Constanţa, centru al imperiului de contrabandă cu aur în UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Afacere cu tentacule în toată Europa DIICOT - 225 de percheziţii, 100 de suspecţi audiaţi

Constanţa, centru al imperiului de contrabandă cu aur în UE

Eveniment 11 Decembrie 2013 / 00:00 4632 accesări

A pus la cale o afacere colosală, în care a reuşit să atragă peste 90 de persoane din România şi din alte zece ţări, însă cineva l-a “turnat” şi imperiul pe care l-a construit s-a prăbuşit în doar câteva ore. Este povestea unui cetăţean turc, B.S., patronul unei firme constănţene de transport persoane pe ruta Turcia-România, precum şi pe alte trasee internaţionale, care a creat, anul acesta, o grupare infracţională specializată în contrabanda cu aur şi comercializarea pe teritoriul României a produselor supuse marcării, fără ca acestea să fie marcate. În urmă cu câteva luni, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Alba Iulia au primit o reclamaţie anonimă şi s-au infiltrat în grupare. Conform anchetatorilor, iniţial, reţeaua a fost formată din câţiva constănţeni, unii dintre ei administratori de case de amanet şi bijuterii, dar, în scurt timp, s-a extins în toată ţara şi peste hotare. Liderul grupării a colaborat cu numeroşi patroni ai unor magazine de lux din România şi din Europa, care intenţionau să vândă „la negru” cantităţi foarte mari de bijuterii din aur. Pentru a reuşi acest lucru, comercianţii i-au cerut cetăţeanului turc să le aducă ilegal marfa, fără ca aurul să fie declarat la ieşirea sau intrarea în ţară sau evidenţiat în contabilitatea societăţilor comerciale care-l achiziţionau de la persoane fizice. În acest fel, ei nu erau obligaţi să plătească taxe vamale şi accize.

LIVRAT CONTRA COST Anchetatorii spun că liderul grupării a pus la dispoziţie autocarele firmei sale, cu ajutorul cărora a adus, din Turcia, aurul comandat de diverşi bijutieri români şi străini. Metalul preţios era ascuns în banchete şi în pereţii autocarelor. Contrabandiştii aşteptau să coboare călătorii, apoi scoteau aurul. Punctul terminus al operaţiunii nu era, însă, Autogara Sud Constanţa, ci o fermă din localitatea constănţeană Valu lui Traian, pe care membrii grupării o numeau „aeroport” şi unde erau depozitate bijuteriile turceşti. Ulterior, podoabele erau preluate de cărăuşi, ascunse în spaţiile special amenajate în maşinile acestora şi livrate contra cost patronilor magazinelor de bijuterii din România, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Italia şi Macedonia. Din cercetări s-a stabilit că cea mai mare cantitate de aur exportată ilegal a fost de 20 de kilograme. De asemenea, membrii grupării sunt acuzaţi că luau bijuteriile din aur pe care românii nu le mai puteau recupera de la casele de amanet şi le vindeau comercianţilor turci, primind în schimb bani sau bijuterii noi. La rândul lor, bijutierii turci topeau podoabele aduse ilegal din România şi făceau altele, pe care le comercializau pe piaţa „neagră”.

100 DE PERSOANE AUDIATE Afaceriştii au fost scoşi din producţie, ieri, în urma a 225 de percheziţii domiciliare efectuate de DIICOT Alba Iulia, împreună cu Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, în mai multe judeţe din ţară. Procurorii spun că au ridicat aproximativ 60 de kilograme de aur de la locuinţele suspecţilor şi de la sediile firmelor administrate de aceştia. În urma acţiunii de ieri, aproximativ 100 de persoane au fost aduse la DIICOT Alba Iulia pentru audieri.



12