Bilanţul activităţilor întreprinse de Serviciul Poliţiei Rutiere (SPR) Constanţa pe 2008 relevă o creştere a accidentelor rutiere. Potrivit şefului Biroului Drumuri Naţionale şi Europene din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere (SPR) Constanţa, scms. Tudorel Dogaru, 111 persoane şi-au pierdut viaţa anul acesta. Poliţiştii SPR au înregistrat 1.312 accidente, dintre care 259 grave, soldate cu 111 morţi, 205 răniţi grav şi de şapte ori mai mulţi răniţi uşor, respectiv 1.421. Comparativ cu anul trecut, cifrele atestă o scădere a accidentelor grave şi a persoanelor grav rănite, însă indică o creştere alarmantă a numărului morţilor şi a numărului total de accidente. Potrivit scms Dogaru, la nivelul întregii ţări, Constanţa ocupă locul doi după Capitală. Statisticile arată că rutele cele mai predispuse accidentelor sînt DN 3 Constanţa - Ostrov, DN 22 C Constanţa - Cernavodă şi DN 39 Constanţa - Vama Veche. Acestea prezintă riscul cel mai mare de producere a unui accident rutier, însă cifrele sînt în scădere. În prezent, în ceea ce priveşte creşterea numărului de accidente, locul I îl ocupă drumul naţional DN 22 Constanţa - Tulcea. Şi în municipiul Constanţa există zone predispuse accidentelor rutiere, cum ar fi: Tomis III, zona Dorally şi staţiunea Mamaia, unde principala cauză a producerii accidentelor este viteza excesivă.
Tamponări… la ordinea zilei
În contextul accidentelor soldate doar cu pagube materiale, respectiv al tamponărilor, pe 2008, poliţiştii de la Rutieră s-au confruntat cu 42.723 de cazuri, dintre care 33.000 s-au produs în oraş. Poliţiştii spun că s-a observat o dublare a numărului accidentelor produse în mediul urban, faţă de cele produse în mediul rural. Accidentele cele mai numeroase au fost înregistrate în Constanţa, în număr de 760, 30 în Mangalia şi cu unul mai puţin în Medgidia.
Infracţiunile, în creştere
Din punct de vedere legal, poliţiştii de la Rutieră au înregistrat, anul acesta, 1.001 infracţiuni şi au aplicat 113.645 de sancţiuni, cifrele fiind în creştere faţă de anul trecut. Oamenii legii au reţinut 1.943 de certificate de înmatriculare şi au adus la stadiul de pietoni, 6.982 şoferi cărora le-au ridicat permisele de conducere. Doar pentru opririle neregulamentare au fost aplicate 8.455 de amenzi.
Un singur caz cu autor necunoscut nerezolvat
Poliţiştii de la Rutieră spun că au înregistrat, de la începutul anului, 67 de accidente cu autor necunoscut şi au reuşit să finalizeze 66. Despre accidentul rămas, deocamdată, cu autor necunoscut, poliţiştii spun că sînt pe urmele vinovatului şi că au un cerc de 14 persoane suspecte, pe care le vor verifica pînă vor ajunge la adevăr.
Pietonii, în continuare în topul cauzelor accidentelor
În topul cauzelor producerii accidentelor rutiere pietonii se menţin, în continuare, pe locul întîi, cu un procent de 18%. Al doilea motiv îl reprezintă neacordarea de prioritate, cu un procent de 15%, exemplificat, în mod special, prin accidentele produse în intersecţii. Neacordarea priorităţii pietonale din partea conducătorilor auto reprezintă a treia cauză, cu un procent de 12%, urmată de imprudenţa în condus, cu 11%. Surprinzător sau nu, din bilanţul rutier pe 2008 reiese că viteza este ultimul motiv al producerii unui accident rutier.
Cel mai grav accident rutier din ultimii cinci ani
Anul acesta a fost marcat de cel mai grav accident rutier petrecut în ultimii cinci ani de zile, după cum l-au catalogat poliţiştii Serviciului Poliţiei Rutiere. Devastatorul impact s-a produs pe 9 august, pe drumul naţional DN3, între localităţile constănţene Murfatlar şi Valu lui Traian, şi s-a soldat cu pierderea a cinci vieţi omeneşti, şi rănirea gravă a patru persoane. Tragedia s-a întîmplat după ce unul dintre şoferi, cu o alcoolemie de 1,75 la mie, a intrat cu viteză pe contrasens, într-o depăşire periculoasă. În ciuda rezonanţei cumplitului eveniment, istoria s-a repetat, la scară mai mică, după cîteva săptămîni. Un accident rutier petrecut pe DN2A, între localităţile Mihail Kogălniceanu şi Ovidiu a spulberat trei vieţi şi a nenorocit alte trei. Cauza? Surprinzător, aceeaşi, singura diferenţă fiind o alcoolemie mai mare, de 1,90 la mie, adică aproape de comă alcoolică.
Planuri rutiere pentru 2009
Potrivit şefului Biroului Drumuri Naţionale şi Europene din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere, poliţiştii au în plan pentru anul viitor construirea unui al treilea sens giratoriu în afara localităţii, respectiv pe DN 3, la intrare în Valu lui Traian, iar în localitate, la intersecţia Şoselei Mangaliei cu str. Hatman Arbore. Scms Dogaru spune că, în ultimele 12 luni, poliţiştii au avut o activitate deosebit de intensă, ţinînd cont şi de faptul că anul acesta s-a desfăşurat summit-ul NATO, şi au reuşit să ducă totul la finalitate cu bine. Pentru anul viitor se estimează multe proiecte de sistematizare rutieră pentru a combate fenomenul de creştere a accidentelor înregistrate pe anul curent.