Constănţenii au alergat mii de km pentru Autism! O poveste extraordinară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ultramaratonul „Alerg 24 de ore pentru Autism”

Constănţenii au alergat mii de km pentru Autism! O poveste extraordinară

• 1918km/ani de la Marea Unire – Centenarul sărbătorit altfel la Constanţa
Social 06 Mai 2018 / 16:39 3333 accesări

Au mizat pe determinare și grijă pentru aproape, pe sport și sănătate și au avut de câștigat. Cei peste 1.200 de participanți la Ultramaratonul „Alerg 24 de ore pentru Autism” au câștigat zeci sau sute de kilometri de alergare în picioare, iar organizatorii competiției mii de lei pentru amenajarea unei plaje terapeutice pentru persoanele cu dizabilități. Acestea au fost coordonatele evenimentului unic în România, aflat la cea de-a doua ediție, „Alerg pentru Autism”.

Pe locuri, fiți gata, start! Este semnalul de început al oricărei curse și oricine a participat, măcar o dată în viață la o competiție, de orice fel, știe ce sentiment trezește acest îndemn în sufletele participanților. În jur de 1.200 de oameni care s-au înscris în 40 de echipe s-au aliniat sâmbătă, 5 mai, la startul celei de-a doua ediții a Ultramaratonului de 24 de ore „Alerg pentru autism”. Tineri, bătrâni, persoane în căruciorul cu rotile. Copii, părinți, profesori, elevi, prieteni, inamici. Toți și-au propus să alerge cât mai mulți kilometri pentru a aduna bani pentru amenajarea unei plaje terapeutice destinată persoanelor cu dizabilități.

Evenimentul „Alerg 24 de ore pentru autism” este un eveniment unic în România, organizat de Centrul Psihologic Marea Neagră. „Am semnat un contract pentru o plajă situată în zona Cazinoului din stațiunea Mamaia și vom avea o suprafață de plajă din partea unui operator economic care ne-a donat sectorul lui de plajă pentru a putea porni o plajă organizată pe două sectoare – o zonă de relaxare și o zonă în care vom avea ateliere de la meloterapie, terapie prin artă, alei senzoriale și multe lucruri frumoase, astfel încât, începând cu 2018 să avem șansa să oferim acestor persoane posibilitatea de a ajunge pe plajă, de a nu mai fi private într-un anumit fel sau într-o zonă în care ei să se simtă inconfortabil”, a declarat psihologul Adrian Gemănaru, de la Centrul Marea Neagră.

24 de ore de soare, nisip și plăcere pură

Și a fost startul, și spectacolele, primele ture și apoi doar soare, nisip și apă. La orele amiezii însă oamenii încă alergau. Ai fi putut crede că măcar câțiva din cei care și-au asumat acest angajament vor ceda, însă nu s-a întâmplat asta… Determinarea echipelor unor licee de învățământ constănțene, de exemplu echipele Colegiului Național Mihai Eminescu și Tomitanii, a impresionat turiștii, simpli trecători, ba chiar şi pe coordonatorii concursului. Au mai fost, de asemenea, membrii echipei Asociației Carmen Sylva, toți persoane cu diferite nevoi speciale, care s-au întrecut pe sine adunând câteva zeci de kilometri. Ce să mai vorbim de echipele situate în top 3, care au dat peste cap toate calculele optimiste ale organizatorilor.

CARPII s-a situat pe locul I cu 2.787 de kilometri alergați. Cei 30 de membri au dovedit că atunci când îți stabilești un obiectiv nimic nu-ți poate sta în cale. Au fost de neegalat căci echipa de pe locul II – Rază de Speranță s-a situat undeva la vreo câteva sute de kilometri de ei, colecționând 2.445 kilometri. Iar locul al III-lea a fost adjudecat de echipa Jandarmeriei Constanța, cu 2.247 de kilometri. A fost incredibil să-i vezi pe acești oameni „mâncând” kilometri de nisip cu picioarele pe când alții doar… se plimbau pe traseu din cauza extenuării. La fel de remarcabile au fost și rezultatele obținute de ACS Marina – locul IV (2.034 km), echipa Ilie Floroiu – locul V (1.902 km), Forța Albastră – locul VI (1.866 km), Running Hearts – locul VII (1.809 km), Colegiul Mihai Eminescu – locul VIII (1.647 km), Crucea Roșie – locul IX (1.503 km) și Pontica – locul X (1.410 km).

