Constanţa, poarta de intrare a drogurilor în România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Constanţa, poarta de intrare a drogurilor în România

Eveniment 07 Septembrie 2009 / 00:00 618 accesări

Un raport al poliţiştilor arată că, în primele opt luni ale acestui an, au fost identificate 167 de grupări organizate, din care fac parte 1112 persoane. Dintre acestea, 70 de grupuri au fost destructurate de autorităţi, iar 200 de persoane sînt cercetate în arest preventiv. În acelaşi timp, procurorii DIICOT au trimis în judecată 641 de persoane, acuzate de săvîrşirea a peste 1000 de infracţiuni. Pentru eradicarea acestor structuri mafiote au fost audiate peste 5000 de persoane şi s-au făcut nu mai mult de 600 de percheziţii. Rezultatele poliţiştilor nu au întîrziat să apară, astfel că, în perioada ianuarie-august 2009, au fost confiscate peste 20.000 de comprimate şi 1.400 de kilograme de droguri, dintre care 1360 kilograme droguri de mare risc (cocaină, heroină şi amfetamine) şi 54 kilograme droguri de risc (cannabis, haşiş şi barbiturice). În 28 dintre aceste cazuri autotorităţile române au colaborat cu autorităţile statelor străine.

Haşişul, în topul consumatorilor

Poliţiştii spun că, la nivel naţional, cea mai mare căutare o au drogurile uşoare, cum sînt haşişul şi canabisul. De cealaltă parte, cocaina a rămas singurul drog consumat numai în marile oraşe, respectiv Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu şi Braşov. Referitor la rutele de transport a stupefiantelor, oamenii legii spun că sînt stabile, România fiind inclusă în continuare în ruta nordică de transport, prefigurîndu-se în acelaşi timp şi o rută dinspre Ucraina spre vestul Europei, România fiind considerată în continuare o ţară de tranzit. Succesul reţelelor pe teritoriul ţării noastre este pus de poliţişti pe seama lipsei banilor şi a obţinerii cîştigurilor mari şi rapide. Astfel, s-a ajuns ca românii să fie recrutaţi pentru traficarea stupefiantelor atît în străinătate, cît şi în ţară. Totodată, se constată că sînt familii care îşi implică toţi membrii în traficul de droguri, dar şi că unii traficanţi se pot implica şi în activităţi de spălare de bani, dar şi în achiziţionarea de substanţe care sînt folosite la fabricarea drogurilor.

1400 de kilograme de cocaină descoperite în Portul Constanţa

Cele mai importante cazuri de trafic de droguri au fost descoperite la Constanţa, în colaborare cu reprezentanţi ai poliţiilor străine, şi au fost denumite RIO şi WIND. La sfîrşitul lunii ianuarie a acestui an, poliţiştii şi procurorii DIICOT au prins în flagrant patru persoane care încercau să introducă în ţară 1200 de kilograme de cocaină. Stupefiantele erau ascunse în două containere încărcate cu material lemnos, venite din Brazilia. Drogurile confiscate aveau o puritate de 90% şi valorau aproximativ 100.000.000 de euro. Cel de-al doilea caz a fost descoperit patru luni mai tîrziu, respectriv în luna mai, cînd, tot prin Portul Constanţa, s-a încercat introducerea a 200 de kilograme de cocaină, în valoare de 20.000.000 de euro. Containerul în care se aflau drogurile urma să ajungă la o fundaţie din Municipiul Arad, ce figura ca importator în documentele de însoţire a mărfurilor, cu destinaţia finală Europa de Vest.



12