Constanţa, model pentru Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vizită a unei delegaţii a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Constanţa, model pentru Europa

Justiție 31 Mai 2012 / 00:00 637 accesări

Multitudinea de culturi, religii şi tradiţii întâlnite pe teritoriul judeţului Constanţa şi convieţuirea paşnică între reprezentanţii minorităţilor reuşesc să impresioneze, de fiecare dată, reprezentanţii celorlalte state europene. Nu au făcut excepţie nici membrii Comisiei pentru cultură, ştiinţă, educaţie şi mass-media din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care au vizitat, ieri, câteva puncte de interes de la nivelul municipiului Constanţa. Delegaţia APCE a fost condusă de preşedintele Comisiei, baronesa Diana Eccles. Una dintre opriri a avut loc la Prefectura Constanţa, unde membrii Comisiei APCE au avut prilejul de-a se întâlni cu reprezentanţii minorităţilor. „Este o plăcere să vezi atâta diversitate la un loc. Este ceva destul de rar în Europa să vezi atâţia oameni diferiţi trăind în armonie. Şi nu vorbim doar de o diversitate culturală, ci şi de una religioasă. Vom duce mai departe această veste şi voi vorbi în faţa Consiliului Europei despre modelul pe care îl aveţi aici şi care trebuie promovat”, a declarat reprezentantul Azerbaidjanului în Comisia APCE, Arif Mammadov.

NORMALITATE La rândul său, subprefectul Constanţei, Aidun Curt-Mola, a declarat, în faţa oaspeţilor europeni, că una dintre cele mai elocvente dovezi ale convieţuirii armonioase între diferitele culturi şi religii de pe teritoriul judeţului îl reprezintă centrul vechi al municipiului Constanţa, unde pot fi întâlnite biserici ortodoxe şi catolice, geamii şi chiar şi o sinagogă. „Pentru noi, ceea ce se întâmplă în Dobrogea este un lucru obişnuit. Am crescut împreună, am învăţat în aceleaşi şcoli şi suntem colegi de muncă. Este un model pe care ni l-au transmis părinţii noştri şi pe care îl vom transmite copiilor noştri”, a declarat subprefectul judeţului Constanţa, Aidun Curt-Mola. După vizita la Prefectura Constanţa, membrii Comisiei APCE s-au întâlnit cu cadrele didactice şi studenţii Universităţii „Ovidius” din Constanţa. Cu acest prilej, rectorul universităţii constănţene, prof. univ. dr. ec. Tiberius Epure, a prezentat punctele importante ale bogatei cărţi de vizită a instituţiei de învăţământ. „Europa s-a constituit prin cultură, iar ceea ce ne uneşte pe noi, europenii, este cultura. Din această perspectivă, prin prezenţa Comisiei APCE, Constanţa poate fi considerată, astăzi (ieri - n.r.), capitala culturală a Europei”, a declarat rectorul Universităţii „Ovidius”.

EDUCAŢIA, ESENŢIALĂ La rândul său, baronesa Diana Eccles a prezentat istoricul Universităţii Oxford, punând accent pe deschiderea universităţilor către educaţia continuă. „Educaţia universitară este pentru toată familia. O spun din propria experienţă, iar educaţia trebuie să ne formeze şi să ne îndrume la orice vârstă, indiferent de pregătirea noastră. Felicit Universitatea „Ovidius” pentru ce este astăzi şi vă urez succes pentru realizarea tuturor proiectelor ambiţioase de viitor pe care vi le-aţi propus”, a subliniat aceasta. Vizita Comisiei pentru cultură, ştiinţă, educaţie şi mass-media a APCE a făcut parte dintr-o serie de acţiuni ce au debutat pe 29 mai la Bucureşti şi s-au înscris pe linia demersurilor de diplomaţie parlamentară multilaterală, prin aceasta urmărindu-se promovarea obiectivelor României în domeniile culturii, ştiinţei, educaţiei şi media, în contextul cooperării şi al dialogului intercultural la nivel european.



12