Ce înseamnă un ultramaraton pe nisip

În cadrul evenimentului au fost șase curse speciale:

- Cursa Scaunelor Rulante, susținută de Comitetul Paralimpic Român;

- Cursa Clasică (la care au participat cele 40 de echipe);

- Cursa Apa, Nisip & Foc (cu șase obstacole);

- Cursa Copiilor (cu 500 de participanți);

- Cursa 100 km = 100 de ani: susținută de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (care au acordat 30 de distincții participanților ce au depășit 100 de km);

- Cursa 1918 - Marea Unire: unde s-au acordat trofee speciale echipelor ce au depășit 1.918 km în 24 de ore. Faţă de ediţia anterioară, au fost şi probe noi – una dintre ele fiind cea dedicată Centenarului Marii Unirii. „Având în vedere că suntem în anul Centenar, ne-am pus ambiția: De ce să nu putem realiza o astfel de cursă? Sunt deja 3-4 echipe care sunt super motivate să atingă această cifră de 1918. Anul trecut câștigătorii au atins 1.640, dar anul acesta oamenii vin mult mai motivați ca anul trecut și sunt convins că cel puțin trei echipe – trei trofee sunt pentru cei care vor depăși granița celor 1.918 kilometri, care reprezintă anul Marii Uniri și astfel îl sărbătorim aici la malul mării”, a explicat Adrian Gemănaru, la începutul cursei. Și așa a și fost. Și nu trei echipe au depășit bariera de 1.918 km, ci patru.

Un alt aspect de menționat a fost aport masiv și de oameni, dar și de bani pe care s-a angajat Medicover – Synevo să-l aducă în această cursă. „Voi alergați și noi aducem banii!”, cam așa s-ar putea traduce propunerea conducerii acestei asocieri de a oferi câte un leu pentru fiecare kilometru alergat de fiecare dintre participanții la cursă. „Ne face o deosebită plăcere să dăm atâția bani!”, a declarat la finalul ultramaratonului reprezentantul echipei Medicover Synevo.

Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a participat şi el, onorific, la cursă, prezentându-se la start şi la final. A avut şi echipă, s-a numit „Decebal” şi a terminat pe la finalul clasamentului. Nu este însă important locul, ci spiritul.

„A fost o cursă în care a trebuit să supravieţuieşti cât mai mult, finalizarea concursului fiind la 24 de ore faţă de startul lui. Traseul competiţiei a măsurat o distanţă de 3 kilometri, pe care concurenții l-au parcurs de câte ori au dorit. A fost un eveniment foarte interesant, presărat cu multe surprize”, a declarat Adrian Gemănaru, psihologul român câștigător, în 2017, la World Festival Autism din Canada pentru unul din proiectele sale dedicate copiilor autişti şi organizatorul evenimentului sportiv de la malul Mării Negre.

În jurul miezului nopţii, Piaţeta Perla era de nerecunoscut. O atmosferă extraordinară - cu muzică, râsete, glume, torturi (La mulţi ani sărbătoritului!), corturi, unde alergătorii se odihneau, lumini şi aplauze – unică în peisajul constănţean. Pentru cine a ratat-o şi îşi doreşte să facă parte din această comunitate curată şi frumoasă, există încă o şansă anul viitor. Provocarea extremă care este posibil să apară în ediția de anul viitor este modificarea duratei de la 24 de ore la 48 de ore (?!), așa cum era scris undeva pe traseu „Nu plângeți acum, în 2019 ar putea ține 48 de ore”.

Taguri articol


12