Constanţa îl deplânge pe maestrul Geo Saizescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Doliu în cinematografie

Constanţa îl deplânge pe maestrul Geo Saizescu

Cultură 25 Septembrie 2013 / 00:00 600 accesări

O DISPARIŢIE FULGERĂTOARE Dispariţie-şoc în lumea teatrului şi filmului românesc: unul dintre cei mai mari regizori români, Geo Saizescu, s-a stins din viaţă fulgerător, luni noapte, la vârsta de 80 de ani. Cu un entuziasm creator greu de stăvilit, care i-a marcat excepţionala carieră, de artist şi pedagog, până în ultimele clipe de viaţă, mereu plin de idei, planuri şi proiecte, maestrul s-a despărţit brusc şi dureros de cei care l-au iubit şi admirat. Publicul, ca şi toţi cei care l-au cunoscut, au colaborat şi au avut de învăţat de la marele Geo Saizescu, a primit cu consternare trista veste că acesta a decedat, la început de săptămână, la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Bucureşti. Mai ales că niciodată nu s-a plâns de nimic, nu arăta că ar avea vreo suferinţă ascunsă şi îi înveselea pe apropiaţi cu glumele sale şi energia debordantă de care dădea dovadă la cele opt decenii de viaţă. Cu toţii ştiu că maestrul filmului de comedie românesc mai avea multe de spus... şi nimic nu prevestea un final atât de brusc, la început de toamnă, când se deschid stagiunile şi artiştii „se trezesc la viaţă”.

ULTIMUL PREMIU - ACUM UN AN, LA MALUL MĂRII Consternare totală şi printre artiştii de la malul mării, actori, compozitori, interpreţi din generaţii diferite, care au colaborat cu maestrul, avându-l ca profesor şi mentor. Constanţa este un episod aparte în cariera de artist şi pedagog a regizorului, scenaristului şi actorului Geo Saizescu, care a fost extrem de legat de oraşul de la malul mării şi oamenii locului. Constanţa l-a răsplătit pe maestru pe măsura dăruirii sale, aici marele regizor primind, în urmă cu un an, ultimul său premiu, în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Naţional de Film Românesc. Atunci, lui Geo Saizescu i s-a înmânat Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră. „Sunt surprins de această decizie şi le mulţumesc organizatorilor şi juriului. Bătălia dintre maeştrii filmului românesc şi tinerele generaţii nu există! Este o invenţie... Filmul românesc trăieşte prin această unitate dintre generaţii. Trebuie să iubim Constanţa şi manifestările culturale de aici”, declara regizorul Geo Saizescu, la sfârşitul verii lui 2012.

MENTOR PENTRU ARTIŞTII CONSTĂNŢENI Dar care este legătura maestrului cu spiritul şi oamenii oraşului de la ţărm de mare? Geo Saizescu a avut o legătură puternică cu mediul artistic din Constanţa, cu tinerii, cărora le-a creat o formă de învăţământ superior. Imediat după Revoluţie, prin anii ‘91, ’92, regizorul a creat aici Secţia de music-hall a Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Hyperion”, unde a format două-trei generaţii de artişti, acum recunoscuţi şi foarte îndrăgiţi de publicul din spaţiul tomitan şi nu numai. Mirela Pană, Ileana Şipoteanu, Nicodim Ungureanu, Dan Cojocaru, Marilena Chelaru sunt doar câţiva dintre cei care i-au fost studenţi maestrului. La secţia înfiinţată de Geo Saizescu au predat, de altfel, nume de referinţă ale vieţii culturale de la malul mării, de la compozitorul Dumitru Lupu la actorii Mihai Sorin Vasilescu, Ileana Ploscaru, regretata Diana Cheregi, Lică Gherghilescu.

Profund îndurerată, actriţa Teatrului de Stat Constanţa Mirela Pană a declarat pentru „Telegraf“: „L-am cunoscut ca pe un om foarte interesant şi activ şi, în ultimii 20 de ani, susţinător al învăţământului artistic privat. El a înfiinţat, dezvoltat şi acreditat „Hyperion“-ul, prin experienţa şi dăruirea sa, reuşind să îşi alăture numai oameni de valoare şi să facă o universitate puternică. A venit să monteze nişte spectacole la Constanţa şi a întâlnit aici nişte tineri foarte talentaţi (n.r. printre care şi Mirela Pană) şi a înfiinţat Secţia de Music-hall a Facultăţii a Teatru din cadrul Universităţii „Hyperion“ de la Bucureşti, cred că era prin anii ’91 - ’92. A avut o legătură puternică cu mediul artistic din Constanţa, cu tinerii, cărora le-a creat o formă de învăţământ superior. Am ţinut legătura cu Geo Saizescu şi după facultate, m-a chemat la castinguri de film, apoi am şi jucat în câteva producţii. Ultima întâlnire cu maestrul a fost la Festivalul Naţional de Film Românesc de la Constanţa şi efectiv sunt şocată, pentru că vorbea despre proiecte, nu dădea semne că ar avea vreo boală, era într-o formă spirituală şi fizică foarte bună, era plin de temperament”.

Trupul neînsufleţit al regizorului Geo Saizescu va fi depus în foaierul Teatrului Odeon din Bucureşti, astăzi, de la ora 11.00.

O viaţă dedicată comediei

Geo Saizescu s-a născut pe 14 noiembrie 1932, în comuna Prisăceaua, judeţul Mehedinţi. În cinematografia română, Geo Saizescu este un cineast singular prin consecvenţa cu care s-a consacrat comediei. Printre cele mai savuroase comedii regizate de Geo Saizescu se numără „Păcală“, „Un surâs în plină vară“, „Astă seară dansăm în familie“ şi „Secretul lui Bachus“. Printre filmele regizate se numără: „Doi vecini“, „La Porţile Pământului“, „Balul de sâmbătă seara“, „Grăbeşte-te încet“, „Sosesc păsările călătoare“, „Secretul lui Nemesis“ (1985), „Harababura“. Cele mai recente pelicule ale sale sunt „Iubire elenă“ şi „A doua şansă“. La multe dintre peliculele pe care le-a regizat, Geo Saizescu a fost şi scenarist.

De asemenea, Geo Saizescu a jucat în numeroase filme, printre care „S-a furat o bombă“, „Astă seară dansăm în familie“, „Păcală“, „A doua cădere a Constantinopolului“, „Milionari de weekend“. A colaborat cu unii dintre cei mai importanţi actori, între care Gheorghe Dinică, Iurie Darie, Dem Rădulescu, Jean Constantin, Florin Piersic, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Emil Hossu, Stela Popescu, Maia Morgenstern, Valentin Teodosiu, Şerban Ionescu, Draga Olteanu-Matei, Dorina Lazăr etc. A scris cărţile „Jurnalul unui bătrân lup de cinema“ şi „Păcală se întoarce şi.. rămâne! “. A primit numeroase premii şi distincţii.



12