În curând, probabil că Bac-ul va fi cotat la pariuri: câţi elevi pariaţi că vor da şpagă; câţi profesori pariaţi că vor primi/cere; câţi elevi vor copia sau câţi elevi vor fi lăsaţi să copieze... Acestea ar putea fi întrebările cu care noi, spectatorii indignaţi, am putea să şi câştigăm ceva... la pariuri. În rest, Bac-ul a dezvăluit o situaţie de fapt din care toată lumea are de pierdut, fie că vorbim de profesori, de părinţi sau de elevi. Prin aceste trei categorii, societatea civilă însăşi este afectată, în special în ce priveşte capitalul de încredere pe care îl acordă celor de la catedră, iar acest capital de încredere este unul dintre principiile civilizaţiei extrem de greu de resuscitat. Din păcate, rana produsă la nivelul relaţiei profesor-elev este greu, dacă nu imposibil de cicatrizat. Cum au ajuns dascălii să se coboare într-atât încât să accepte bani şi favoruri de la cei pe care ar trebui să-i formeze şi ghideze pe drumul existenţei, să renunţe la orice urmă de demnitate personală şi profesională pentru câţiva leuţi este greu de explicat. Poate factura umană a celor care au făcut aceste lucruri să fie deficitară, căci o altă explicaţie de tipul „profesorii sunt prost plătiţi” nu mai înghite nimeni! Poate şi faptul că foarte mulţi dintre profesorii prinşi ca ultimii infractori n-au păţit mare lucru să fi contat în economia asumării ruşinii de a lua şpagă sau de a nu-ţi face meseria, care nu e de lăcătuş (să mă ierte aici lăcătuşii, mă refer strict la faptul că ei lucrează cu materiale concrete), ci de modelator de fiinţă şi spirit. Poate şi faptul că, în ultimii ani, în învăţământ se intră cu note foarte mici, ce demonstrează extrem de slaba pregătire a cadrelor didactice, ar trebui să declanşeze deja semnalele de alarmă: dacă nu îţi asumi responsabilitatea de a învăţa ca să iei mai mult de 4 la concursul care te „face profesor”, de ce ţi-ar păsa de demnitatea şi respectul faţă de una dintre cele mai frumoase meserii din lume, aceea de dascăl?
FRAUDĂ LA MANGALIA Aşadar, din ciclul „poate nu ne prinde” sau, mai degrabă, ignorând cu o incredibilă inconştienţă (?) realitatea camerelor de luat vederi din clasele în care se susţinea examenul, încă şase cadre didactice (aceşti indivizi nu pot fi numiţi „dascăli” sau „profesori”, deşi cuvintele sunt sinonime - n.r.) au lăsat să treacă pe lângă ele corectitudinea şi viitorul a încă 34 de elevi. Concret, datele sunt următoarele: după ce au fost vizionate probele video, 34 de elevi au fost daţi afară din examen. Complici declaraţi: chiar profesorii supraveghetori, în număr de şase! Aşadar, potrivit şefului ISJ, unul dintre noile cazuri de fraudă a avut loc la Liceul Economic din Mangalia (cazul de la „I. Bănescu” ne este încă proaspăt în minte, acolo şapte cadre didactice fiind deja trimise în judecată - n.r.), unde cinci candidaţi care au susţinut proba scrisă de limba şi literatura română copiau într-o veselie. „Situaţiile s-au petrecut „sub atenta organizare” a persoanelor desemnate ca fiind supraveghetori, deşi cadrele didactice aveau cu totul alt rol în acea sală, acela de a supraveghea şi de a se asigura că, în acel centru de examen, lucrurile se desfăşoară conform metodologiei şi că nu există fraude. Supraveghetorii au înlesnit fraudarea examenului prin neimplicare. Erau mai puţin de doi metri între banca întâi, unde pe imagini se vede foarte clar că elevii copiau, şi ei. Elevii au declarat că nu au dat bani, dar probabil că declaraţiile se pot schimba pe parcurs. Deocamdată, ceea ce s-a întâmplat acolo rămâne în zona de răspundere a comisiei din centrul de examen”, a declarat, în acest caz, prof. Răducu Popescu.
