Constănţenii, chemaţi la referendum pe 6 noiembrie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Noi decidem soarta judeţului!

Constănţenii, chemaţi la referendum pe 6 noiembrie

Eveniment 21 Octombrie 2011 / 00:00 3134 accesări

OBLIGAŢIE CIVICĂ Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) va organiza pe 6 noiembrie un referendum cu privire la reorganizarea administrativ-teritorială a judeţului. Decizia a fost luată în urma insistenţei PDL de a schimba harta ţării, desfiinţând practic judeţele şi înfiinţând 12-14 regiuni. “Pe 6 noiembrie 2011, adică peste 17 zile, va avea loc referendumul iniţiat de CJC pentru ca cetăţenii din judeţul Constanţa să spună “da” sau “nu” desfiinţării judeţului Constanţa. Pentru ca referendumul să fie valid, trebuie o participare la vot de minimum 50%. Cu alte cuvinte, din cetăţenii cu drept de vot, să participe majoritatea, care să se pronunţe cu “da” sau “nu” în ce priveşte desfiinţarea judeţului Constanţa”, a declarat preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu. “Cei care nu vor participa din motive subiective sunt, fără să vrea, pentru desfiinţarea judeţului Constanţa. Referendumul are putere de lege. Un referendum validat, în cazul în care cetăţenii nu sunt de acord cu desfiinţarea judeţului Constanţa, este opozabil oricărei hotărâri de Guvern şi oricărei legi naţionale. Ne putem judeca inclusiv la Haga sau la Strasbourg şi la celelalte instituţii de justiţie din Europa, privind existenţa judeţului Constanţa”, a spus Constantinescu.

STRATEGIE PORTOCALIE În mod evident, PDL şi preşedintele Traian Băsescu ignoră tradiţia Consiliilor Judeţene, înfiinţate la 1864 de domnitorul Al.I. Cuza (în Dobrogea ceva mai târziu, după ce regiunea a ieşit de sub stăpânire otomană – n.r.). “Această instituţie care reprezintă cetăţenii judeţului Constanţa şi reprezintă interesele patrimoniale, economice, sociale ale cetăţenilor judeţului Constanţa trebuie să existe în continuare. În mod eronat, s-a afirmat faptul că Partidul Comunist Român a înfiinţat Consiliile Judeţene. Nu este adevărat. Ei doar le-au dat denumirea de Consiliul Popular Judeţean”, a afirmat preşedintele CJC. La nivel naţional, majoritatea românilor nu doresc desfiinţarea judeţelor, acesta fiind şi motivul pentru care Puterea evită referendumul. “Cu siguranţă este nevoie de o reformă administrativă, dar care nu trebuie să ducă la desfiinţarea judeţelor, ci trebuie să ducă la crearea unor regiuni cu personalitate juridică, care să aibă preşedinte regional, consilieri regionali, şi care să aibă competenţe regionale, aşa cum este în întreaga Uniune Europeană. Propunerea PDL este total greşită şi face parte dintr-o strategie electorală a Guvernului actual şi a preşedintelui României care doresc, fără a avea două treimi în Parlament pentru a modifica Constituţia, să desfiinţeze judeţele, să numească guvernatori şi oamenii lor loiali politic, care să-i ajute la fraudarea alegerilor locale şi generale de anul viitor”, a explicat Constantinescu.

ABUZ ÎN SERVICIU Guvernul şi preşedintele au încercat prin orice mijloace să blocheze demersurile autorităţilor locale de a întreba populaţia dacă este sau nu de acord cu desfiinţarea judeţelor. “Poziţia prefectului Constanţei şi a tuturor prefecţilor din ţară a avut la bază ordinul primit de la Băsescu şi de la Boc, de a ataca în contencios toate hotărârile Consiliilor Judeţene din România ce privesc organizarea de referendumuri. Acest lucru l-a făcut şi prefectul de la Constanţa. Din fericire pentru noi, instanţa de judecată, definitiv şi irevocabil, a dat câştig de cauză CJC şi cetăţenilor judeţului Constanţa, pentru că aici vorbim de dreptul cetăţenilor de a spune “da” sau “nu” pentru desfiinţarea judeţului Constanţa. Prefectul nu poate să reprezinte pe nimeni aici, pentru că nu l-a ales nimeni. Un prefect este reprezentantul Guvernului în teritoriu şi este pus să vegheze la respectarea legilor în teritoriu, dar el face exact invers. Biroul Electoral Judeţean este constituit, Tribunalul Constanţa a ales un preşedinte. Fie că vrea sau nu să dea curs respectării legislaţiei - inclusiv cea a referendumului şi a prefectului - reprezentantul Guvernului în teritoriu trebuie să participe la organizarea referendumului. Dacă nu va face aceste lucru, va răspunde”, a mai spus Constantinescu.



12