Anual, în lume mor 1,5 milioane de oameni din cauza tuberculozei (TB), iar o persoană contagioasă, care nu ştie acest lucru, poate transmite infecţia altor 10-15 persoane într-un an. De asemenea, TB este a 7-a cauză de deces la nivel mondial, o treime din populaţie fiind infectată. Sunt doar câteva semnale de alarmă ce au fost trase de către specialişti cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva TB, care se celebrează pe 24 martie, sub sloganul stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) „Suntem generaţia care poate elimina tuberculoza”.
STATISTICI În 2010, s-au înregistrat 1,45 milioane de decese prin TB, echivalând cu 3.800 de decese/zi, iar anual se apreciază că apar 8,8 milioane de cazuri noi. Deşi România s-a situat, din punctul de vedere al incidenţei globale a TB, pe primele locuri în Regiunea Europa a OMS (locul 6 în 2009, după Kazakhstan, Republica Moldova, Georgia şi Kirgizstan), ocupând chiar primul loc printre ţările membre ale UE, încă de la aderarea sa în 2007, în ultimii ani s-au înregistrat progrese importante în controlul bolii. Acesta este, în primul rând, rezultatul faptului că în România strategia recomandată de OMS pentru controlul TB are o acoperire de 100%, din 2005. Astfel, incidenţa globală a TB (cazuri noi şi recidive) a scăzut în ultimii zece ani cu 43% de la un maximum de 142,2 la suta de mii de locuitori, în 2002, la 82,6 la suta de mii de locuitori în 2011 şi 79 la suta de mii de locuitori în 2012. Potrivit coordonatorului programului de TB pe judeţul Constanţa, dr. Daniel Mihai, datele provizorii arată, conform incidenţei cazurilor noi de TB şi recidive înregistrate în 2012, faţă de 2011, că judeţul nostru se clasează pe locul şase, după Olt, Dolj, Teleorman, Giurgiu şi Mehedinţi, cu o incidenţă de 103,3 la suta de mii de locuitori în 2012, faţă de 108,7 la suta de mii de locuitori în 2011.
MĂSURI În vederea creşterii controlului TB şi în conformitate cu Strategia de ţară preconizată pentru perioada 2013-2017, se urmăreşte a se acorda prioritate următoarelor măsuri din Programul Naţional de Control al TB (PNCT) realizat sub coordonarea Ministerului Sănătăţii: introducerea progresivă, într-un număr limitat, de laboratoare performante, a tehnicii moleculare rapide capabilă a depista în timp mai scurt TB şi chimiorezistenţele; procurarea prin procedură de achiziţie centralizată a medicamentelor anti-TB; măsuri riguroase de reducere a transmiterii infecţiei TB în rândul populaţiei generale; o mai bună integrare a copiilor în practici standard de control al TB; perfecţionarea continuă a sistemului standardizat de înregistrare şi raportare implementat şi bazat pe analiza de cohortă trimestrială; creşterea implicării tuturor furnizorilor de servicii medicale în controlul TB (neguvernamentale şi private), cu asigurarea aderenţei acestora la standardele oficiale de asistenţă a tuberculozei; încurajarea pacienţilor cu TB şi a comunităţilor în scopul combaterii bolii; facilitarea şi promovarea cercetării în domeniul tratamentului, diagnosticului şi profilaxiei TB cu impact asupra performanţelor PNCT.
PREVENIREA BOLII Fiind o boală contagioasă care se transmite pe cale respiratorie, metodele de prevenire a TB înseamnă respectarea anumitor reguli de igienă personală şi colectivă, explică şeful Birorului de Programe de Sănătate şi Educaie pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, totodată master european în promovarea sănătăţii, dr. Loti Popescu. Astfel, ea recomandă: folosirea batistelor de unică folosiţă, la tuse sau strănut; păstrarea distanţei faţă de persoana cu care se discută; spălarea pe mâini ori de câte ori este nevoie pe parcursul unei zile; vaccinarea BCG în maternităţi; mişcare zilnic; alimentaţie sănătoasă. De asemenea, „dacă aveţi o tuse rebelă, care nu trece în trei săptămâni - în ciuda tratamentului adecvat - mergeţi la medic, iar dacă aţi fost diagnosticaţi cu TB, respectaţi prescripţiile medicului şi TSS (tratamentul strict supravegheat)”.