Constănţeni executaţi în stil mafiot

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fără precedent. Asasinate în serie

Constănţeni executaţi în stil mafiot

Eveniment 18 Ianuarie 2010 / 00:00 3750 accesări

Poliţiştii au descoperit la Constanţa patru victime ucise cu o sălbăticie ieşită din comun. Oamenii au fost îngropaţi de vii sau înecaţi în Canalul Dunăre - Marea Neagră după ce au fost drogaţi cu diazepam şi aduşi în stare avansată de ebrietate. Liderul reţelei care comanda crimele în stil mafiot ar fi Sergiu Băhăian, un controversat om de afaceri. Gruparea lui Băhăian era specializată în fraude economice. Membrii reţelei foloseau diferite persoane pe numele cărora înfiinţau firme prin intermediul cărora „ţepuiau” diverse societăţi comerciale. Valoarea prejudiciului a fost estimată la două milioane de euro. După ce îşi jucau rolurile, „săgeţile” erau ucise cu sânge rece. Anchetatorii nu exclud posibilitatea ca numărul victimelor făcute de gruparea Băhăian să fie mult mai mare. Mai multe cazuri misterioase cercetate de poliţiştii constănţeni în ultimul an ar putea avea legătură cu reţeaua care a acţionat în judeţele Constanţa, Ialomiţa şi în Bucureşti.

VIOLENŢĂ EXTREMĂ. Procurorii constănţeni se confruntă cu un caz unic de violenţă în istoria României. Cea mai dură grupare infracţională care a acţionat vreodată pe teritoriul ţării noastre a fost descoperită de oamenii legii la capătul unei anchete în care au fost implicaţi zeci de poliţişti, ofiţeri de Crimă Organizată şi procurori. Membrii reţelei sunt acuzaţi de anchetatori că au ucis în stil mafiot patru constănţeni, după ce s-au folosit de ei pentru a obţine un profit total de aproape două milioane de euro. Imaginea planului diabolic pe care asasinii în serie l-au executat cu sânge rece i-a făcut pe anchetatori să declare că nu au mai întâlnit niciodată o cruzime atât de atent calculată. \"Este un caz fără precedent pentru procurori, un caz foarte complex, în care crimele au fost comise cu violenţă extremă”, a declarat prim-procurorul României, Laura Codruţa Kovesi. Anchetatorii încă mai caută cadavre. Numărul persoanelor ucise de membrii reţelei ar putea fi mult mai mare. Oamenii legii au pus cap la cap primele părţi ale unui puzzle care pare să lege multe dintre cazurile misterioase cercetate de poliţiştii constănţeni în ultimul an şi care nu au fost elucidate. Până în prezent, anchetatorii au identificat în judeţul Constanţa patru victime omorâte de membrii grupării, în perioada 2006 - 2008, oameni care au fost drogaţi cu diazepam şi îmbătaţi cu alcool, iar apoi au fost îngropaţi de vii în satul constănţean Măgura sau aruncaţi în apele canalului Dunăre - Marea Neagră.

Anchetatorii spun că Sergiu Băhăian este liderul reţelei din care fac parte peste zece persoane, care au dat dovadă de o cruzime ieşită din comun. La Constanţa, locotenenţii lui Băhăian sunt, potrivit procurorilor, Valentin Şlepac şi Adrian Grigoraş, suspectaţi că ar fi comis toate cele patru asasinate descoperite până acum de anchetatorii constănţeni, Ion Bojin, care execută, în prezent, o condamnare în penitenciarul Poarta Albă şi fraţii Marin şi Petrică Piciog, din satul Măgura.

FRAUDELE. Gruparea era specializată în fraude macro - economice. Membrii reţelei foloseau diferite persoane pe numele cărora înfiinţau societăţi comerciale prin intermediul cărora “ţepuiau” apoi diverse firme partenere de afaceri, eliberându-le file cec sau bilete la ordin fără acoperire. După ce îşi duceau planul la bun sfârşit, membrii reţelei îi lichidau pe cei pe care îi racolaseră, ştergându-şi astfel urmele. Prejudiciul provocat de gruparea lui Băhăian a fost estimat la 2.000.000 de euro. Informaţiile de care oamenii legii dispun la ora actuală arată că reţeaua acţiona în întreaga ţară, cu predilecţie pe raza judeţelor Constanţa şi Ialomiţa şi în Bucureşti. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) spun că Băhăian şi mâna sa dreaptă, Eduard Mărculescu, au fost reţinuţi, vineri noaptea, în Capitală, anchetatorii care au luat parte la misiune fiind nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru a-l opri pe capul reţelei, care a încercat să fugă la bordul maşinii sale. Unul dintre poliţiştii care au luat parte la operaţiune s-a ales cu braţul stâng fracturat.

