Constanţa, în topul adopţiilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
41 de copii adoptaţi în 2012

Constanţa, în topul adopţiilor

Eveniment 15 Septembrie 2012 / 00:00 495 accesări

Condiţiile grele de trai, lipsa educaţiei sexuale în rândul femeilor provenind din categoriile defavorizate sau neglijenţa părinţilor sunt doar câteva dintre motivele care fac ca, anual, sute de copii să fie încredinţaţi grijei statului. Cei mai norocoşi dintre aceştia se întorc în familie, sub monitorizarea atentă a asistenţilor sociali. O altă categorie, la fel de norocoasă, este reprezentată de copiii care îşi găsesc familii noi, dispuse să le ofere grija şi iubirea pe care le merită. Potrivit datelor Oficiului Român de Adopţii (ORA), de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii august au fost adoptaţi 574 de copii. Printre judeţele fruntaşe în ceea ce priveşte numărul de adopţii se numără Constanţa, unde, potrivit datelor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, până la începutul lunii august s-au finalizat procedurile pentru 41 de copii. Pe următoarele locuri se numără judeţele Prahova (34 de copii), Dâmboviţa (31), Ilfov (28), Braşov (26), Bihor (20). Alţi 61 de copii au fost adoptaţi în acest an în capitală. Preşedintele ORA, Bogdan Panait, a afirmat că, anul trecut, au fost adoptaţi 1.158 de copii, cei mai mulţi în Bucureşti (198) şi în judeţele Constanţa (60), Timiş (44), Bihor (42), Bacău, Prahova (câte 39), Braşov (34), Dâmboviţa (32), Cluj, Hunedoara şi Iaşi (câte 30).

NICIO ADOPŢIE EŞUATĂ În anul 2010, potrivit datelor centralizate de ORA, au fost adoptaţi aproape 1.400 de copii, cei mai mulţi în Capitală (171). Şi de această dată Constanţa ocupă primele locuri la numărul de copii adoptaţi, alături de Dâmboviţa (câte 54). Alte judeţe în care s-a înregistrat un număr mare de adopţii sunt Timiş (43), Galaţi (42), Prahova (41), Argeş (33), Bistriţa-Năsăud (32) şi Braşov (31). Preşedintele ORA a mai spus că nicio familie care a adoptat în România nu a dorit, din 2011 şi până în prezent, să renunţe la copil, deşi, în unele ţări, 10% - 15% dintre adopţii eşuează. Bogdan Panait a declarat că situaţia din România nu înseamnă neapărat că totul funcţionează foarte bine, ci se datorează, mai degrabă, mentalităţii românilor, care consideră că dacă şi-au luat angajamentul, oricât de greu ar fi, trebuie dus până la capăt.

O SINGURĂ ADOPŢIE INTERNAŢIONALĂ Preşedintele ORA a adăugat că, deşi începând cu 7 aprilie 2012 România a redeschis adopţiile internaţionale, aproape 100 de copii fiind eligibili din acest punct de vedere, doar un singur cuplu, stabilit în Italia, a solicitat autorităţilor să-i încredinţeze un minor român. Bogdan Panait a mai spus că a solicitat tuturor statelor să desemneze un organism central cu care ORA să poată colabora în cazurile de adopţii internaţionale solicitate de cetăţeni români stabiliţi în străinătate. Singura ţară cu care încă nu există un parteneriat este Israelul, întrucât legislaţia de acolo nu permite cooperarea cu un organism central, fiind necesară acreditarea unei organizaţii neguvernamentale.



12