Constanţa va avea cea mai performantă staţie de epurare din ţară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Constanţa va avea cea mai performantă staţie de epurare din ţară

Eveniment 08 Aprilie 2009 / 00:00 1916 accesări

Anul 2010 este primul termen-ţintă la care România trebuie să raporteze progrese privind implementarea Directivelor din domeniul gospodăririi apelor, o parte din marile oraşe avînd de finalizat lucrările la staţiile de epurare cu treaptă terţiară, a anunţat, ieri, Administraţia Naţională Apele Române (ANAR). Astfel, pînă la sfîrşitul lui 2010, o parte din marile aglomerări urbane cu mai mult de 100.000 de locuitori, trebuie să raporteze finalizarea lucrărilor la staţiile de epurare cu treaptă terţiară şi, implicit, racordarea locuitorilor la acestea. Directivele UE din domeniul gospodăririi apelor impun, în special marilor oraşe, crearea unor staţii de epurare cu treaptă terţiară, în vederea atingerii stării bune a apelor, respectiv clasa a II-a de calitate. Niciuna dintre marile aglomerări urbane nu deţine în prezent nicio staţie de epurare, cu treaptă terţiară, capabilă să trateze apele uzate, de conţinutul de nutrienţi, respectiv fosfor total şi azot total. În cîteva din judeţele din ţară se află în proiect astfel de staţii de epurare. La Constanţa se află singura staţie de epurare cu treaptă terţiară din ţară, aflată în etapă de finalizare, care va fi dată în folosinţă la sfîrşitul acestui an. În afară de această staţie, SC RAJA SA are încă opt, pentru toate acestea societatea constănţeană avînd în proiect introducerea treptei terţiare. „Oricum, toate staţiile noastre funcţionează şi epurează apa la parametri incluşi în normele UE, lucru certificat de rezultatele controlului Gărzii de Mediu care a prelevat probe, anul trecut, în plin sezon estival, de la toate staţiile din Constanţa. Probele au fost analizate la Bucureşti, iar raportul ulterior a arătat că toate apele epurate de staţiile societăţii RAJA Constanţa sînt în deplină conformitate cu standardele europene”, a declarat purtătorul de cuvînt al RAJA, Irina Oprea.

Gradul de racordare la reţele de canalizare a fost, în anul 2008, de circa 49,46%, iar pentru staţii de epurare de 42,18%, însă România şi-a asumat ca ţintă să atingă, pînă în decembrie 2010, un grad de racordare de 60,8% a locuitorilor la reţele de canalizare şi de 50,5% la staţii de epurare.

“Operatorii regionali vor reuşi să realizeze lucrările, pînă la data impusă prin angajamente, cu condiţia alocării fondurilor europene (ISPA, BERD, BEI, POS Mediu) şi respectării graficului de execuţie a lucrărilor”, arată ANAR.

Din cele 2.605 aglomerări identificate în România, conform Planului de implementare al Directivei, 505 sînt dotate cu sisteme de canalizare, din care numai 18 sînt conforme cu cerinţele europene. Din cele 337 de staţii care deservesc 390 aglomerări urbane, doar 14 staţii de epurare (printre care şi Constanţa) sînt conforme cu cerinţele Directivei privind epurarea apelor uzate urbane, pentru treapta secundară de epurare.

Taguri articol


12