Rămân sau nu constănţenii fără apă caldă şi căldură? Este o întrebare la care se va găsi un răspuns luni - 18 februarie, când este programată o întâlnire între reprezentanţii SC RAJA SA Constanţa şi ai Electrocentrale Bucureşti SA - CET Constanţa. Practic, SC RAJA SA şi CET Constanţa au în „mâinile” lor soarta a peste 200.000 de constănţeni. Conducerile celor două societăţi trebuie să ajungă la un consens pentru ca locuitorii să nu fie privaţi de căldură la finele iernii. Cele două instituţii implicate în furnizarea şi distribuirea agentului termic trebuie să găsească o modalitate pentru ca datoriile de 2,8 milioane de lei acumulate de CET Constanţa către SC RAJA SA să nu îi afecteze pe constănţeni. În principial, la nivelul conducerii societăţilor se vorbeşte de eşalonarea acestor restanţe, însă doar după întâlnirea de luni constănţenii vor afla dacă reprezentanţii celor două părţi au ajuns la un acord. Directorul tehnic - producţie din cadrul Electrocentrale Constanţa, Dumitru Tamaş, spune că datoriile instituţiei s-au acumulat în timp, şi dacă în anii trecuţi se mai puteau contracta credite la bănci pentru a putea fi la zi cu plăţile, acum situaţia economică nu mai permite efectuarea unui astfel de împrumut.
DATORIILE STATULUI, DATORII ISTORICE... În acest lanţ al datoriilor este implicată şi Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET). Regia are şi ea datorii către CET Constanţa, care însumează nici mai mult, nici mai puţin decât 185 de milioane de lei. Nu este singura, pentru că şi SC RAJA SA figurează cu datorii către RADET. Şi uite aşa, între cele trei instituţii s-a format un cerc vicios al datoriilor acumulate în ani. Directorul comercial al RADET, Eugen Ionescu, a explicat, vineri, într-o conferinţă de presă, că datoriile instituţiei au ajuns la 185 de milioane de lei, începând de după Revoluţie. „Putem spune că RADET şi-a achitat în totalitate datoriile la energia termică, însă nu avem ce face în privinţa penalităţilor pe care CET Constanţa le aplică”, a declarat Ionescu. El a completat că, anul trecut, RADET Constanţa a plătit 107% pentru facturile emise de CET Constanţa. În plus, de la începutul anului, în timp ce CET a emis facturi de 26 de milioane de lei, sumele plătite de RADET către CET Constanţa se ridică la 24,7 milioane de lei. „În momentul de faţă se ia în calcul stingerea facturilor (compensarea facturilor), RADET faţă de CET Constanţa, CET faţă de RAJA şi RAJA faţă de RADET”, a adăugat directorul comercial RADET. Practic, s-ar pune în aplicare soluţia identificată de statul român pentru stingerea datoriilor istorice ale Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române către furnizorii de energie electrică.
18 FEBRUARIE - ZI DECISIVĂ La rândul ei, conducerea SC RAJA SA Constanţa confirmă întâlnirea de luni, 18 februarie, cu reprezentanţii CET Constanţa. Purtătorul de cuvânt al societăţii, Irina Oprea, a declarat că Electrocentrale Constanţa a înaintat o solicitare de eşalonare a datoriilor existente. „Am acceptat încheierea unui proces verbal de eşalonare a datoriilor acumulate de CET Constanţa”, a completat ea.
Amintim că SC RAJA SA Constanţa anunţase joi că, în 19 februarie, intenţionează să debranşeze CET Constanţa din cauza restanţelor acumulate faţă de societate. Într-un comunicat de presă se preciza că s-a ajuns la această situaţie drastică ca urmare a condiţiilor economice actuale. „Nerecuperarea debitelor de la abonaţii rău-platnici pune în pericol continuitatea activităţii societăţii noastre şi implicit asigurarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare la toţi abonaţii din cele şase judeţe în care RAJA operează la ora actuală”, se arăta în comunicatul de presă.