Constanţa: Agenţii economici din RESTO s-au reunit în vederea găsirea de soluţii pentru a putea funcţiona

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Constanţa: Agenţii economici din RESTO cer îmbunătăţirea măsurilor legislative pentru a putea funcţiona

Administrație, Economie 06 Martie 2021 / 09:41 1565 accesări

Peste 60 de agenţi economici constănţeni s-au reunit în Asociaţia Patronală a Restaurantelor, Cafenelelor, Barurilor, Cluburilor, Saloanelor de Evenimente şi Beach Barurilor (RESTO), cu scopul găsirii de soluţii, împreună cu autorităţile locale şi centrale, pentru a-şi putea desfăşura activitatea şi menţine locurile de muncă în perioada de pandemie, respectând restricţiile sanitare, au informat, vineri, reprezentanţii asociaţiei.

Preşedintele RESTO Constanţa, Egevit Aslan, a declarat în cadrul primei conferinţe de presă organizată de nou înfiinţata structură că pentru găsirea de soluţii adecvate, trebuie, în primul rând, "o mai bună comunicare" între agenţii economici, în mod special cei din HoReCa, "cu toate instituţiile abilitate implicate în această pandemie, în această situaţie economică".

Egevit Aslan a mai spus că operatorii din HoReCa doresc îmbunătăţirea măsurilor legislative care se iau, astfel încât aceştia să îşi poată desfăşura activitatea.

"Vom cere în cel mai scurt timp, atât cât se poate face legal, să venim şi cu propunerile noastre, să aducem argumente pentru a fi scoşi din această incidenţă de 3 la mie, care mi se pare nejustificată. (...) Să ni se spună de ce HoReCa reprezintă un pericol, pentru că avem demonstrat deja că s-au deschis restaurante şi numărul de clienţi nu a crescut atât de mult încât să prezinte un pericol. Acolo unde sunt restaurante mai frecventate, capacitatea de 30% nu va permite o funcţionare normală măcar pentru supravieţuire. (...) Vom face toate demersurile, să venim chiar şi cu propuneri legislative să se modifice acest lucru", a declarat reprezentantul RESTO Constanţa.

Conform acestuia, cele mai bune soluţii pot fi luate în urma urma efectuării unor studii de impact.

"Cel mai important este să se facă un studiu de impact şi să se aleagă cea mai bună soluţie. De exemplu, la o capacitate de 50% pentru evenimente, dar cu distanţarea necesară, cu o foarte bună ventilaţie, oamenii implicaţi, antreprenorii sunt dispuşi să investească, astfel încât să se elimine riscul, să se creeze separatoare între mese, paravane. Dacă există soluţii pentru deschiderea şcolilor (...) cu siguranţă se pot găsi soluţii şi în HoReCa. Este important să ne dorim, să existe voinţă politică în acest sens", a afirmat Egevit Aslan.

Preşedintele onorific al RESTO Constanţa, Corina Martin, a declarat că mai ales industria de evenimente trebuie să repornească, în acest domeniu înregistrându-se cele mai mari pierderi.

"Mai ales industria de evenimente trebuie să repornească, sunt pierderile cele mai mari, sunt saloane de evenimente şi organizatori de evenimente care de peste un an sunt forţaţi să înceteze orice activitate. Poate să existe o soluţie inclusiv prin introducerea obligativităţii unui test COVID. Mă gândesc de exemplu la festivalul de muzică pe care îl găzduieşte Constanţa în timpul verii, şi aceasta poate fi o propunere, aşa cum se cere testul COVID negativ şi la îmbarcarea în avion la anumite companii aeriene sau pentru plecarea în vacanţe în anumite destinaţii", a spus Martin.

Ea a subliniat, totodată, că taxele şi impozitele plătite de agenţii economici din HoReCa au fost calculate ca şi cum activitatea s-ar fi desfăşurat normal.



Ştiri recomandate

12