Constanţa, fără premianţi la concursul de latină

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Competiţii şcolare

Constanţa, fără premianţi la concursul de latină

Social 26 Mai 2014 / 00:00 1797 accesări

În weekend, 93 de elevi constănţeni au participat la două competiţii şcolare: Olimpiada de Ştiinţe pentru Juniori (clasele a VII-a, a VIII-a şi a IX-a) şi Concursul naţional de limba latină „Certamen Ovidianum Ponticum”, destinat elevilor de la clasa a IX-a la a XII-a şi găzduit de Liceul Teoretic „George Călinescu” (LTGC). Niciun elev constănţean, însă, nu a reuşit să se claseze pe podium. Cel mai bun loc l-a ocupat Lorena Pantelie, elevă în clasa a IX-a la LTGC. Cu o lucrare de 96 de puncte din 100, ea a ocupat locul 8 la clasa a IX-a. Pentru această performanţă, a fost recompensată de Primăria oraşului Ovidiu cu 500 de lei. „Latina este limba mamă a limbii române şi mă simt legată de ea”, a spus eleva. Preşedintele comisiei centrale a concursului de limba latină, conf. univ. dr. Florentina Nicolae (profesor în cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa), a declarat că subiectele au vizat traduceri şi comentarii la texte din operele „Metamorfoze” şi „Tristele”, ale poetului Ovidiu. Primele locuri au fost ocupate de elevi din ţară: la clasa a IX-a - Alexandru Flavian Petruţ Creţu, de la Colegiul Naţional „I.C.Brătianu” din Piteşti (99 de puncte), la clasa a X-a - Laura Diana Plotogea, de la Colegiul Naţional „Ghe. Vrânceanu” (CNGV) Bacău (98 de puncte), la clasa a XI-a - Patricia Andor, de la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina (95 de puncte) şi la clasa a XII-a - Ioana Bujor, de la CNGV Bacău (97 de puncte).

SELECŢIE PENTRU CONCURSUL INTERNAŢIONAL DE LATINĂ După finalizarea concursului, a avut loc şi o selecţie a elevilor care vor alcătui lotul pentru Concursul internaţional de limba latină „Certamen Ovidianum Sulmonense”, ce se va desfăşura în Sulmona - Italia, anul viitor. „Copiii din clasele a X-a şi a XI-a care au dorit să meargă la competiţia internaţională au fost obligaţi să susţină o probă suplimentară de două ore. 30 de elevi s-au înscris şi, în urma barajului, au fost aleşi şase. Ei vor reprezenta România la concursul internaţional de limba latină”, a declarat conf. univ. dr. Florentina Nicolae. Printre cei şase elevi selecţionaţi se numără şi Laura Diana Plotogea, din Bacău. „Am descoperit o pasiune pentru latină şi opera lui Ovidiu. Pentru mine, latina este un mod de viaţă. Şi anul trecut am obţinut locul întâi la acest concurs, la categoria mea de vârstă”, a spus Laura.

Pasionaţii de economie, întâlnire la Liceul „Ovidius”

Centrul de Resurse pentru Educaţie Economică (CREE) Constanţa în colaborare cu Liceul Teoretic „Ovidius” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa au organizat două concursuri cu tradiţie: „Gândesc economic, deci câştig!”, ediţia a IX-a (concurs de teste-grilă) şi „Şi eu voi fi întreprinzător!”, ediţia a VIII-a (concurs de planuri de afaceri pe echipe). Ambele au fost găzduite la Liceul Teoretic „Ovidius”. Competiţia „Gândesc economic, deci câştig!” a strâns 22 de elevi din mai multe judeţe ale ţării, dar şi din Constanţa. Organizatorii au spus că multe punctaje au fost la egalitate, motiv pentru care au fost acordate mai multe premii întâi, doi, trei, dar şi menţiuni. Primul loc la Competiţia „Gândesc economic, deci câştig!” a fost ocupat de trei eleve care au obţinut punctajul maxim (100 de puncte): Mara Bălaşa, de la Liceul Teoretic „Ovidius”, Elif Memet, de la Liceul Internaţional de Informatică, şi Florentina Nadoleanu, de la Colegiul Economic „Ion Ghica” din Brăila. Mara Bălaşa a spus că avut de rezolvat 20 de grile, o parte de teorie, dar şi cinci probleme de economie. „Au fost şi grile complexe, cu mai multe variante de răspuns, dar nu mi-au pus probleme”, a adăugat eleva. În acest an, ea a participat şi la olimpiada naţională de economie, unde a obţinut locul 11 pe ţară. Locul 2 a fost ocupat de alte trei eleve care au obţinut fiecare 87 de puncte: Iulia Pavel şi Marilena Onică, ambele de la Colegiul Economic din Buzău, şi Cătălina Mardale, de la Colegiul Economic „Ion Ghica” din Brăila. Locul 3 a fost ocupat de două eleve care au obţinut 85 de puncte: Laura Violeta Ghionea şi Andreea Elena Muscă, ambele de la Colegiul Economic „Ion Ghica” din Brăila. Menţiunile au fost luate de: Alexandru Ştefan Drăgoi (77 de puncte) şi Andreea Simona Stănică (74 de puncte), ambii de la Colegiul Economic din Buzău, respectiv Cătălina Crăciun, de la Colegiul Economic din Brăila (72 de puncte).

Şi la competiţia „Şi eu voi fi întreprinzător!”, unde au participat zece echipe formate din 50 de elevi, primul loc a fost ocupat de o echipă tot de la Liceul Teoretic „Ovidius”. Elevii Tiberiu Adam, Nicolae Aştefănoaie, Andrei Eremia, Aihan Seitmola şi Simion Ştefănescu, toţi în clasa a X-a, au avut cel mai bun plan de afaceri. Directorul CREE, prof. Victor Mihalaşcu, a declarat că, începând din acest an, concursul are şi participare internaţională, fiind prezenţi şi elevi din Dobrici (Bulgaria) şi Chişinău (Moldova). România a fost reprezentată de elevi din judeţele Argeş, Brăila, Buzău, Suceava şi Constanţa. „Nivelul pregătirii elevilor la ambele concursuri a fost foarte bun. Profesorii îndrumători au lucrat foarte mult cu ei. O colegă de la Brăila mărturisea că era sunată chiar şi seara să îndrume o elevă care se confrunta cu dificultăţi la diverse probleme”, a declarat prof. Mihalaşcu.

Taguri articol


12