După ce, în urmă cu aproape o lună, participarea României la ediţia din acest an a concursului Eurovision Song Contest 2012 era pusă sub semnul întrebării, astăzi vor fi făcute publice piesele care vor participa în etapa finală a Selecţiei Naţionale. Luni au fost validate 63 de piese din cele 109 înscrise în concurs până la termenul limită de 23 februarie. Ieri, multe dintre piesele care au fost nevalidate au reintrat în concurs, după îndeplinirea unor ultime formalităţi. Astfel, numărul total al pieselor valide pentru preselecţie a ajuns la 97.
EMOŢII PENTRU ARTIŞTII CONSTĂNŢENI Printre artiştii constănţeni cu piese înscrise în concurs se numără Blaxy Girls, Andreea Olariu şi T&L, cei din urmă având chiar două piese validate, după ce au fost iniţial respinse din cauza formalităţilor de completare a informaţiilor despre compoziţiile respective. Prin aceeaşi situaţie a trecut şi Andreea Olariu, care s-a înscris cu piesa „Pasăre de foc”, compusă de Marcel Dragomir şi produsă de Eugen Dumitru. Mama tinerei soliste, Lucia Olariu, a confirmat reintrarea în cursă a piesei fiicei sale.
Dintre cele 97 de piese, astăzi se va stabili un număr de minim 12 şi maxim 17 piese care vor participa la finala Selecţiei Naţionale care va avea loc pe 10 martie, în cadrul unui spectacol live transmis de TVR. Piesa câştigătoare va participa în prima semifinală Eurovision, pe 22 mai, la Baku, Azerbaidjan. Finala internaţională Eurovision are loc pe 26 mai.
JUMĂTATE DE SECOL DE COMPETIŢIE Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union, cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 56 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.
19 ANI DE EUROVISION ROMÂNESC Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la celebra competiţie europeană din anul 1993. Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost realizate prin adjudecarea locului al treilea, de două ori, cu Luminiţa Anghel şi Sistem, la Kiev, în 2005 şi cu Paula Seling şi Ovi la Oslo, în 2010. România a mai câştigat o dată şi locul al patrulea, prin Mihai Trăistariu, la Atena, în 2006. Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision, cel de 172 de puncte, este „Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.