Constanţa, pe primul loc la adopţii!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În ciuda legislaţiei greoaie

Constanţa, pe primul loc la adopţii!

Eveniment 20 Martie 2013 / 00:00 1056 accesări

Un copil reprezintă o împlinire sufletească pentru orice familie, însă nu întotdeauna este uşor ca visul să devină şi realitate. Sunt multe cazuri de adulţi care nu pot avea copii din diverse motive de sănătate. De aceea, ei apelează la adopţie, aşa că urmează paşii procedurilor impuse de lege. Este un act de curaj pentru că legislaţia din România este în continuare greoaie, deşi în ultimii ani s-a încercat relaxarea demersurilor.

66 DE COPII ADOPTABILI Datele oferite la finele anului trecut de autorităţi arată o scădere a numărului de copii adoptabili. În procedura de adopţie internă sunt mai mulţi paşi pe care o familie/persoană este obligată să-i urmeze. Primul pas este deschiderea procedurii care se derulează doar cu ajutorul instanţei. În această etapă, în 2012 erau 61 de copii, iar în primele trei luni ale lui 2013 figurau pe listă alţi cinci copii adoptabili. Specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) spun că instanţa de judecată este cea care trebuie să declare dacă, din punct de vedere juridic, un copil este sau nu adoptabil. Pentru ca acest lucru să se întâmple, părinţii de drept ai copilului trebuie să renunţe, în scris, la drepturile lor, sau autorităţile să-i decadă din drepturi pentru că nu şi-au respectat angajamentele pe care şi le-au asumat atunci când au adus pe lume un urmaş. Acestea sunt situaţiile fericite. Însă sunt şi alte cazuri de copii neglijaţi de părinţi. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei din Constanţa, Roxana Onea, spune că nu întotdeauna un copil poate fi declarat adoptabil. „Sunt situaţii în care mama e plecată din ţară şi îşi vede copilul o dată la câteva luni, ceea ce contravine intereselor copilului. Legislaţia nu precizează nimic în astfel de situaţii şi din această cauză autorităţile nu pot interveni, în niciun fel, să-i protejeze pe copii”, spune Onea. Următorul pas este ca o familie/persoană să depună o cerere de evaluare pentru a putea obţine un atestat din partea autorităţilor care să dovedească că este aptă să adopte, pentru a putea iniţia procedura de adopţie, şi apoi dosarul trebuie completat cu alte numeroase acte din partea solicitantului. Se face o evaluare socială şi psihologică de către un asistent social şi de către un psiholog, iar în funcţie de rezultat se eliberează un atestat. Anul trecut, 79 de familii/persoane din Constanţa au fost atestate ca fiind apte pentru a demara procedurile de adopţie, număr peste media pe ţară. De la începutul lui 2013 şi până în prezent, 13 familii au primit acceptul, în instanţă, să adopte un copil.

LA CONSTANŢA, ÎN SERVICIUL DE TIP FAMILIAL, ADICĂ ÎN CENTRELE DE PLASAMENT AFLATE ÎN SUBORDINEA DGASPC, SUNT ÎNREGISTRAŢI 550 DE COPII (ADOPTABILI), LA CARE SE ADAUGĂ 420 CARE BENEFICIAZĂ DE ASISTENŢĂ MATERNALĂ.

90 DE ZILE DE PROBĂ Următorul pas, potrivit legislaţiei, este încredinţarea copilului unei familii atestate pentru 90 de zile, timp în care atât familia cât şi copilul sunt atent monitorizaţi de psihologii şi asistenţii sociali din cadrul Direcţiei. La finalul celor 90 de zile, familia/persoana ajunge iar în instanţă. Instanţa, în funcţie de rezultatul concluziilor specialiştilor Direcţiei, poate încuviinţa sau nu copilul familiei. În cazul în care răspunsul este pozitiv, adopţia este finalizată. Însă nu este şi ultimul pas al procedurii. În continuare, timp de doi ani, asistenţii sociali şi psihologii DGASPC vor monitoriza evoluţia copilului adoptat şi a relaţiilor dintre el şi persoana/familia care l-a adoptat. „Anul trecut eram pe primul loc la numărul de adopţii. Deja, în primele luni ale lui 2013 sunt încredinţaţi (pentru cele 90 de zile de monitorizare - n.r.) familiilor atestate şapte copii, şi încuviinţaţi, adică adoptaţi, alţi nouă”, a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC.

FACILITĂŢI O veste bună peste familiile/persoanele care au iniţiat deja procedura să adopte un copil este că statul le-a creat facilităţi. Prin Ordinul 631 din 21 ianuarie 2013, familiile/persoanele ale căror atestate au expirat doar de şase luni şi solicită reevaluarea socială şi psihologică pentru eliberarea unui nou atestat nu vor mai fi nevoite să anexeze la cererea de evaluare toate actele emise anterior, pentru că ele sunt deja în baza de date a DGASPC.



12