ELIMINAREA SĂGEŢILOR. Procurorul-şef al DIICOT Constanţa, Laurenţiu Bratosin, a declarat că membrii reţelei, pe numele cărora au fost înfiinţate mai multe firme au început să fie eliminaţi după ce şi-au mărit pretenţiile materiale. În timpul audierilor, Valentin Şlepac şi Adrian Grigoraş au susţinut că au comis crimele la comanda lui Sergiu Băhăian, fiindu-le frică de acesta. Prima victimă a fost Lucian Cernat, aruncat, în 2006, în apele Canalului Dunăre - Marea Neagră, de pe podul rutier de la Cernavodă, nu înainte de a fi sedat cu diazepam şi adus în stare de ebrietate. A urmat Emilian Leonte, ucis în 2008, cu mai multe lovituri de ciocan în cap, iar apoi aruncat în Canal. Cu trei luni înainte de a fi ucis, bărbatul i-a declarat gazdei unde stătea cu chirie în localitatea constănţeană Castelu că pleacă la Bucureşti, pentru a face rost de bani, şi că se va întoarce să cumpere o casă. Următorul pe lista neagră a fost Ionel Ulezu, îngropat de viu, în 2008, după ce a fost sedat şi îmbătat. Cadavrul său a fost descoperit în curtea casei lui Marin Piciog din satul constănţean Măgura, într-o groapă, la aproximativ doi metri adâncime, sub o placă de beton deasupra căreia a fost construit un closet. Cea de-a patra victimă este Petrică Captalan, lovit în cap cu o bâtă şi îngropat imediat într-o groapă, la aproximativ un metru adâncime, tot în curtea casei lui Marin Piciog, deasupra cadavrului fiind turnată o placă de beton, care a fost acoperită cu pământ. Cu toate că autorităţile susţin că în curtea casei din Măgura au fost descoperite doar două cadavre, martorii şi vecinii spun că din hazna a fost scos şi trupul unei femei.

SUSPICIUNI. Numărul victimelor care au căzut în plasa clanului Băhăianu pare a fi mult mai mare. Odată cu deconspirarea reţelei, mai multe cazuri clasate drept sinucideri de către poliţiştii constănţeni încep să capete un alt contur. Unul dintre ele este moartea mamei fraţilor Piciog, o bătrână de 81 de ani, găsită la şapte km de casă, pe un câmp, pe 24 noiembrie 2009. Bătrîna era ţinută sub cheie, de fiii ei care susţineau că femeia ar fi avut probleme psihice. Cel mai probabil, bătrâna văzuse prea multe şi trebuia să fie eliminată. Vecinii confirmă faptul că fraţii Piciog erau vizitaţi deseori de „străini cu maşini luxoase”.

GOLFUL FRANCEZULUI. Pe lista victimelor clanului Băhăian ar putea fi inclus şi afaceristul din Vrancea, descoperit pe 15 octombrie 2009, pe plaja din staţiunea constănţeană Costineşti, înecat în zona Golful Francezului. Cercetările procurorilor au arătat că Dănuţ Despa, în vârstă de 39 de ani, venise la Constanţa pentru o tranzacţie. El a fost găsit complet dezbrăcat, pe malul mării, iar Volkswagen-ul Passat la volanul căruia venise în Constanţa era parcat pe o stradă din Constanţa.

CADAVRELE DIN CANAL. Pe 16 mai 2009, un pescar a descoperit în apele Canalului Dunăre - Marea Neagă, în dreptul localităţii Cumpăna, trupul unui bărbat. În momentul în care a fost scos pe mal, s-a constatat că trupul neînsufleţit avea legate de picioare două pietre cîntărind aproape 20 kg, iar de piept era prins cu sîrmă un alt bolovan, de aproximativ aceeaşi greutate. O lună mai târziu, anchetatorii au identificat victima în persoana lui Petre Cristea, de 55 de ani, din Constanţa, dispărut în condiţii suspecte pe 29 octombrie 2008. La acea dată, o rudă a bărbatului a susţinut că Petre Cristea a fost ucis. Ulterior, pe 28 iunie 2009, scafandrii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” au scos tot din apele canalului Dunăre - Marea Neagră, la patru kilometri distanţă de localitatea constănţeană Cumpăna, alt cadavru, al unei femei, legată de picioare şi de gît cu un cablu din oţel, lung de aproape patru metri, la capătul căruia atîrna o placă de beton de câteva sute de kilograme. După patru luni de cercetări, poliţiştii au descoperit că victima este Olga Bostan, în vîrstă de 56 de ani, din Slobozia, care a dispărut de acasă pe 14 mai 2009, în împrejurări suspecte. Nici în acest caz oamenii legii nu au putut stabili de ce femeia a venit de la Slobozia la Constanţa şi cum a ajuns în apele Canalului.

SERGIU BĂHĂIAN. Sergiu Băhăian este un om cu un trecut extrem de controversat. Potrivit anchetatorilor, în 1995, în calitate de asociat unic şi administrator la SC Sabina Product SRL, Băhăian a indus în eroare aproximativ 5.000 de persoane, încasînd ilegal peste şapte miliarde de lei vechi. Băhăian a fugit din România, împreună cu trei colaboratori, după ce a constatat că nu poate să-şi respecte obligaţiile contractuale. În decembrie 1995, el a fost arestat în Ungaria, iar cîteva luni mai tîrziu a fost extrădat, pentru a fi judecat de autorităţile române. La 19 septembrie 1997, Băhăian a fost eliberat, după ce făcuse un an şi nouă luni de închisoare. La scurt timp, însă, Băhăian a fost dat în urmărire şi învinuit că, împreună cu Laura Petrov, l-ar fi înşelat pe cetăţeanul german Ionatan Ioan Hocker, cu 64.000 de mărci. Sergiu Băhăian a fost condamnat, în 2 decembrie 1998 la cinci ani de închisoare pentru fals. În octombrie 2002, el a părăsit închisoarea, fiind eliberat condiţionat. Sergiu Băhăian, mâna sa dreaptă, Eduard Mărculescu, şi alţi doi complici au fost arestaţi, ieri, pentru infracţiuni economice.

Florin CICAL, Răzvan MIHĂILEANU



12