FRAUDĂ LA NĂVODARI Acelaşi Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu”, aceeaşi problemă: „16 elevi au beneficiat de ciornele celorlalţi şi au avut materiale informative distribuite de către cadrele didactice. Elevii au schimbat ciornele între ei sub privirile supraveghetorilor, fără ca aceştia să intervină“, a spus Popescu. Potrivit acestuia, inspectorul şcolar din cadrul ISJ, prof. Paula Iordan, aflându-se în monitorizare în acel centru de examen, a constatat că un elev avea pe bancă o ciornă ce nu îi aparţinea. Luat la întrebări, elevul a recunoscut că nu era a lui, însă nu a reuşit să dea un răspuns concludent asupra modului în care a ajuns pe banca sa. La finalizarea examenului, inspectorul a urmărit înregistrările şi a constatat că 16 elevi din acea sală au beneficiat de ciornele celorlalţi şi au avut materiale informative distribuite chiar de către cadrele didactice. Un singur elev, cel de-al 17-lea, nu a copiat şi nu a dorit să se inspire din materialele dăruite cu generozitate de supraveghetori. Bravo lui!
FRAUDĂ LA CONSTANŢA O situaţie similară (a doua într-o singură săptămână - n.r.) s-a petrecut la Grupul Şcolar Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanţa. După vizualizarea înregistrărilor, s-a întocmit un proces-verbal şi 13 elevi din aceeaşi clasă au fost eliminaţi din Bac pentru fraudă. Se pare că al 14-lea elev din clasă n-ar fi copiat, potrivit înregistrărilor video. „În total, 34 de elevi au fost eliminaţi ulterior derulării examenelor. Autorităţile competente vor stabili dacă elevii au dat sau nu bani”, a declarat inspectorul general.
PARTEA BUNĂ A LUCRURILOR: CEI TREI EROI! În această situaţie sinistră, cu dascăli hoţi şi elevi care-şi fură singuri viitorul, suntem datori să găsim şi o parte bună a lucrurilor: această întâmplare are trei eroi. Doi sunt elevii care şi-au păstrat coloana vertebrală şi nu au copiat deşi, în jurul lor, TOŢI ceilalţi colegi se aflau prinşi într-o adevărată sarabandă a incorectitudinii, fraudei şi nesimţirii, iar cel de-al treilea este inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa, Răducu Popescu, care a dat o declaraţie corectă, directă şi care spune ceea ce ne doream să auzim de mai mult timp: că cele şase cadre didactice vor fi date afară! „Voi întreba ministerul care sunt modalităţile de a-i elimina pe dascăli din sistemul preuniversitar. Dacă legea permite, eu sunt susţinătorul eliminării lor. La nivelul ISJ, comisia de cercetare disciplinară îi va invita pe toţi cei implicaţi la discuţii, iar măsurile vor fi cele mai drastice posibile”.
La DGA Constanţa sunt în derulare mai multe anchete vizând cazuri de fraudă la Bac, implicând mai multe zeci de elevi şi profesori de la liceele din Constanţa, Mangalia şi Năvodari. Cel mai recent caz este cel al elevei de la „Dimitrie Leonida”, din Constanţa, care a declarat că împreună cu ceilalţi colegi au adunat câte 50 de lei şi i-au dat ca şpagă cadrelor supraveghetoare pentru a-i lăsa să copieze. Potrivit acesteia, nu s-au înţeles la preţ, deoarece supraveghetorii doreau mai mult. Anchetatorii vor scoate la iveală adevărul şi în acest caz.
DIN NOU ÎN TOP Celor 34 de elevi eliminaţi ulterior derulării primelor două probe scrise ale Bac-ului li se adaugă cei şase de la proba obligatorie a profilului şi 15 de la proba scrisă la limba şi literatura română. În total, 55 de elevi au fost eliminaţi până acum pentru fraudă şi tentativă de fraudă. Potrivit ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, la nivel naţional, de luni până ieri, au fost eliminaţi din examenul de Bac puţin peste 100 de elevi, ceea ce face ca, din păcate, Constanţa să conducă detaşat în topul fraudelor în învăţământ.
Astăzi, 30 august, are loc proba la alegere a profilului şi specializării: fizică, chimie, biologie sau informatică - profilul real şi geografie, filosofie, economie, psihologie şi logică - profilul umanist, fiind înscrişi 2.023 de candidaţi care au dreptul să susţină examenul.