Constanţa a intrat în reţeaua Europa Cinemas

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O identitate europeană comună

Constanţa a intrat în reţeaua Europa Cinemas

Monden 25 August 2011 / 00:00 655 accesări

ÎN RÂNDUL LUMII Lanţul de cinematografe CYTYPLEX, care operează săli de cinema la Bucureşti, Braşov şi Constanţa, a aderat la programul Europa Cinemas, prima reţea de distribuţie cinematografică europeană. Creată în anul 1992, graţie finanţării provenite de la programul MEDIA, Centrul Naţional al Cinematografiei din Franţa, Europa Cinemas presupune o reţea de cinematografe care difuzează preponderent producţii cinematografice europene. Acest program oferă sprijin operaţional şi financiar sălilor de cinema care se angajează să difuzeze un număr semnificativ de producţii cinematografice europene în afara celor naţionale, să organizeze acţiuni de promovare a unor programe în special dedicate publicului tânăr. Obiectivul este de a creşte difuzarea şi programarea producţiilor europene în cinematografe. Este vizată şi diversitatea programării filmelor prin dezvoltarea unei reţele de cinematografe la nivel naţional şi internaţional. Programul sprijină şi tranziţia la redarea în sistem digital a filmelor. Aderarea la acest program înseamnă pentru constănţeni că în fiecare săptămână va fi proiectat cel puţin un lungmetraj artistic, un documentar sau un film de animaţie european. Preţul unui bilet este fix, de 7 lei.

Peste jumătate din oraşele europene cu peste 150.000 de locuitori dispun de măcar o sală de cinema membră Europa Cinemas. Reţeaua cuprinde deja 31 de ţări, 475 de oraşe, 827 de săli de cinema şi 2055 de ecrane. Programul sprijină şi exploatarea şi difuzarea filmului european în Asia, America Latină şi la sud de Marea Mediterană în cadrul programului MEDIA Internaţional şi sprijinul UE în ţări din afara sa, reţeaua fiind extinsă până la 60 de ţări, 588 de oraşe, 1036 de săli şi 2789 de ecrane. Europa Cinemas este un program derulat în săli de cinema din Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Estonia, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria. Din 2003 a fost instituit şi premiul Europa Cinemas Label, acordat în patru festivaluri internaţionale de tradiţie: unui film selectat în programul Panorama în cadrul Berlinalei, unui lungmetraj din secţiunea Directors’ Fortnight la Cannes, în cadrul Festivalului Internaţional de la Karlovy Vary şi unei producţii prezentate în secţiunea Zilele Veneţiei la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia.

UN STUDIU ANTROPOLOGIC Identitatea comună a ţărilor membre UE este mai posibilă acum mai mult ca niciodată. Progresul rapid al tehnologiilor informaţionale face posibilă comunicarea internaţională în timp real iar distanţele şi graniţele naturale îşi pierd treptat din importanţă. Încheierea competiţiei între sistemele ideologice la începutul anilor 1990 şi deschiderea implicită a unor noi spaţii geografice şi pieţe au grăbit internaţionalizarea lumii. Mass-media şi accesul la informaţie au devenit esenţiale iar societatea industrială este înlocuită în ritm alert de societatea cunoaşterii. Acestea sunt efecte pozitive ale globalizării, care au permis şi realizarea unui proiect cinematografic unic în lume: un documentar realizat ca o capsulă a timpului, un montaj de secvenţe sau imagini surprinse de realizatori amatori din întreaga lume pentru a arăta generaţiilor care vor veni ce înseamnă să trăieşti pe Terra, pe data de 24 iulie 2010. Provocarea a constat în a le adresa oamenilor o întrebare cu privire la felul cum îşi trăiesc viaţa într-o anume zi din an. 88.000 de oameni din toate colţurile lumii au răspuns, însumând 4.500 de ore de filmare din 192 de ţări. Acest amplu material a fost preluat de regizorul scoţian Kevin Macdonald, deţinător al premiilor Oscar şi BAFTA, care l-a transformat într-un documentar de numai 94 de minute şi 37 de secunde, cu ajutorul căruia putem înţelege ce înseamnă să fii om în zilele noastre.

Documentarul ”Life in A Day / O zi din viaţă” este cel mai important proiect cinematografic din lume, realizat de utilizatorii site-ului YouTube. Ca un adevărat eveniment mediatic global, producţia a fost difuzată în premieră live pe youtube.com/lifeinaday, pe 27 ianuarie 2011, odată cu deschiderea Festivalului de Film de la Sundance din SUA, subtitrat în 25 de limbi. Pentru toţi cei care au pierdut acest moment sau pentru cei ce vor dori să revadă acest documentar emoţionant în condiţii profesioniste pe ecranul unei săli de cinema, documentarul va rula în Sala 3 a Cityplex în perioada 26 august - 2 septembrie.



12