CONSTANȚA! A donat de 95 de ori - 175 de pacienți, tratați cu sângele său!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ziua Mondială a Donatorului de Sânge!

CONSTANȚA! A donat de 95 de ori - 175 de pacienți, tratați cu sângele său!

Sănătate 14 Iunie 2018 / 16:54 4034 accesări

În fiecare clipă, în lume, un om are nevoie de un tratament transfuzional pentru a fi salvat! Dacă nu ar fi donatori, medicii ar pierde un număr impresionant de pacienți, în ciuda tuturor eforturilor pe care le-ar face, și asta pentru că sângele nu poate fi înlocuit. În fiecare an, pe 14 iunie, se serbează Ziua donatorului de sânge, în semn de recunoștință pentru cei care contribuie la salvarea de vieți omenești, dar și pentru a atrage atenția populației cât de importantă este donarea. Constanța a marcat această zi într-un cadru festiv, la Consiliul Județean, în Sala Remus Opreanu, în premieră. Zeci de persoane au donat de zeci de ori, salvând sute de oameni! Unul dintre donatorii premiați este un constănțean de 46 de ani; el a primit un certificat de apreciere din partea Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanța pentru cele 95 de donări de sânge efectuate din 1990 și până în prezent. Potrivit directorului CRTS, dr. Alina Dobrotă, cu sângele său au fost tratați 175 de pacienți.

În numele pacienților tratați, CRTS mulțumește donatorului fidel și îl așteaptă în continuarea la donare. Și ca el, mulți alți donatori au contribuit la salvarea a sute și chiar și mii de pacienți aflați pe paturile de spitale. Printre ei se numără și fratele directorului CRTS, care, de asemenea, are zeci de donări la activ.

PARTENERIATE CRTS a reușit, după numeroase încercări, încheierea unor protocoale de colaborare, multe dintre ele extrem de valoroase. ”Pentru prima oară, în premieră, sărbătoarea noastră se desfășoară oficial, reunind sub același acoperiș donatori de sânge fidelizați, tineri care au devenit donatori de sânge, voluntari, sponsori, colaboratori și reprezentanții instituțiilor de la nivelul județului”, a declarat directorul CRTS. Ea a reamintit parteneriatul încheiat în luna martie cu Arhiepiscopia Tomisului; ”parteneriat ce a constituit punctul de plecare al dezvoltării unei campanii deosebite, și probabil unice în țară, în sensul că noi punem cărămidă cu cărmidă bazele unei colaborări de termen scurt, mediu și lung”.

APEL CĂTRE POPULAȚIE! Din păcate, centrele de transfuzii din întreaga țară se confruntă cu o lipsă a donatorilor de sânge, așa că directorii de centre caută fel și fel de soluții pentru a-i atrage pe salvatorii de vieți. ”Din punctul de vedere al colectei de sânge, nu putem spune că avem o creștere considerabilă față de anul anterior. Avem chiar o scădere a colectei în luna aprilie, am avut o colectă la nivelul lunii august, lucru care ne-a îngrijorat foarte tare și ne-a făcut să organizăm într-un rimt mult mai alert diversele acțiuni de colectă mobilă, de data aceastsa și cu reprezentanților clerului”, a declarat directorul CRTS Constanța. Acest lucru lucru se regăsește ca și rezultate pozitive în recoltarea a 160 de pungi în plus în luna mai, față de luna aprilie. ”Este un început, noi nu urmărim creșteri spectaculoase, ci dorim efectiv să sensibilizăm populația de a veni să doneze sânge periodic. Cu ajutorul reprezentanților Bisericii, suntem convinți că vom reuși să facem un important pas înainte”, a adăugat medicul director. Și cum vara este perioada vacanțelor, a concediilor, numărul donatorilor scade. ”Sperăm ca în această vară să nu înregistrăm o scădere având în vedere activitățile suplimentare pe care le-am programat deja în colaborare cu diverse Parhoii. Apelul nostru către populație este: Stimați constănțeni, bucurați-vă de vacanță, de sezonul estival, dar nu uitați pacienții care în spitale își așteaptă șansa la tratament transfuzional. Veniți când puteți și donați sânge”, spune directorul dr. Dobrotă. Organismul se reface repede după donare, dacă se respectă recomandările specialiștilor, deci nu există niciun risc.

SCURT ISTORIC!

14 iunie reprezintă ziua de naştere a lui Karl Landsteiner, născut în 1868 la Viena. Karl Landsteiner a fost doctor şi profesor de anatomie patologică la Universitatea din Viena. În anul 1930 a câştigat Premiul Nobel pentru Medicină cu descoperirea grupelor de sânge. Datorită lui, transfuziile de sânge au devenit astăzi proceduri de rutină medicală.

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge a fost sărbătorită pentru prima dată în Johanesburg, Africa de Sud, în 2004, când, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a hotărât ca ziua de 14 iunie să fie una dintre cele opt inițiative de sănătate globale. Celelalte șapte inițiative de sănătate globală sunt: Ziua Mondială a SIDA, Ziua Mondială a Sănătății, Ziua Mondială a Malariei, Ziua Mondială a Hepatitei, Săptămâna Mondială a Imunizării, Ziua Mondială a Tuberculozei și Ziua Mondială fără Tutun. De atunci, în fiecare an, lansarea evenimentului este găzduită de o altă regiune OMS. Ediţia 2018 este găzduită de Grecia şi are drept temă: ”Donarea de sânge ca o acţiune de solidaritate”.

CINE POATE DONA/BENEFICII!

”Pot dona persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, cu greutatea peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă”, potrivit specialiștilor CRTS. Persoanele de peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă sau neurologice. Cu două zile înainte de donare, este interzis consumul de băuturi alcoolice! ”Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de: 7 tichete de masă pentru produse alimentare; o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, o zi de scutire în ziua donării în cazul elevilor, studenților și militarilor; decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu/reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge”, menționează CRTS Constanța.



12