Pasionații de fenomene astronomice abia așteaptă jumătatea lunii august, când va avea loc ploaia de Perseide. Spectacolul celest va putea fi admirat de pe tot Globul, iar punctul culminant al ploii de stele va fi atins în noaptea de 12 spre 13 august. În județul Constanța, cei care vor să vadă ploaia de stele sunt invitați de Asociația Club Astronom Experience în zona mănăstirii Colilia, situată la 55 km nord de Constanţa. Specialiștii în astronomie afirmă că mănăstirea se află pe platoul central dobrogean, departe de așezările urbane nefavorabile observațiilor astronomice profesioniste. Zona a fost aleasă ca punct de observare deoarece poluarea luminoasă este de 0%.
Pasionații de fenomene astronomice ar trebui să stea cu ochii ațintiți pe cer în noaptea de 12 spre 13 august. Asta deoarece pot urmări ploaia de Perseide, fenomen care are loc, în fiecare an, la jumătatea lui august. Spectacolul celest va putea fi admirat de pe tot Globul. Spre deosebire de alte fenomene astronomice, care se observă mai ușor cu telescopul, Perseidele se văd mai bine cu ochiul liber. „Viteza cu care cad este foarte mare și de aceea nu se pot observa prin dispozitive speciale. Ar însemna să „alergi” cu telescopul după ele, ceea ce este imposibil”, a declarat custodele Observatorului Astronomic din Constanța, Ștefan Costache. Pentru a vedea cât mai bine ploaia de stele, specialiștii în fenomene astronomice vă sfătuiesc să mergeți undeva în afara orașului, în locuri liniștite. „Este indicat să stați întins undeva, poate pe un sac de dormit sau un șezlong. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, trebuie să priviți cerul măcar o oră. Cu cât măriți timpul de observație, cu atât vedeți mai multe Perseide”, spun astronomii din București.
ZONA MĂNĂSTIRII COLILIA - CEL MAI BUN PUNCT DE OBSERVARE A PERSEIDELOR DIN DOBROGEA
În județul Constanța, pasionații de fenomene astronomice sunt invitați în noaptea de 12 spre 13 august, de Asociația Club Astronom Experience, într-o excursie în zona mănăstirii Colilia, situată la 55 km nord de Constanţa. Mănăstirea se află pe platoul central dobrogean, departe de așezările urbane nefavorabile observațiilor astronomice profesioniste. Zona a fost aleasă ca punct de observare deoarece poluarea luminoasă este de 0%, spune Ștefan Costache. „Vom admira împreună galaxia din care facem parte - Calea Lactee, galaxia învecinată - Andromeda, planetele Jupiter, Saturn, Venus, roiuri de stele și multe alte frumuseți ale Universului, sub coordonarea lui Ștefan Costache de la Observatorul Astronomic - Constanța“, se arată într-un anunț pe pagina de Facebook al Asociației Club Astronom Experience. Clubul a fost recent înființat cu scopul de a uni preocuparea constănțenilor pentru astronomie, iar tabăra de la Colilia se înscrie în activitatea de observaţii astronomice din afara oraşului. Organizatorii spun că plecarea la Colilia va fi sâmbătă, 12 august, la ora 15.00, din parcarea de la Delfinariu. „Foarte important pentru cei care vor participa! Miercuri, 9 august, la ora 18.00, va avea loc o întâlnire la sediul observatorului astronomic din Constanța, pentru o scurtă ședință organizatorică, în cadrul căreia se vor pune la punct detaliile deplasării, respectiv costurile pentru cazare, masa și transportul. Pentru alte informaţii și relații puteți suna la 0766/436310 - organizator Ștefan Costache“, se mai arată în anunțul de pe Facebook.