Constanţa, sub semnul Zilei Mondiale a Teatrului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Spectacole, festival şi vizite în culise

Constanţa, sub semnul Zilei Mondiale a Teatrului

Cultură 27 Martie 2013 / 00:00 577 accesări

Sărbătoarea mondială a teatrelor este celebrată, astăzi, de actori şi companii de teatru din întreaga lume, dar şi de public. La Constanţa, spectatorii vor fi beneficiarii unei agende culturale bogată în evenimente, care se vor desfăşura sub semnul Zilei Mondiale a Teatrului inclusiv săptămâna viitoare.

Anul acesta, tradiţionalele mesaje lansate de Ziua Teatrului sunt semnate de actorul Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, respectiv de dramaturgul italian Dario Fo, actor şi compozitor, laureat al „Premiului Nobel pentru literatură” (1997).

„AVEŢI GRIJĂ DE ACTORI, CINSTIŢI-I AŞA CUM SE CUVINE” În tulburătorul mesaj naţional, lansat sub titlul „Teatrul poartă în fiinţa lui mesajul veşniciei”, Ion Caramitru spune: „(...) Este loc în Teatru pentru toţi cei care au talent. Cred, însă, că pentru a face Teatru adevărat şi viu e nevoie de mai mult. Pasiune?, spun unii. Sacrificiu?, alţii. Şi una, şi alta, dar, mai ales, implicarea lui adâncă în realitatea zilei, în analiza vremurilor pe care le trăim, în politica de zi cu zi. (...). „În vremuri de restrişte cultura se opreşte”, spunea un ministru de finanţe al României, de tristă amintire. - Nu, domnule Ministru, cultura nu se opreşte niciodată. Dacă aţi fi fost Polonius, ministrul responsabil de viaţa Danemarcei, v-aş fi spus ca Hamlet: „Aveţi grijă de actori, cinstiţi-i aşa cum se cuvine, căci ei sunt cronica vie şi prescurtată a vremurilor. Mai bine să ai parte de un epitaf prost după moarte decât să intri în gura lor cât timp eşti în viaţă”. Aviz amatorilor!”.

Dario Fo s-a referit, în mesajul său, la condiţia deloc fericită a actorului de astăzi, făcând o comparaţie între artiştii care „se chinuie să găsească scene publice, teatre şi spectatori, din cauza crizei” şi marele exil al actorilor de Commedia dell’Arte.

„SĂ ŞTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN!”, LA TEATRELE CONSTĂNŢENE La Constanţa, Ziua Teatrului a fost marcată în avans, duminica trecută, prin spectacolul de mare succes al Teatrului de Stat, „Desculţ în parc”, de Neil Simon, în regia lui Liviu Manolache. Comedia s-a înscris, totodată, în Campania Naţională UNITER, „Artiştii pentru Artişti”.

Directorul de producţie al Teatrului de Stat Constanţa (TSC), Bogdan Caragea, a precizat că toate spectacolele şi activităţile cultural-artistice găzduite de TSC, în perioada următoare, se vor desfăşura sub semnul Zilei Teatrului. Este vorba inclusiv de evenimentele derulate în cadrul unei săptămâni speciale, denumită „Să ştii mai multe, să fii mai bun!” şi dedicată activităţilor educative extracurriculare şi extraşcolare. Astfel, în perioada 1 - 5 aprilie, vor avea loc, la sediul teatrului, spectacole în special pentru tineri, elevi ai unor şcoli şi licee constănţene. Dacă luni şi marţi, TSC îşi va deschide porţile pentru vizitele elevilor, miercurea, joia şi vinerea viitoare sunt programate, în ordine, spectacolele „Gaiţele”, „Bolnavul închipuit” şi „Omul, bestia şi virtutea”. Mai mult, la mijlocul săptămânii viitoare, teatrul va găzdui o nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Aplauze”, organizat de Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”. Spectacolele vor continua, la TSC, şi weekend-ul viitor.

Programul „Să ştii mai multe, să fii mai bun!” se va derula şi la Teatrul Naţional de Operă şi Balet (TNOB) „Oleg Danovski”. Directorul TNOB, soprana Daniela Vlădescu, a declarat, ieri, că elevii constănţeni vor face vizite în culisele teatrului, vor purta discuţii cu artiştii şi vor urmări spectacole. În sala TNOB, pe 3 aprilie, de la ora 9.00 şi, respectiv, 11.00, va fi prezentat elevilor spectacolul Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”, „Cocoşelul neascultător”. Tot pe 3 aprilie, de la ora 13.00, artiştii TNOB vor prezenta în... deplasare, la Casa de Cultură din Cernavodă, spectacolul „Muzică de film şi musical”.

Ziua Mondială a Teatrului a fost sărbătorită prima dată în anul 1961, de către Institutul Internaţional de Teatru (ITI).



12