Constănţenii celebrează Ziua Dobrogei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ample evenimente culturale organizate sub egida CJC

Constănţenii celebrează Ziua Dobrogei

Cultură 14 Noiembrie 2013 / 00:00 842 accesări

14 noiembrie este o zi cu profunde semnificaţii pentru locuitorii României de la Mare, deoarece astăzi se împlinesc 135 de ani de la reintegrarea Dobrogei în graniţele statului român, în urma Războiului de Independenţă. Cu acest prilej, sub egida Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) se organizează acţiuni culturale de o mare amploare, cele mai mari din ultimii ani, menite să reconstituie atmosfera de sărbătoare şi de bucurie instaurată pe 14 noiembrie 1878, când la Brăila se desfăşurau festivităţile ce au precedat intrarea autorităţilor civile şi militare româneşti în Dobrogea.

La această dată au fost citite două documente fundamentale semnate de domnitorul Carol I: „Proclamaţia către dobrogeni“, respectiv „Înalt Ordin de Zi către Armată“, prin care se arăta că „Dobrogea, vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân, de astăzi face parte din România“. La 14 noiembrie 1878 au fost făcute publice principiile ce au călăuzit acţiunea de reintegrare şi modernizare a Dobrogei, printre care respectul pentru naţionalităţile aflate aici, altele decât românii autohtoni, musulmani (turci şi tătari), dar şi creştini (ruşi-lipoveni, greci, bulgari, armeni, germani) sau evrei.

Acţiunile culturale organizate de CJC se vor desfăşura la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman”, Muzeul de Artă, Teatrul de Stat, dar şi la Pavilionul Expoziţional Mamaia şi Biblioteca Orăşenească Techirghiol.

LANSĂRI DE CARTE ŞI MOMENTE ARITISTICE LA MUZEUL DE ISTORIE Suita manifestărilor aniversare debutează astăzi, de la ora 11.30, la MINAC, cu discursul omagial al preşedintelui CJC, Nicuşor Daniel Constantinescu, şi cu cuvântul de întâmpinare al directorului instituţiei-gazdă, dr. Gabriel Custurea.

În cadrul proiectului „Interferenţe culturale dobrogene româno-turce”, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi derulat de MINAC, în parteneriat cu Institutul de Turcologie şi Studii Central Asiatice din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, vor avea loc astăzi, pentru a confirma modelul de convieţuire dobrogean, o serie de evenimente. Astfel, pe lângă lansarea volumului prezentat de dr. Tahsin Gemil, „Moştenirea culturală turcă în Dobrogea”, rod al simpozionului cu acelaşi nume, desfăşurat în luna septembrie, va avea loc şi un dinamic moment artistic. Acesta va consta în dansuri tradiţionale româneşti şi turceşti susţinute de ansamblurile folclorice „Dobrogeanca”, al Centrului Cultural „Ovidiu”, şi „Fidanlar”, al Uniunii Democrate Turce din România.

Totodată, va fi lansat şi volumul „Ada Kaleh, insula amintirilor”, de Carmen Bulzan, prezentat de deputaţii Ibram Iusein şi Varol Amet, prof. Serin Turkoglu, muzeograful MINAC, dr. Lavinia Gheorghe şi „insularul” Vildan Iordache.

PROIECŢII Direcţia Judeţeană a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Constanţa va participa la acest eveniment cu proiecţia primului film istoric românesc de lungmetraj, „Războiul de independenţă”, în care a fost recunoscută independenţa României şi unirea Dobrogei cu România. Acţiunea se va desfăşura în sala „Vasile Canarache” a MINAC.

BIBLIOTECĂ De asemenea, la Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman” se vor organiza, astăzi, o serie de evenimente sub genericul „14 noiembrie - Ziua dobrogenilor”. Astfel, la parterul instituţiei poate fi admirată expoziţia de documente „Dobrogea - 135 ani”, iar de la ora 12.00, în aula bibliotecii se va organiza o masă rotundă cu tema „Ziua Dobrogei, ziua tuturor dobrogenilor”, la care vor participa elevii Şcolii Generale nr. 28 şi cei ai Liceului Tehnologic „Gheorghe Miron Costin” din Constanţa. Vizitatorii vor beneficia de un tur al bibliotecii cu prezentarea colecţiilor speciale şi vor primi cărţi şi semne de carte.

De asemenea, la Biblioteca Orăşenească Techirghiol va avea loc masa rotundă cu tema „Povestind despre Dobrogea”, la care vor lua parte veterani de război şi elevii liceului teoretic din localitate.

EXPOZIŢIE ŞI SPECTACOL LA TEATRUL DE STAT Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada” organizează, împreună cu Teatrul de Stat, o expoziţie de fotografie documentară, în holul instituţiei teatrale. De la ora 18.00, pe scena teatrului se va organiza un spectacol dedicat împlinirii a 135 de ani de la unirea Dobrogei cu România, susţinut de cursanţii Centrului Cultural Judeţean „Teodor T. Burada”.

EXPOZIŢIE LA MUZEU ŞI „ÎNTÂLNIRE” LA PAVILION „Ziua Dobrogei” va fi celebrată şi la Muzeul de Artă, prin vernisarea, astăzi, de la ora 11.30, a unei expoziţii cu lucrări din patrimoniul instituţiei de cultură. În programul manifestării este inclusă şi expoziţia de pictură, ceramică şi iconografie „Întâlnire”, a cărei deschidere va avea loc de la ora 17.00, la galeria „Ion Nicodim” a Pavilionului Expoziţional Constanţa. Evenimentul, organizat sub egida Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Constanţa, îi are protagonişti pe Melania Bărbulescu, Mihaela Onesa, Gelu Băndărică (părintele Efrem) şi Horia Fărcaşiu.



12