Constanţa are muzeu de importanţă naţională

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Constanţa are muzeu de importanţă naţională

Eveniment 02 Noiembrie 2007 / 00:00 773 accesări

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa a fost clasificat în categoria muzeelor de importanţă naţională, potrivit unei Hotărîri aprobate în şedinţa de Guvern de săptămîna aceasta. Angajaţii prestigioasei instituţii de cultură constănţene, alături de reprezentanţii instituţiilor care s-au implicat în realizarea acestui proiect au sărbătorit, ieri, acest moment important din existenţa muzeului de la malul mării. Printre cei prezenţi în aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie s-au aflat directorul instituţiei muzeale, dr. Constantin Chera, purtătorul de cuvînt al Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Cristian Moldovanu, senatorul PNL Puiu Haşotti, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJCCPCN), Virgil Lungu, prefectul Dănuţ Culeţu.

Directorul Muzeului de Istorie, dr. Constantin Chera, a declarat că această realizare este un model de cooperare între diversele instituţii ale statului, autorităţile locale şi centrale, de diverse culori politice. Acesta a mai precizat că instituţia muzeală s-a bucurat de sprijin material din partea Consiliului Judeţean Constanţa, precum şi de susţinerea tuturor demersurilor în vederea realizării acestui obiectiv. „Demersul e iniţiat de muzeu prin Consiliul Judeţean Constanţa, care este forul nostru tutelar, ordonatorul nostru de credite. CJC a făcut demersul oficial către autorităţile centrale şi după ce a fost aprobat acest demers la diverse ministere - Finanţelor, Administraţiei şi Internelor, Culturii, am primit răspunsul aseară (n.r. miercuri seară) de la Guvern, care, în şedinţă, a aprobat acest statut al muzeului”, a subliniat dr. Constantin Chera.

La rîndul său, purtătorul de cuvînt al Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Moldovanu, a menţionat: „Mi se pare a fi o recunoaştere necesară a importanţei acestui muzeu, pentru că judeţul Constanţa reprezintă un potenţial arheologic important în ţara noastră. Este un act de dreptate să acorzi titlul de muzeu de importanţă naţională, este un act de justiţie morală pentru colectivul care lucrează în acest domeniu. Referitor la sprijinul CJC, nu pot decît să vă promit că în fiecare an se va face mai mult decît în anii precedenţi. Felicitări acestui colectiv şi vă asigurăm că vom fi în continuare alături de dvs.”.

În sală s-a aflat, ieri, şi senatorul PNL, Puiu Haşotti, cel care a avut un rol determinant în realizarea acestui obiectiv, urmărind îndeaproape întreaga procedură iniţiată în urmă cu aproape doi ani. De asemenea, directorul DJCCPCN, Virgil Lungu, a subliniat faptul că instituţia merită pe deplin statutul de muzeu de importanţă naţională, făcînd referire la cîteva dintre argumentele care au fost determinante în acordarea acestei titulaturi: patrimoniul cultural impresionant, activitatea de excepţie a cercetătorilor şi muzeografilor constănţeni, reflectată în sute de articole publicate în ţară şi peste hotare, precum şi în lucrări de specialitate. Noul statut al muzeului prevede, printre altele, şi o creştere salarială a angajaţilor cu pînă la 20%. Titulatura muzeului va rămîne aceeaşi.

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie deţine un patrimoniu arheologico-numismatic şi istoric de excepţie

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa a devenit muzeu de importanţă naţională, potrivit unei Hotărîri aprobate de Guvern în şedinţa de miercuri. Potrivit Legii nr. 311/2003, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor a avizat favorabil clasificarea acestui muzeu în categoria muzeelor de importanţă naţională.

Muzeul constănţean are un patrimoniu arheologico-numismatic şi istoric de excepţie, rezultat al cercetărilor realizate de-a lungul timpului în subsolul Dobrogei. În patrimoniul muzeului se află o valoroasă colecţie de arheologie, precum şi o colecţie numismatică de circa 78.000 de piese, care cuprinde descoperiri izolate şi tezaure din toată Dobrogea. De asemenea, muzeul deţine rezervaţii arheologice „in situ”. Instituţia muzeală are o bibliotecă cu un fond de carte şi revistă de aproximativ 60.000 de volume, cele mai multe periodice, obţinute în mare parte prin schimburi de carte cu peste 200 de instituţii de specialitate din Europa, America, Africa şi Asia. Specialiştii muzeului organizează, anual, sesiunea ştiinţifică „Pontica”.

Conform Legii nr. 311/2003 a muzeelor şi a colecţiilor publice, muzeele şi colecţiile publice de importanţă naţională sînt muzeele şi colecţiile publice de drept public sau de drept privat, care deţin în patrimoniul lor muzeal bunuri de valoare excepţională, semnificative în plan naţional pentru istorie, arheologie, etnologie, artă, arhivistică, ştiinţă, tehnică, literatură, cinematografie, numismatică, filatelie, heraldică, bibliofilie, cartografie şi epigrafie.

În cadrul evenimentului de ieri, în urma discuţiilor dintre reprezentanţii Muzeului de Istorie, ai Direcţiei Judeţene de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional şi ai Prefecturii, s-a decis acordarea a cinci premii în domeniul artelor – arheologie, literatură, arte vizuale, istorie şi arhitectură, în valoare de 1.000 de euro fiecare. Premiile se vor numi „Remus Opreanu”, în memoria primului prefect al judeţului Constanţa.



12