Constănţeanul Paul Dicu reprezintă România la Sahara Maraton 2010

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Constănţeanul Paul Dicu reprezintă România la Sahara Maraton 2010

Eveniment 23 Februarie 2010 / 00:00 3132 accesări

Pentru iubitorii artelor marţiale din România, numele antrenorului constănţean de Takeda Ryu şi Katori Shinto Ryu, Paul Dicu, este deja de notorietate. O parte dintre constănţeni îl cunosc doar datorită faptului că, începând din 1998, acesta s-a ocupat atât de antrenarea unor gărzi de corp ori a angajaţilor unor firme recunoscute de securitate din oraş, cât şi a temuţilor luptători DIAS. Alţii îl simpatizează datorită felului său de a fi - generos, energic, perfecţionist şi optimist sau pentru pasiunile sale extreme: arta de a mânui armele vechilor samurai, scufundările subacvatice, expediţiile montane, maratoanele epuizante pe zeci de kilometri şi… femeile foarte frumoase.

Ieri, însă, Paul Dicu s-a aflat în mijlocul celui mai arid deşert al lumii, în Algeria, unde a participat la cea de-a zecea ediţie a competiţiei internaţionale Sahara Maraton 2010. Constănţeanul este singurul român care participă, din 2007, la acest faimos concurs organizat sub auspiciile Federaţiei Internaţionale de Atletism şi de Guvernul Republicii Democrate Arabe Sahrawi, în urmă cu trei ani, ţara noastră fiind reprezentată de un alt spirit rebel, jurnalistul Marian Chiriac. De menţionat este şi faptul că scopul acestui maraton este unul umanitar, acela de a atrage atenţia lumii şi de a sprijini unul dintre popoarele care îşi duc viaţa în mijlocul întinderilor aride, sahrawabi, locuitori ai unui fost stat care nu mai există decât pe hărţile de acum câteva decenii. Ultima ediţie a maratonului reprezintă şi o solidaritate internaţională a organizaţiilor umanitare care condamnă arestarea a şapte activişti sahrawabi ce trăiesc în coloniile din teritoriile ocupate de către autorităţile marocane, pe un aeroport din Casablanca.

Antrenorul s-a deplasat singur în această aventură, fiind, însă, întâmpinat la aeroportul „Henri Coandă” de o mulţime de prieteni ai acestui tip de distracţii extreme. „Sunt încântat să particip la acest maraton în deşert, care se ţine în Algeria de vreo 15 ani. Anul acesta sunt aproximativ 400 de participanţi, reprezentând 30 de ţări. Traseul parcurs este de 42 km. În condiţii de alergat pe teren deşertic, la aproape 40 grade Celsius, cred că o să parcurg această distanţă în aproximativ patru ore, deşi eu nu particip pentru a obţine un record, ci doar pentru plăcerea acestei acţiuni”, ne-a declarat Paul Dicu, cu câteva minute înainte de a decola spre Algeria.

Cei care au sprijinit generoasa acţiune a lui Paul Dicu sunt firmele constănţene Zip Escort şi Agigea Pilot. Traseul şi condiţiile acestui maraton sunt extrem de spartane: concurenţii sunt transportaţi cu nişte maşini în deşert, după care vor alerga primii 10 km pe un teren format din pământ, nisip şi piatră, următorii 15-20 km, printre incandescentele dune de nisip, iar ultima porţiune, pe un teren asemănător primei etape. Sportivii sunt asistaţi pe parcurs de maşini de securitate şi nu au voie să consume apă decât de la punctele de rehidratare, nu au voie să transporte deloc apă, iar în cazul în care sunt depistaţi că apelează la vreo altă sursă, sunt eliminaţi pe loc din competiţie.

Deşi nu a mai participat la astfel de competiţii internaţionale, Paul Dicu a fost nelipsit de la maratoanele româneşti. Acesta face sport de 24 de ani, iar în 2009, alături de elevul său de la Clubul de Arte Marţiale Axxum, Marian Alboaie, antrenorul a alergat din Constanţa până la Mangalia, pe marginea şoselei, în doar patru ore. Pentru ultima sa aventură în mijlocul întinderilor de nisip, constănţeanul a ţinut o dietă alimentară specială, care să-i permită adaptarea organismului la condiţiile extreme ale deşertului. În ediţiile următoare vom reveni cu un interviu referitor la inedita aventură a constănţeanului în Sahara.

Taguri articol


12