Constănțenii au sacrificat porcii pentru masa de Crăciun. Ce spune tradiția de Ignat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Constănțenii au sacrificat porcii pentru masa de Crăciun. Ce spune tradiția de Ignat

Social 20 Decembrie 2015 / 14:58 1431 accesări

Cu toate că mulți nu țin cont de tradiții și sacrifică porcul pentru masa de Crăciun chiar de la începutul lui decembrie, sunt și constănțeni care respectă cu sfințenie datinile din bătrâni. Tradiţia spune că acest gest ritualic ar trebui făcut abia pe 20 decembrie. Așa că cei care au vrut să ia parte la acest obicei s-au adunat în weekend, au sacrificat porcii din gospodărie, iar mai apoi au primit pomana porcului și s-au cinstit cu un păhărel de ţuică fiartă. Toate acestea într-o mare veselie, pentru ca pomana să fie primită şi norocul să fie de partea lor. Tradiția spune că în ziua de Ignat nu este permisă nicio altă activitate în afară de tăierea, sortarea și prepararea specialităților din carne de porc. Pentru strămoşii noştri, 20 decembrie era o sărbătoare a luminii, pentru că aceasta este cea mai scurtă zi din an. Din 21 decembrie şi până la 21 iunie, ziua creşte continuu, iar noaptea scade treptat.

CE E BINE SĂ FACEȚI Atunci când porcul este sacrificat, se spune că cei miloşi din fire trebuie îndepărtaţi, pentru că, în prezenţa lor, porcul se va chinui mult până să moară, iar carnea va fi tare şi greu de gătit. Cei de faţă trebuie să rostească “Ignat, Ignat, porc umflat” şi “Doamne ajută, să-l mâncăm sănătoşi!” - ca rugăciune de iertare, adresată lui Dumnezeu şi Sfântului Ignatie, patronul zilei, pentru uciderea animalului. Potrivit tradiției, femeile nu au voie să își ajute bărbații la tăierea porcului. Rolul femeilor începe de când carnea de porc ajunge pe masa din bucătărie, gata să fie preparată. Băşica porcului se pune la uscat, cu grăunţe sau cu câteva boabe de porumb în ea - cu cât va face mai mult zgomot atunci când este zgâlţâită, cu atât mai multă veselie va fi în gospodărie în anul care va urma.

PRACTICI PĂGÂNE Sărbătoarea de pe 20 decembrie este închinată Sfântului Ignaţie al Antiohiei şi demonstrează îmbinarea practicilor păgâne cu cele creştine. Ignat este, se pare, o divinitate solară care a preluat numele și data de celebrare ale Sf. Ignație din calendarul ortodox, sinonim cu Ignatul Porcilor.



12