Constanţa, în topul oraşelor cu copii bolnavi de chist hidatic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Boală transmisă de câini

Constanţa, în topul oraşelor cu copii bolnavi de chist hidatic

Sănătate 12 Septembrie 2013 / 00:00 2538 accesări

Tragedia copilului de patru ani sfâşiat şi omorât de câinii maidanezi scoate la iveală adevăruri crunte, pe care nu le ştiam sau doar ne prefăceam că nu le cunoaştem. A generat dezbateri fără sfârşit, cu păreri pro şi contra. În timp ce iubitorii de animale protestează împotriva eutanasierii, specialiştii atrag atenţia asupra pericolelor la care se expun oamenii, mai ales copiii, atunci când iau contact cu un câine comunitar. Primejdioase nu sunt doar muşcăturile şi agresiunile fizice. Bolile se pot transmite în multe alte moduri, iar unele dintre ele pot cauza chiar decese.

CHISTUL HIDATIC - BOALĂ A MÂINILOR MURDARE Potrivit dr. Constantin Tica, şeful Secţiei de Chirurgie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, există foarte multe pericole pe care populaţia nu le cunoaşte şi de care ar trebui să fie conştientă pentru a se putea apăra. „Există o boală parazitară care se numeşte chist hidatic. Se dezvoltă la oi, dar pentru dezvoltarea parazitului este necesară o gazdă intermediară, care este câinele. Practic, boala o face oaia, iar câinele o poartă. Cei care sacrifică oile aruncă resturile, iar câinele le mănâncă. El devine purtător de parazit, iar excrementele sale intră în contact cu salata, roşiile, legumele în general, iar copilul mănâncă şi se îmbolnăveşte, dar se poate întâmpla şi la adulţi”, a precizat dr. Tica. Totodată, el a menţionat că boala se localizează de la vârste mici la copii şi este din categoria afecţiunilor mâinilor murdare. Dacă, în urmă cu mai mulţi ani, chistul hidatic era o boală specifică mediului rural, în prezent a apărut şi la oraş, prin câinii care merg la tomberoane şi mănâncă tot felul de resturi menajere. Tocmai de aceea, pentru a preveni această boală, câinele comunitar, dar şi cel de curte trebuie sterilizaţi parazitologic. În acelaşi timp, se recomandă ca persoanele care intră în contact direct cu un astfel de animal să acorde o atenţie sporită igienei, spălatul pe mâini cât mai des fiind considerat suficient pentru a scăpa de riscul de a face boala.

CONSTANŢA, ÎN TOP Din păcate, oraşul Constanţa se află pe primul loc în topul localităţilor cu cele mai multe cazuri de copii cu chist hidatic. „Constanţa şi Botoşani se află printre oraşele cu cele mai multe cazuri, spre deosebire de Sibiu, unde sunt oieri şi nu ştiu ce este chistul hidatic”, a menţionat specialistul în chirurgie pediatrică. Anual, în Constanţa se operează 10-15 chisturi hidatice cu localizări multiple (ficat, plămâni, inclusiv chist cerebral). Potrivit cadrului medical, boala nu prezintă la început niciun fel de simptome. Ele apar mai târziu, timp în care chistul se dezvoltă lent. Însă atunci când apar primele semne care să indice prezenţa ei, deja sunt complicaţii care pot duce la deces. De asemenea, dr. Tica mai atenţionează asupra faptului că boala poate recidiva. Astfel, pacienţii pot fi operaţi de mai multe ori, iar unii dezvoltă o infecţie în corp, hidatitoză, pe care medicii în chirurgie o numesc „cancerul alb“.

Taguri articol


12