Constănţean arestat pentru trafic internaţional de heroină

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dat în urmărire prin Interpol

Constănţean arestat pentru trafic internaţional de heroină

Eveniment 24 Mai 2010 / 00:00 1122 accesări

AFACERI CONDUSE DIN PENITENCIAR. Poliţiştii Antidrog au destructurat o grupare de trafic internaţional de droguri pe relaţia Turcia - România, unul dintre membrii grupării fiind prins în flagrant în timp ce transporta un kilogram şi jumătate de heroină. În urma unei investigaţii care a durat două luni, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti - Serviciul Antidrog au reuşit destructurarea acestui grup, care era coordonat de un cetăţean turc deţinut într-un penitenciar din România. Potrivit poliţiştilor, acesta a reuşit să organizeze, din celula în care era închis pentru 19 ani (fiind acuzat de trafic internaţional de droguri - n.r.), o adevărată reţea care îi îndeplinea ordinele fără crâcnire. Anchetatorii au stabilit că din gruparea cetăţeanului turc făceau parte trei persoane: un bucureştean de 33 ani, deţinut în alt penitenciar din România, unde ispăşeşte 16 ani pentru trafic de droguri, constănţeanul Ovidiu Leonte Iftode, de 37 ani, urmărit internaţional pentru sustragere de la executarea a 17 ani de închisoare pentru trafic de droguri şi un sucevean de 24 de ani. Acţiunea a demarat în noaptea de 29 spre 30 aprilie, când poliţiştii antidrog l-au prin în flagrant pe sucevean în timp ce transporta aproximativ 1,5 kilograme de heroină cu un grad ridicat de puritate, ascunsă în două genţi de voiaj. Oamenii legii au aflat că totul fusese pus la cale de un deţinut, astfel că poliţiştii antidrog, împreună cu angajaţii a două penitenciare, au făcut percheziţii în camerele unde erau închişi cetăţeanul turc şi bucureşteanul, descoperind dovezi că cei patru făceau trafic de heroină. Cercetările au stabilit că deţinuţii şi constănţeanul organizau procurarea şi transportul drogurilor din Turcia, iar suceveanul era folosit drept cărăuş. Ovidiu Leonte Iftode şi complicii lui au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile sub acuzaţia de trafic internaţional de droguri de mare risc şi constituirea unui grup infracţional organizat.

DEŢINUŢI CU TELEFOANE MOBILE. Nu este prima oară când un deţinut dintr-un penitenciar din România reuşeşte să îşi continuie activitatea infracţională din spatele gratiilor, folosind un telefon mobil şi, probabil, complicitatea gardienilor. Cu toate măsurile de siguranţă luate de conducerile închisorilor române, deţinuţii păcălesc vigilenţa paznicilor şi primesc de „afară” telefoane mobile cu care ţin legătura cu complicii aflaţi în libertate. Nici penitenciarul Poarta Albă din Constanţa nu a fost ocolit de astfel de situaţii. În luna decembrie 2009, ofiţerii de la Antidrog au prins 11 membri ai unei reţele internaţionale de trafic de droguri coordonată de cetăţeanul turc Ongor M., care conducea întreaga afacere din celula sa de la Poarta Albă, acolo unde ispăşeşte o pedeapsă de 18 ani de închisoare pentru tâlhărie şi trafic de droguri de mare risc. Potrivit anchetatorilor, Ongor M. reuşea să facă rost de heroină prin intermediul apropiaţilor săi din Turcia, care cumpărau drogurile şi le aduceau în România. Aici, heroina era distribuită dealerilor din Bucureşti şi din ţară, prin intermediul „săgeţilor” care se ocupau de transport şi de găsirea clienţilor. Alt caz asemănător a avut loc în penitenciarul Rahova, unde deţinutul Aurel Constantin şi-a convins fratele, Constantin Constantin, să vândă un kilogram de heroină contra sumei de 18.000 de euro. Cei doi au ţinut permanent legătura prin telefonul mobil, dar poliţiştii antidrog au intrat pe fir şi i-au prins pe cei doi fraţi.

SUTE DE MII DE CONSUMATORI. În urmă cu două săptămâni, fostul şef al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), chestorul Pavel Abraham, spunea că, în perioada imediat următoare, traficul şi consumul de heroină vor creşte în ţara noastră din cauza lipsei unei serioase platforme antidrog, numărul real al consumatorilor de stupefiante dublând chiar cifra oficială de 500.000.



12