesări

136 de ani se împlinesc mâine de la reintrarea Dobrogei, „veche posesiune a lui Mircea cel Bătrân”, în componența statului român. Importanța acestui eveniment este covârșitoare, 14 noiembrie 1878 fiind „una din orele astrale ale României, fără de existența căreia cu greu ne-am putea imagina evoluția modernă și contemporană, independentă și prosperă a țării noastre”, după cum spunea, într-un interviu acordat cotidianului „Telegraf”, prof. univ. dr. Stoica Lascu. În această zi au fost organizate, la Brăila, festivitățile de luare în stăpânire a Dobrogei, prilej cu care s-a dat citire celor două documente semnate de Carol I: „Proclamația către dobrogeni” și „Înalt ordin de zi către Armată”.

Acest moment va fi marcat și la Constanța printr-o suită de evenimente cultural-artistice, care se vor organiza într-o clădire-simbol a orașului de la Marea Neagră, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC). Astfel, mâine, în aula „Adrian Rădulescu” a MINAC, începând cu ora 11.00, va avea loc simpozionul ştiinţific dedicat sărbătoririi a 136 de ani de la revenirea Dobrogei la România. Manifestarea moderată de muzeograful MINAC, dr. Lavinia Gheorghe, este dedicată elevilor de la liceele și școlile constănțene care se vor implica în activitate prin momente artistice și susținerea unor comunicări științifice. Cu acest prilej, va fi vernisată, la intrarea în aulă, expoziția „Regele Carol și Dobrogea”, cu documente din colecțiile MINAC, Muzeului Național de Istorie a României și Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale.

„LECȚII DE ISTORIE” Activitățile cultural-științifice vor continua mâine, începând cu ora 14.00, în aula „Adrian Rădulescu” a MINAC. Despre semnificația zilei de 14 noiembrie 1878 va vorbi, în deschiderea amplei manifestări, șeful Serviciului Județean al Arhivelor Naționale, dr. Virgil Coman. Apoi, conf. univ. dr. Marioara Cojoc va susține o prelegere despre „Rolul statului român în modernizarea Dobrogei”, punând accent pe două momente deosebit de importante: construirea podului de la Cernavodă (Podul „Carol I“, 1890-1895) și deschiderea portului maritim Constanța (1896). Emil Ermin Sandu va prezenta rolul instituției monarhice în Dobrogea, iar despre clădirile-simbol ale tărâmului dintre Dunăre și Marea Neagră va vorbi directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu.

LANSARE DE CARTE După aceste scurte „lecții de istorie”, atenția participanților la eveniment va fi atrasă de un moment editorial, programat de la ora 14.45. Este vorba despre lansarea volumului „Marin Ionescu-Dobrogianu (1866-1938), personalitate plurivalentă a dobrogenisticii românești”, semnat de dr. Luminița Stelian. Cartea care a văzut recent lumina tiparului va fi prezentată de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.

RECITAL ARMONIA Invitată specială la acest eveniment aniversar este multipremiata corală bărbătească a Arhiepiscopiei Tomisului - Armonia. Ea va intona imnul național, „Deșteaptă-te, române!”, de la ora 15.00, pentru ca jumătate de oră mai târziu să ofere un recital cu cântece patriotice. În acest răstimp, vor vorbi despre semnificația momentului aniversar: Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, monseniorul Bazilicii „Sfântul Anton”, Ieronim Iacob, și muftiul Cultului Musulman din România, Murat Iusuf. De asemenea, vor lua cuvântul subprefectul Levent Accoium - „Proclamația domnitorului Carol I către populația dobrogeană din 14 noiembrie 1878” - și președintele Uniunii Democrate a Tătarilor-Turco Musulmani din România, Gelil Eserghep.

SPECTACOL FOLCLORIC După recitalul oferit de corala Armonia, în Piața Ovidiu se va organiza, în intervalul orar 15.40 - 17.00, spectacolul „Artă și conviețuire în Dobrogea”, cu dansuri tradiționale ale etniilor din Dobrogea

EXPOZIȚIE Pe toată durata evenimentului de la MINAC, între orele 14.00 și 17.00, va fi intrare liberă la expoziția de fotografii și documente vechi din perioada 1878-1914. Expoziția „Regele Carol și Dobrogea” va fi prezentată de directorul Muzeului Portului „Cuibul Reginei”, prof. dr. George Varsami.



12