Constanţa, fără o Urgenţă pentru... urgenţe multiple

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Constanţa, fără o Urgenţă pentru... urgenţe multiple

Eveniment 16 Septembrie 2009 / 00:00 644 accesări

În prezent, în judeţul Constanţa nu există o Unitate de Primire a Urgenţelor (UPU) care să poată „rezolva”, fără nicio problemă, un eveniment de amploare, în care să fie implicate mai multe victime. „Dacă există un eveniment nefericit, 20 de ambulanţe, de exemplu, nu au loc nici măcar să respire. Trebuie să se ia în calcul importanţa oraşului Constanţa şi trebuie neapărat făcută o UPU nouă, care să funcţioneze într-un spaţiu mult mai mare. Am discutat cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa, cu preşedintele Nicuşor Constantinescu, pentru a găsi o soluţie în acest sens. Probabil o să accesăm unele fonduri europene, trebuie să vedem exact. Totuşi, sîntem în 2009, trebuie făcut ceva”, a declarat managerul SCJU, dr. Dan Căpăţînă. Medicul director s-a arătat nemulţumit şi de deficitul de personal, deficit întîlnit însă la nivelul întregii ţări. Există zile cînd medicul de la clinica medicală, care este de gardă, este nevoit să acopere problemele a cinci secţii. „Există o mare responsabilitate pentru acel cadru medical. Ideal este ca UPU să aibă medicii săi, nu să se folosească de medicii din spital, cum se întîmplă în momentul de faţă. În nicio ţară din lume nu există aşa ceva”, a mai spus managerul SCJU.

Neurologia, singura secţie din Dobrogea...

Ani la rînd, în secţia de neurologie a SCJU, singura din Dobrogea, pacienţii au fost nevoiţi să stea claie peste grămadă, şi asta pentru că spaţiul a fost de fiecare dată insuficient. În lipsa paturilor, dar şi a numărului mare de bolnavi, cadrele medicale de aici nu au avut de ales şi au aşezat pacienţii cîte doi şi chiar cîte trei în pat. Erau bolnavi care necesitau internarea de urgenţă, aşa că nu li se putea administra un tratament în ambulator. „Şi numărul medicilor este redus, însă nu avem ce face, se lucrează în aceste condiţii pentru că oamenii au nevoie de ajutor şi trebuie intervenit imediat”, a mai spus dr. Căpăţînă. Pentru că personalul este redus, bolnavii care ajung în UPU sînt nevoiţi să aştepte ore în şir, chiar şi pînă la opt ore un diagnostic final şi o decizie a unui medic. Nu de puţine ori, aparţinătorii bolnavilor s-au plîns că UPU nu le oferă nimic, că pacienţii stau în curent pe holurile unităţii, rezemaţi de pereţi, fără ca nimeni să-i bage în seamă. În acest timp însă personalul medical abia dacă mai are timp să respire, reuşind cu greu să trieze bolnavii aflaţi în faţa cabinetelor medicale, în funcţie de gravitatea cazurilor. „Periodic, un cadru medical se uită pe hol şi vede cazurile de la uşă, pentru că se pot întîmpla multe pe hol. Să nu se creadă că pe noi nu ne interesează bolnavii care aşteaptă la uşă”, spunea, nu demult, dr. Rodica Tudoran, şeful UPU Constanţa.

Serviciul de radiologie, la „pămînt”

O altă problemă gravă cu care se confruntă UPU Constanţa se referă la serviciul de radiologie, care, potrivit managerului, este la „pămînt”. „Periodic avem probleme cu computerul tomograf. Aparatul s-a defectat din nou chiar zilele trecute, aşa că am fost nevoiţi să apelăm la serviciile centrului medical privat care funcţionează chiar în incinta unităţii, din fericire”, a mai declarat dr. Dan Căpăţînă, care a recunoscut că pe parte de imagistică medicală spitalul „stă foarte prost”. „Este clar, nu sîntem în stare să cumpărăm un aparat de radiologie. Nu-mi pot permite să las, de exemplu, un bebeluş care a suferit un traumatism, să aştepte repararea computerului tomograf. Aşa că prefer să cumpăr servicii”, a mai spus managerul. Şi cum SCJU nu-şi permite milioane de euro pe un aparat de imagistică medicală, nu se exclude posibilitatea de externalizare a serviciului de radiologie. Nici noua UPU, care se va inaugura la finele lunii noiembrie, nu va reuşi să onoreze un număr mare de solicitări în acelaşi timp.



12