CONSTANȚA: Asistența medicală transfrontalieră!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CONSTANȚA: Asistența medicală transfrontalieră!

Sănătate 03 Ianuarie 2019 / 11:08 898 accesări

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța informează situația asistenței medicale transfrontaliere în anul 2018. "Aceasta se referă la asigurații din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România care s-au deplasat într-un stat membru al Uniunii Europene cu scopul de a primi tratament medical, cu sau fără autorizare prealabilă eliberată de CAS Constanța, cf. H.G. 304/2014, cu modificarile și completările ulterioare", potrivit CJAS Constanța. O deosebită importanță în acest caz o are Punctul Național de Contact, ce facilitează legatura dintre instituțiile competente (casele de asigurari de Sănătate) și furnizorii de servicii medicale din statele membre UE.
Toate acțiunile menționate mai sus implică o bună colaborare și o continuă dezvoltare a relațiilor cu organismele de legătură din statele membre UE/SEE/Confederația Elvețiană.
Sumele rambursate de CJAS Constanța în anul 2018 pentru cheltuielile ocazionate de acordarea serviciilor medicale persoanelor asigurate în sistemul național de asigurari de sănătate, aflate pe teritoriul altor state, în baza documentelor internaționale cu prevederi în domeniul sănătății la care România este parte, totalizează 12.205.394,86 lei.
Cea mai mare parte a sumelor a fost rambursata în baza formularelor E 125 si E 127 sosite din Uniunea Europeana, restul, nesemnificativ ca sumă, ca urmare a solicitărilor individuale pentru recuperarea cheltuielilor asiguraților români care au beneficiat de asistență medicală devenită necesară în timpul șederii pe teritoriul unui stat membru al UE/SEE/Confederației Elvețiene și pe care au achitat-o integral (E 126 Ro).
În cazul E 125 si E 127, cetățenii români au prezentat și le-au fost recunoscute cardurile europene de sănătate, certificatele provizorii de înlocuire a cardurilor europene ori formularele europene emise de instituția competentă (in acest caz, CAS Constanța).
În anul 2018, au fost primite din UE spre decontare 1872 formulare E 125 cu sume per servicii și 167 formulare E 127 cu sume forfetare, potrivit CJAS Constanța.
În cel de-al doilea caz, al solicitărilor individuale, asigurații români prezenți pe teritoriul altor state UE nu au prezentat sau nu le-au fost recunoscute de instituțiile medicale cardurile europene de asigurari de sănătate sau certificatele provizorii de înlocuire a acestora (CIP), foarte puțini având documentele necesare recuperarii acestor sume în țară, arată sursa citată.

Recuperarea de către statul român a cheltuielilor ocazionate de prestațiile medicale acordate străinilor aflați pe teritoriul României se referă atât la asistența medicală devenită necesară de care au beneficiat asigurații străini în timpul șederii pe teritoriul statului român si pentru care au prezentat cardul european de asigurări de sănătate sau certificatul provizoriu de înlocuire a cardului european de sănătate, cât și la asistența medicală de care au beneficiat posesorii formularelor europene S1 si S2, plata acestor servicii făcaându-se de către CAS Constanța, iar recuperarea acestor cheltuieli făcându-se prin intermediul organismului de legătura român, respectiv Casa Națională de Asigurari de Sănătate, de la instituțiile asiguratoare emitente de carduri și formulare din străinătate, în baza facturilor E 125 (Ro) emise de CAS Constanța.
Astfel, în anul 2018 au fost raportate de către furnizorii aflați în contract cu CAS Constanța servicii medicale pentru care au fost emise 45 de facturi E 125 Ro pentru recuperarea a 69.964,48 RON.
Sumele de recuperat vor tot mai consistente in urma înțelegerii de către toți prestatorii de servicii medicale aflați în contract cu CAS Constanta a necesității raportarii distincte a serviciilor medicale/medicamentelor acordate asiguraților străini aflați pe teritoriul statului român.



12