Constănţeanul Marian Burhală expune la sediul Băncii Mondiale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Constănţeanul Marian Burhală expune la sediul Băncii Mondiale

Cultură 09 Noiembrie 2010 / 00:00 1666 accesări

O inedită expoziţie de pictură, semnată de tânărul plastician constănţean Marian Burhală, masterand la Universitatea de Arte, este deschisă, în aceste zile, la sediul Băncii Mondiale din Bucureşti. Vernisajul, susţinut de lect. univ. drd. Eduard Andrei, de la Facultatea de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius”, a avut loc la începutul lunii noiembrie, în prezenţa managerului Băncii Mondiale - România, François Rantrua.

„Expoziţia de faţă este prima personală, prin care tânărul artist „păşeşte” în „agora” artei. Constituită din 14 tablouri de dată recentă, executate în ulei pe pânză, ea reflectă o mare coerenţă atât din punct de vedere tematic, cât şi stilistic. Motivele arhitectonice care l-au inspirat pe artist evocă edificii interbelice din România - Constanţa, oraşul vechi din zona peninsulară şi Bucureşti - sau catedrale gotice şi palate renascentiste din alte arii geografice: Italia (Veneţia, Florenţa, Milano), Germania (München), Spania (Toledo). Pornind, aşadar, de la concretul ambientului arhitectural, artistul ajunge, în final, să sublimeze datele realului în semne, în imagini picturale în care primează forţa expresivă a elementelor de limbaj plastic: linie, punct, culoare etc”, a apreciat şeful Catedrei de arte plastice şi decorative a Universităţii „Ovidius”, conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu.

După un scurt excurs în istoria artei româneşti şi universale, lect. univ. drd. Eduard Andrei a subliniat că, din punct de vedere stilistic, picturile lui Marian Burhală se încadrează „în factura impresionistă şi postimpresionistă, uneori cu izbucniri expresioniste, revizitată însă cu sensibilitatea omului contemporan”. „Marian Burhală reuşeşte să capteze jocul de lumini şi umbre colorate pe care îl descriu elementele arhitectonice - arcuri ogivale sau semicirculare, decoraţia sculptată etc. (...) Atent la efectele luminii, la fel ca impresioniştii, Marian nu „dizolvă” însă forma, pe care o „restructurează” arhitectonic precum postimpresioniştii - de altfel mi-a mărturist admiraţia sa pentru Cézanne“, a apreciat lect. univ. drd. Eduard Andrei.

Membru al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din România, Filiala Constanţa, Marian Burhală a absolvit Liceul de Artă din oraşul de la malul mării, secţia arhitectură (2005), apoi Facultatea de Arte, specializarea Pedagogia artelor plastice şi decorative, din cadrul Universităţii „Ovidius” (2009). Aici a avut şansa reîntâlnirii cu maestrul şi profesorul Gheorghe Caruţiu, care îl iniţiase în tainele picturii încă din copilărie şi a cărui personalitate artistică şi-a pus amprenta asupra picturii sale. De altfel, maestrul Gheorghe Caruţiu îl consideră pe Marian Burhală unul din cei mai talentaţi discipoli şi unul dintre cei mai remarcabili absolvenţi ai facultăţii ovidiene.

Taguri articol


12