Constănțeni la Forumul Mondial al Științei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Constănțeni la Forumul Mondial al Științei

Tehnologie 17 Noiembrie 2017 / 16:11 1541 accesări

Săptămâna trecută s-a desfășurat în Iordania, la Marea Moartă, cel de-al 8-lea World Science Forum, organizat sub înaltul patronaj al Majestății sale Regele Abdulah al II-lea Ibn Al Hussein, având ca principali parteneri Academia de Știință a Ungariei și UNESCO. Sub moto-ul Știința pentru Pace, peste 2.500 de participanți din 120 de țări au discutat, în perioada 7-11 noiembrie, în cel mai mare eveniment științific de acest gen din Orientul Mijlociu, despre capacitatea științei de a îmbunătăți viața și de a crește respectul și înțelegerea reciprocă, despre necesitatea folosirii inovației cu responsabilitate și moralitate. În prezența unor personalități de înalt rang: membrii Casei Regale Hașemite, președintele Ungariei, directorul general UNESCO, reprezentanți ai Comisiei Europene, miniștri ai Învățământului și Științei, ambasadori, rectori și președinți ai academiilor de știință, toți participanții au reînnoit necesitatea luptei împotriva sărăciei, promovarea dreptății, echității și incluziunii sociale prin acumularea, folosirea și difuzarea cunoașterii științifice și aplicarea acesteia în inovație tehnologică, singura capabilă de a schimba lumea. România a fost reprezentată de două instituții de învățământ superior: Universitatea „Andrei Șaguna“ din Constanța și Universitatea din Arad.

Ceremonia de deschidere a lucrărilor Forumului a fost marcată de prezența Regelui Abdulah al II-lea Ibn Al Hussein al Iordaniei și de conectarea Centrului de Conferințe „King Hussein Bin Talal“ cu Stația spațială de pe care astronauții, intrând în legătură directă, au transmis mesajele lor către participanți.

PEPPER, ROBOTUL ACADEMIC

Potrivit unui comunicat transmis de către reprezentanții Universității „Andrei Șaguna“, o surpriză deosebită a fost prezentarea de către fizicianul Michio Kaku, autorul a numeroase best-seller-uri: „Fizica imposibilului“, „Viitorul minții umane“, a „personajului” Pepper, „născut și crescut” în Japonia, primul robot din Iordania folosit în activitățile academice. Forumul a reușit să asigure voci reprezentative din toate regiunile lumii, stabilind noi standarde ale nivelului de discuție și cunoaștere, fiind implicați, alături de mediul academic și științific, cel diplomatic, factori înalți de decizie și antreprenori, societatea civilă, tineri cercetători și media analizând critic subiecte importante cum ar fi promovarea incluziunii sociale, securitate alimentară, energie, diplomația prin știință. „Nicio țară, nicio regiune nu-și mai poate permite să fie izolată. Problemele noastre devin și problemele vecinilor noștri, fiind necesară aplicarea unor politici de solidaritate globală pentru a proteja mediul și pentru a contracara creșterea foarte periculoasă a inechităților în lume, fapt demonstrat și de recentul val de migrație care a lovit Europa. Știința trebuie să fie în beneficiul păcii, al mediului și al vieții pe Pământ”, a spus în alocuțiunea sa Regina Noor a Iordaniei, adăugând că „o singură Mare Moartă este suficientă pentru omenire”.

În cadrul Forumului au fost organizate 15 sesiuni tematice unde reprezentanții a peste 150 de instituții au fost invitați sa pună întrebări, să ridice probleme pe diferite subiecte de actualitate, de la pandemiile globale la criza refugiaților, inteligența artificială, egalitatea de gen.

La finele lucrărilor au fost semnate, în cadrul festiv, acorduri cu UE și SUA și a fost adoptată o declarație comună prin care se susțin următoarele principii: promovarea unui management echitabil și sustenabil al resurselor naturale, pentru evitarea conflictelor și promovarea dezvoltării pașnice; păstrarea capacității științifice a fiecărei țări, pusă în pericol de trendul global de migrație, cheia dezvoltării durabile (pacea și prosperitatea depind nu doar de resursele naturale și economice, dar și de capacitatea societății de a identifica și înțelege schimbările; diversitatea este cheia pentru excelența științifică, devenind necesară interconectarea rețelelor de cercetare).

Președintele UAS, prof. univ. dr. Aurel Papari, prezent la manifestare, a discutat despre necesitatea interconectivității și interdisciplinarității în învățământ și cercetare, ca factori ai securității și stabilității, punând accentul pe conceptul de diplomație științifică. Forumul a reprezentat un pas important în cunoaștere și în realizarea de noi parteneriate.

O distincție remarcabilă a fost dată evenimentului de prezența și implicarea permanentă și activă pe întregul parcurs al lucrărilor, a Majestății sale Regina Noor a Iordaniei, Prințului El Hassan Bin Talal și a Prințesei Sumaya Bint El Hassan - copreședinte al World Science Forum, care au impresionat atât prin nivelul ridicat al expunerilor, cât și prin comportamentul prietenos, cald și deschis.



12