Constănţeanul care dă lecţii de nutriţie la NASA (II)

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Interviu cu academicianul Toader Williams

Constănţeanul care dă lecţii de nutriţie la NASA (II)

Social 01 August 2013 / 00:00 700 accesări

Adrian Toader Williams, născut la Medgidia, în anul 1956, şi-a dedicat cea mai mare parte din viaţă ştiinţelor şi cercetărilor în diverse domenii. Are o diplomă în Ştiinţe generale, obţinută la un colegiu din America, dar şi două diplome de master, una în „Gestiunea durabilă a zonelor montane” şi alta în „Managementul calităţii alimentelor”, obţinute în România. Din anul 2012, deţine şi titul de doctor în zootehnie. Pe lângă toate acestea, are şi titlul de academician, fiind membru activ al Academiei Internaţionale de Ştiinţe, Secţia Rusă. Anul acesta, Adrian Toader Williams a trimis la NASA un proiect de cercetare a stabilităţii şi protecţiei alimentelor faţă de efectele radiaţiilor cosmice în zborurile spaţiale, care ar putea ajuta astronauţii să folosească hrană mai rezistentă la impactul radiaţiilor. Astăzi publicăm cea de-a doua parte a interviului pe care academicianul Toader Williams a avut amabilitatea să ni-l acorde.

R.: Pe lângă cercetări, ce alte lucruri mai întreprindeţi?

T.W.: În momentul de faţă scriu la 14 cărţi. Câte şapte-opt ore pe zi le dedic studiului. De exemplu, o carte este despre cum se elaborează o teză de doctorat, din perspectiva unui fost doctorand. O altă carte este în domeniul bioeconomiei şi va aborda atât economia antropogenă, cât şi economia agricolă. De asemenea, mai scriu şi o autobiografie, dar şi un volum de poezii în limba engleză şi în limba română.

R.: Mai aveţi şi alte proiecte?

T.W.: Am un proiect pe care doresc să îl iniţiez şi să îl implementez. Este vorba de o Şcoală de Vară, care se va adresa elevilor şi studenţilor cu performanţe academice ridicate şi care vor avea încrederea că vor avea puterea de a transmite celorlalţi cele învăţate. Se adresează elevilor de liceu, mai ales că ei se află într-o perioadă în care orientarea profesională este critică. Dar se mai adresează şi părinţilor sau celor care urmează să devină, pentru că conştienţa parentală este un subiect important. Însă, pentru proiectul acesta, trebuie să atragem fonduri europene.

R.: Unde ar urma să funcţioneze această Şcoală de Vară?

T.W.: Aş vrea ca în fiecare localitate din ţară să funcţioneze câte una. Dar pentru acest lucru avem nevoie de specialişti din diverse domenii, precum psihologie, sociologie, economie, management, orientare profesională, medicină. Este un program care se impune a lucra în colaborare cu alte instituţii de învăţământ, liceale şi universitare, în cadrul lor urmând să se desfăşoare cursurile. Dar, pe lângă acestea, şi organele de stat şi guvernamentale sau societăţi comerciale pot participa în mod sinergetic la aducerea în viaţă a unui program de reabilitare şi contrucţie a unei civilizaţii sustenabile din punct de vedere cultural, artistic, ştiinţific şi cetăţenesc. Spun „cetăţenesc“ pentru că nouă ne lipseşte pregătirea de a fi cetăţeni, în adevăratul sens al cuvântului.

R.: Ce vor învăţa cei care vor participa la Şcoala de Vară?

T. W.: Cursanţii vor învăţa despre ce înseamnă să fii părinte, despre primul ajutor, consum, despre căile de reducere a consumului inutil de resurse. Vor mai fi subiecte privind problemele de sănătate, nutriţia corespunzătoare, managementul personal şi planificare financiară, dar şi parteneriat, precum şi cursuri despre prietenie, căsnicie, care ţin în mod direct de comunicarea interpersonală.

R.: Când credeţi că vor avea loc primele cursuri?

T.W.: Aş vrea ca la anul, în vacanţa de vară, să aibă loc primele cursuri şi mi-ar plăcea să se desfăşoare în Costineşti, pentru că are titulatura de „staţiunea tineretului“ şi mi-aş dori să reînviu caracterul acestei staţiuni, dar să introduc şi partea academică.

Taguri articol


12