Constanţa, în topul naţional la candidaţi eliminaţi la Bac

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Telefoanele şi copiuţele, accesorii la examen

Constanţa, în topul naţional la candidaţi eliminaţi la Bac

Eveniment 02 Iulie 2013 / 00:00 891 accesări

Prima probă scrisă a examenului de Bac - limba şi literatura română - a adus şi primii elevi constănţeni eliminaţi, unii pentru tentativă de fraudă, alţii pentru fraudă. Datele centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa arată că 21 de elevi constănţeni, din peste 6.400 de absolvenţi de clasa a XII-a prezenţi la Bac, au fost eliminaţi de la proba scrisă pentru că au încercat să obţină note mari prin metode „neortodoxe”, cum ar fi telefoane mobile, notiţe şi însemnări. Numărul este mai mare decât anul trecut, când s-au înregistrat 18 eliminaţi la toate cele trei probe scrise ale Bac-ului. Potrivit inspectorului general şcolar din cadrul ISJ, prof. Răducu Popescu, cei mai mulţi eliminaţi au fost la Liceul Tehnologic „C.A.Rosetti” - opt, urmat de patru candidaţi de la Colegiul Tehnic „Vasile Pârvan”, trei candidaţi de la Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza”, doi candidaţi de la Liceul Tehnologic „Gheorghe Miron Costin”, alţi doi de la Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna, un candidat de la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” din Techirghiol şi încă un candidat de la Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu”. „Eu am spus şi repet că pe noi (ISJ - n.r.) nu ne interesează ca elevii să ia note mari sau să avem un procent mare de promovabilitate la examene, important este ca rezultatele să reflecte ce au învăţat elevii pe parcursul celor patru ani de liceu. Îi felicit pe profesorii care au dat dovadă de corectitudine în derularea probei scrise de limba română”, a declarat prof. Popescu. Cei 21 de candidaţi constănţeni eliminaţi au încercat să testeze vigilenţa cadrelor didactice constănţene, însă au căzut în propria plasă. Ştiau ce îi aşteaptă dacă încearcă să „fenteze” regulile sistemului de învăţământ. Metodologia de organizare şi desfăşurare a Bac-ului spune, negru pe alb, că elevii care au fost eliminaţi de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale testului maturităţii. Ei vor fi nevoiţi să reia integral probele de Bac, cel mai devreme în sesiunea din toamna lui 2014.

SUBIECTUL TREI, PROBLEMATIC Examenul organizat, ieri, la limba şi literatura română i-a cam pus în dificultate pe candidaţii constănţeni. Unii au zis că au fost subiecte accesibile, dar alţii au recunoscut că se aşteptau ca la subiectul trei să pice elaborarea unui comentariu dintr-un roman studiat la clasă şi nu din poezie, care este considerată mai greu de interpretat. Raţionamentul lor a fost că şi anul trecut, la subiectul trei al probei scrise de limba română, a fost tot poezie. „Eu am învăţat şi pentru mine subiectele au fost accesibile. Sper că voi obţine o notă mare”, a declarat Carmen Nicolae, elevă la Colegiul Comercial „Carol I“ din Constanţa. Un alt candidat care a ieşit zâmbind după prima probă scrisă de Bac a fost şi Smaranda Constantinescu, fiica preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Ea este absolventă a Liceului Teoretic Internaţional de Informatică Constanţa şi a spus că nu a avut emoţii la examenul scris pentru că a învăţat.

TESTARE CU GRAD MEDIU DE DIFICULTATE Inspectorul şcolar de specialitate pentru limba şi literatura română, prof. Cristina Ivan, a declarat că subiectele au avut grad mediu de dificultate şi au fost elaborate conform metodologiei. „Pentru cine nu a învăţat, subiectele au fost grele, pentru cine a învăţat, au fost uşoare. Pot să adaug că subiectul doi de la examen n-ar trebui să pună probleme, pentru că unul asemănător a fost dat şi de ISJ la simularea din primăvară”, a declarat prof. Ivan.

Constanţa: cei mai mulţi eliminaţi la limba română

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a anunţat, ieri seară, lista candidaţilor prezenţi la proba scrisă de limba şi literatură română. Conform datelor furnizate de inspectoratele şcolare judeţene din întreaga ţară, s-au prezentat 154.586 de candidaţi din totalul de 162.338 de potenţiali participanţi. La Constanţa s-a înregistrat aproape 300 de absenţi. În raport cu numărul celor care au susţinut proba, 93 de elevi au fost eliminaţi din sălile de examen pentru că au copiat sau au vrut să copieze. În oraşul nostru s-au înregistrat cele mai multe cazuri de elevi eliminaţi (21), pe locul următor fiind Bucureşti, cu nouă elevi, şi Dolj, cu şapte.

ÎN MIJLOCUL EXAMENELOR, PERCHEZIŢII LA UN LICEU DIN CAPITALĂ În mijlocul derulării examenelor naţionale, Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ din Capitală a fost, ieri, „ţinta” unor percheziţii efectuate de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Acţiunea s-a derulat cu sprijinul Poliţiei Capitalei, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Serviciului Român de Informaţii (SRI). Din acest motiv, întreaga comisie de Bac de la liceul din Bucureşti a fost „decapitată” de către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB). În plus, directorul liceului şi directorul adjunct al Şcolii Gimnaziale nr. 178, care îndeplinea şi rolul de vicepreşedinte al comisiei din centrul de examen, au fost demişi pentru suspiciuni de fraudă la proba scrisă la limba şi literatura română. Potrivit ISMB, au fost schimbaţi cei cinci membri ai comisiei de Bac, precum şi cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu\". Totodată, procurorii au început urmărirea penală „in rem“ pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la limba română de la Bacalaureat susţinută la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“. Se pare că sesizarea privind fapte de corupţie în cazul examenului de Bac susţinut la liceul din Capitală a fost făcută în urmă cu câteva săptămâni, iar reclamaţia nu a venit de la părinţi sau elevi. ISMB a precizat că va numi o nouă comisie la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“, care „va asigura toate condiţiile pentru ca absolvenţii de clasa a XII-a să poată susţine toate probele scrise din cadrul Bac-ului iunie - iulie 2013\"“.



12