Constănţenii au un nou spital privat: Ovidius Clinical Hospital!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Medicina se dezvoltă

Constănţenii au un nou spital privat: Ovidius Clinical Hospital!

Eveniment 10 Martie 2014 / 00:00 19147 accesări

Al doilea oraş ca mărime din ţară are nevoie de unităţi sanitare performante, dotate cu aparatură de ultimă oră, unde să profeseze medici pregătiţi, cu experienţă în toată paleta de specialităţi, astfel încât constănţenii să răsufle uşuraţi când au o problemă medicală, nu să urce în primul mijloc de transport şi să bată sute de kilometri la alte clinici din ţară. Şi cum medicina privată prinde teren în întreaga lume, încet-încet, ea se dezvoltă şi la noi. În urmă cu câţiva ani, echipe de doctori din sistemul de sănătate de stat şi-au luat inima în dinţi şi au decis să demareze proiecte private extrem de îndrăzneţe, în contextul necesităţii extinderii serviciilor medicale, în fapt a completării lor. Nu le-a fost deloc uşor, având în vedere costurile extrem de ridicate. Unii au recunoscut că riscă să-şi piardă casele, acestea fiind o garanţie pentru sumele uriaşe împrumutate de la bănci. Sunt optimişti şi trăiesc cu speranţa că afacerea lor va avea un dublu câştig: atât pentru ei, cât şi pentru pacienţii care le vor trece pragul. În ultima perioadă, tot mai mulţi medici încearcă să-şi alcătuiască propriile afaceri. Sunt buni profesionişti şi siguri că oamenii apelează la serviciile lor, dar de data aceasta în condiţii net superioare sistemului de stat, de la an la an tot mai subfinanţat.

NOI SERVICII MEDICALE PENTRU CONSTĂNŢENI La un nou drum au decis să pornească şi nouă medici, chirurgi, dar şi de alte specialităţi, angajaţi cu renume ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa. În urmă cu câţiva ani au gândit un proiect ce părea, iniţial, imposibil de realizat. Nu au renunţat şi au reuşit să pună bazele primului spital privat din sud-estul României, pregătit pentru a oferi viitorilor pacienţi accesul la servicii medicale performante. Este o completare importantă la ceea ce oferă, în prezent, celelalte spitale şi cabinete medicale din judeţul Constanţa. Pe 15 aprilie 2013 pătrundea, pe terenul unde s-a ridicat spitalul, primul utilaj de lucru. Astfel a luat naştere Ovidius Clinical Hospital, poziţionat pe drumul naţional DN2A, km 202, între localitatea Ovidiu şi municipiul Constanţa. Nu întâmplător, unitatea sanitară are şi titulatura de clinică. Având în vedere că în echipa medicală sunt şi cadre didactice, conferenţiari şi profesori universitari, ei doresc să pune bazele şi unei colaborări cu Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa. Cu siguranţă, atât studenţii, cât şi tinerii medici vor avea ce învăţa. Unitatea sanitară are, de altfel, pregătit şi un sistem video, astfel încât să poată fi vizualizate intervenţii chirurgicale direct din sălile de operaţii.

DOTĂRI SIMILARE UNITĂŢILOR MODERNE DIN LUME Aparatura din dotarea spitalului este de ultimă generaţie (chiar 2014), firmele alese fiind cele mai căutate / utilizate în întreaga lume. Unitatea are în alcătuire un bloc operator, sterilizare proprie, farmacie, compartiment de endoscopie, imagistică medicală, cabinete de consultaţii, laborator de anatomie patologică. Totodată, spitalul are 34 de paturi de spitalizare continuă în specialităţi chirurgicale (chirurgie generală, urologie, ortopedie şi traumatologie, neurochirurgie, chirurgie vasculară, chirurgie toracică, chirurgie plastică, microchirurgie constructivă), dintre care cinci paturi de ATI (anestezie terapie intensivă). Şi asta nu este tot. Unitatea are în componenţă şi: 12 paturi de spitalizare continuă în specialităţi medicale (medicină internă, gastroenterologie, nefrologie, cardiologie, neurologie, oncologie, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, endocrinologie, reumatologie, recuperare, medicină fizică şi balneologie), respectiv şapte paturi de spitalizare de zi.

