Ninsori, viscol, maşini blocate şi oameni prinşi în nămeţi. Este tabloul sumbru care a predominat, în ultimele 60 de ore, în cea mai mare parte a ţării, adică aproape 30 de judeţe, printre care şi Constanţa. În funcţie de situaţie, autorităţile au instituit, de la un judeţ la altul, diferite coduri. În numai câteva ore, fiecare zonă a ţării a trecut de la cod galben la portocaliu, ba chiar şi cod roşu. În ceea ce priveşte judeţul Constanţa, acesta s-a aflat mai bine de 24 de ore sub avertizarea de cod portocaliu de viscol şi ninsori. În ciuda avertizărilor de vreme extremă, situaţia de la noi a fost mult mai blândă în comparaţie cu ceea ce s-a întâmplat în alte părţi. Şi totuşi, ţinând cont de aceşti factori, nimeni nu a putut să intre sau să iasă din judeţ pe cale rutieră. Constanţa a fost, practic, izolată de alte regiuni din cauza drumurilor înzăpezite din judeţele limitrofe. Dacă, la început, precipitaţiile au fost sub formă de ploaie, scăderea bruscă a temperaturilor le-a transformat în ninsoare. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, pe cele mai multe dintre drumurile judeţene şi naţionale din Constanţa s-a circulat în condiţii de iarnă. Aseară târziu, ISU “Dobrogea” a avertizat că vremea se va înrăutăţi şi a cerut cetăţenilor să nu părăsească localităţile de reşedinţă
Drumuri închise
Reprezentanţii Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa şi cei ai Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri (DRDP) Constanţa au acţionat constant pe drumurile judeţene şi naţionale. Cele mai afectate zone au fost nordul şi nord-estul judeţului, unde viscolul a troienit zăpada. În aceste condiţii, responsabilii drumurilor au luat decizia de a închide mai multe şosele. În acest sens, directorul RAJDP, Adrian Gâmbuţeanu, a declarat că, în ceea ce priveşte drumurile judeţene, s-a luat decizia, ieri după-amiază, de a închide circulaţia pe trei rute: DJ 223 Topalu - Capidava, DJ 224 Băltăgeşti - Crucea şi DJ 226 Corbu - Mihai Viteazu. Reprezentantul RAJDP a precizat că, pe sectoarele menţionate, vizibilitatea este zero, zăpada fiind viscolită de vânt în rafale, motiv pentru care nu se poate circula pe timp de noapte. „Drumurile au fost închise circulaţiei de astăzi (ieri - n.r.), de la ora 16.00, ca măsură de prevenţie, pentru a-i determina pe oameni să nu se aventureze”, a spus Gâmbuţeanu. Şi traficul rutier pe drumurile naţionale a fost afectat de viscol. Astfel, directorul DRDP Constanţa, Marin Dima, a spus că, din cauza intemperiilor, au fost închise DN 22A Hârşova (Constanţa) - Cataloi (Tulcea), DN 2A Giurgeni - Constanţa şi DN 22 Lumina - Tulcea. Pe de altă parte, tot din cauza vântului puternic, porturile maritime Constanţa Nord şi Constanţa Sud au fost închise. „Drumurile au fost închise de la ora 13.00 (ieri - n.r.) şi vor fi redeschise luni dimineaţă”, a spus Dima.
Aventurare în neant
În ciuda avertizărilor de vreme rea, au fost şi câteva persoane care s-au aventurat pe drumurile publice. Iar urmările nu au fost dintre cele mai fericite. Spre exemplu, angajaţii DRDP au fost nevoiţi să intervină, ieri, în două rânduri pe DN22, în apropierea localităţii Tariverde, deoarece două maşini au rămas blocate în zăpadă. În una dintre maşini se afla o familie cu un copil, care a fost salvată în cursul dimineţii, iar a doua maşină a fost o ambulanţă privată care s-a înzăpezit în timp ce transporta trei persoane către o clinică unde puteau să facă dializă. Abia aseară, în jurul orei 22.00, un utilaj a reuşit să ajungă la ambulanţă. „Am intervenit rapid pentru a debloca situaţia, iar persoanele s-au reîntors la Constanţa”, a afirmat Dima. O altă situaţie deosebită s-a înregistrat pe Drumul Comunal 77 Cogealac - Fântânele, unde cinci maşini au rămas blocate în nămeţi. „În cele cinci maşini se aflau mai mulţi angajaţi ai unei firme de pază, dar şi câţiva tineri din Fântânele. Am intervenit cu două utilaje din dotare, iar după cinci ore de luptă cu nămeţii, persoanele au ajuns cu bine la Fântânele”, a spus primarul comunei, Gheorghe Popescu.
Ambulanţa, pierdută pe drum
Speriaţi de vremea rea, medicii de la Ambulanţă au umblat din casă în casă să-i aducă la spital pe bolnavii care au nevoie de dializă şi gravidele în ultima lună de sarcină. „Doar patru gravide au venit, din 63. Restul au refuzat. Dializaţii i-am dus la Medgidia“, a spus directorul Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Constantin Dina. În altă ordine de idei, ieri, în jurul prânzului, o ambulanţă care transporta un pacient, care avea nevoie de dializă, s-a pierdut de utilajul de deszăpezire care o însoţea. Însă, după câteva minute, aceasta a fost regăsită, iar ambulanţa şi-a putut continua drumul până la spital. Pe de altă parte, chiar dacă în muncipiul Constanţa weekend-ul a început cu ploi şi abia sâmbătă seară a început să ningă, autorităţile locale şi-au pregătit utilajele pentru a interveni acolo unde zăpada şi poleiul ar fi îngreunat traficul. Aşa se face că de ieri dimineaţă, de la ora 6.00, nouă sărăriţe împrăştie material antiderapant pe toate străzile din municipiu şi 18 utilaje cu lamă intervin în zonele în care zăpada depăşeşte 15 cm pe carosabil. „Am intervenit în special în cartierele Km 4-5, Viile Noi, Km 5, Brătianu, acolo unde vântul a bătut cu putere şi unde zăpada s-a adunat pe carosabil. La noi nu zăpada ne va crea probleme, ci vântul puternic“, a declarat şeful Serviciului de Protecţie Civilă, Ştefan Taran.
Enel, eterna poveste
De cum s-a activat codul portocaliu de viscol, principala vulnerabilitate a judeţului şi-a făcut simţită prezenţa. Astfel, din cauza vântului puternic, zeci de localităţi au rămas parţial sau total fără curent electric, cei mai afectaţi fiind locuitorii din satele Gura Dobrogei (comuna Cogealac) şi Albeşti. „La noi, în Albeşti, s-au ars două transformatoare, iar 1.300 de persoane au stat în beznă încă de vineri seara. Nici până acum (48 de ore de la incident - n.r.) problema nu a fost remediată”, a spus primarul comunei Albeşti, Gheorghe Moldovan. În altă ordine de idei, din cauza viscolului, în toate localităţile din judeţ au fost fluctuaţii de curent în reţeaua electrică.