Constanţa rămâne capitala arheologilor şi istoricilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De 46 de ani

Constanţa rămâne capitala arheologilor şi istoricilor

Cultură 04 Octombrie 2013 / 00:00 538 accesări

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) se poate mândri cu cea mai longevivă manifestare ştiinţifică din ţară, Sesiunea Internaţională „Pontica”. De 46 de ani, fără întrerupere, aceasta concentrează la Constanţa elita arheologilor şi istoricilor din România, dar şi din străinătate. Chiar şi fără arheologul Alexandru Barnea, absent din motive de sănătate, fără reputatul istoric medievist Şerban Papacostea, dar şi fără „părintele Histriei”, Alexandru Suceveanu, răpus de boală pe 23 mai, „Pontica” nu şi-a pierdut din prestanţă, cu toate că se apropie de semicentenar. Ea continuă să rămână un punct de reper pentru cei care slujesc muza Clio. Deschiderea oficială a manifestării a avut loc ieri, în Aula „Adrian Rădulescu” a MINAC, la prezidiu aflându-se istoricii Ioan Scurtu şi Radu Ştefan Vergatti, arheologul Mircea Angelescu - consilier superior în cadrul Ministerului Culturii - şi directorul MINAC, Gabriel Custurea, care a făcut oficiile de gazdă.

„1.700 DE ANI DE CREŞTINISM OFICIAL“ Pentru că această ediţie are ca temă „1.700 de ani de creştinism oficial” - Edictul de la Milano din 313, emis de Împăratul Constantin cel Mare, „Pontica” a primit şi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului (ÎPS) Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. „Istoria este memoria care ne însoţeşte de-a lungul vieţii. (...)Trebuie să ne aducem aminte de entuziasmul produs acum 1.700 de ani la Milano, în Imperiul Roman, prin Sfântul Împărat Constantin cel Mare. Este un reper atât pentru istorie, cât şi pentru fiinţa noastră creştină. Sfântul Împărat Constantin cel Mare este promotorul celui mai mare curent din istoria creştinătăţii universale, după Sfinţii Apostoli”, a spus ÎPS Teodosie. Ierarhul tomitan a conchis: „Când suntem nepăsători faţă de arhive, vestigii, faţă de orice monumente care arată amprenta istoriei, a civilizaţiei şi spiritualităţii, înseamnă că suntem duşmanii noştri, ai neamului, ai timpului, ai istoriei”.

După pauză, invitaţii au coborât în sala „Ovidiana”, unde a avut loc vernisajul expoziţiei tematice „1.700 de ani de creştinism oficial”, realizată de specialistul MINAC Zaharia Covacef, cu artefacte, dar şi cu fotografii realizate la săpături arheologice. De asemenea, pe agenda primei părţi a zilei a fost inclusă şi lansarea volumului „Analele Dobrogei X-XIII. 2009-2012”, coordonat de Lavinia Gheorghe

Specialiştii din România, Franţa, Anglia, Bulgaria şi Republica Moldova se vor întâlni şi astăzi la „Pontica”, între orele 9.30 - 13.30 şi 16.00 - 19.30, pentru a susţine comunicările pe secţiuni: Pre şi protoistorie, Greco-romană, Numismatică, Medievală şi Modernă-Contemporană.



12