UNUL DINTRE SECTOARELE EXTREM DE IMPORTANTE: RECUPERAREA MEDICALĂ ŞI ÎN... PISCINĂ MONITORIZATĂ CU CAMERE SUBACVATICE

Recuperarea medicală a bolnavilor cu diferite afecţiuni, până la cei care au suferit accidente vasculare cerebrale, este extrem de importantă şi, din păcate, deficitară în judeţul nostru. Cei nouă medici care au pus bazele unităţii sanitare au gândit şi acest aspect, astfel încât au luat în calcul amenajarea unei recuperări similar spitalelor din străinătate: piscină prevăzută cu camere video subacvatice, astfel încât medicii să poată vedea dacă pacienţii execută corect mişcările. Directorul medical al Ovidius Clinical Hospital, prof. univ. dr. Ion Aşchie, a explicat necesitatea şi importanţa unui asemenea sector într-un spital. La rândul său, directorul de îngrijiri medicale al spitalului, as. Mirela Răileanu, a subliniat rolul asistenţilor medicali, al infirmierilor în unitatea sanitară, astfel încât pacientului să nu-i lipsească nimic, să treacă mai uşor peste suferinţă, iar recuperarea să se facă cât mai rapid posibil. Totodată, familiile lor să aibă certitudinea siguranţei celor care se află în grija profesioniştilor Ovidius Clinical Hospital.

INVESTIŢIA SE RIDICĂ LA APROXIMATIV 5 MILIOANE DE EURO. CEI NOUĂ INVESTITORI, TOŢI MEDICI, SPERĂ CA ÎNTREAGA CHELTUIALĂ SĂ FIE AMORTIZATĂ ÎN TIMP. DOBÂNZILE LA BANCĂ MERG PÂNĂ LA 10 ANI...

Directorul executiv ec. Adrian Mociu a declarat că intervenţiile efectuate în unitatea sanitară nu vor fi extrem de costisitoare, ci vor avea preţuri la nivelul celor practicate în unităţile private, în general. Un ajutor important pentru pacienţi va fi şi încheierea de către spital a unui contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa, ceea ce presupune decontul unor servicii medicale (cu condiţia ca pacientul să fie asigurat, adică plătitor la fondul unic al asigurărilor sociale de sănătate). De exemplu, pentru o colecistectomie (operaţia de extirpare a bilei), pacientul neasigurat va trebui să plătească aproximativ 4.000 de lei (şi cazare, şi hrană), iar dacă pacientul este asigurat, reducerea ar fi de 1.200 lei. Pentru o intervenţie mică, de exemplu fisură anală, spitalul încasează 1.500 de lei, iar pentru rezecţii anterioare de rect, preţul creşte la 6.000 de lei, a spus directorul medical, prof. univ. dr. Ion Aşchie. Astăzi va fi prima zi de lucru a unităţii sanitare. Deschiderea oficială a spitalului va fi undeva în luna mai, când va fi organizat şi un cros, promovându-se astfel importanţa mişcării în aer liber. Imaginea Ovidius Clinical Hospital fusese aleasă Gabriela Szabo, însă planurile au fost date peste cap de numirea campioanei în fruntea Ministerului Tineretului şi Sportului.

Medici, program, acces!

Printre medicii cu renume care vor profesa în unitatea sanitară privată se numără: dr. Nicolae Ciufu, dr. Carmen Ciufu, prof. univ. dr. Ion Aşchie, dr. Răzvan Popescu, dr. Eugen Dumitru, dr. Toma Cucu, dr. Cătălin Boşoteanu etc.

Unitatea sanitară are şi un ambulatoriu cu program zilnic, de luni până vineri între orele 8.00 şi 21.00, iar sâmbătă, de la ora 8.00 la 15.00. Cei interesaţi de amănunte pot telefona la 0241/480.400 sau au la dispoziţie adresa de e-mail: office@ovidius-ch.ro. Programul de gărzi al medicilor este permanent. Accesul pacienţilor la spital se poate realiza cu mijloacele de transport în comun dinspre oraşele Ovidiu şi Constanţa, iar autoturismele personale beneficiază de parcarea proprie a unităţii.



12