Constănţenii, invitaţi la produse tradiţionale româneşti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
CJC. “Sărbătoarea Recoltei şi Vinului Dobrogean”

Constănţenii, invitaţi la produse tradiţionale româneşti

Eveniment 08 Octombrie 2011 / 00:00 1164 accesări

CONSUM Deviza lansată de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, „mănâncă româneşte, trăieşte româneşte”, a fost reluată, vineri, la Pavilionul Expoziţional, unde a fost deschisă cea de-a patra ediţie a “Sărbătorii Recoltei şi Vinului Dobrogean”, care, anul acesta, durează 10 zile. Festivitatea de deschidere a atras mii de constănţeni şi reprezentanţi ai vieţii politice şi economice a judeţului, standurile cu legume, fructe şi produse alimentare tradiţionale fiind luate cu asalt încă de la primele ore ale dimineţii. La “Sărbătoarea Recoltei”, organizată de Consiliul Judeţean Constanţa, îşi expun produsele peste 250 de producători şi procesatori particulari şi societăţi comerciale din domeniul agricol şi viticol, la tîrg fiind prezenţi şi florari şi meşteri populari din toată ţara. La deschiderea oficială a manifestării au participat preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, parlamentari, primari din mai multe localităţi ale judeţului şi consilieri judeţeni. „Trebuie să ne reîntoarcem la tradiţie: să consumăm produse autohtone, din recolta noastră, nu a străinilor. Numai aşa vom putea crea locuri de muncă şi vom putea trăi sănătos. Românii trebuie să înţeleagă că produsele din import au E-uri şi sunt nesănătoase, parcă sunt din plastic. 85% din produse, legume şi carne se importă. Fac apel la toţi românii să consume doar produse româneşti, pentru a demonstra că sunt mai bune şi naturale, pentru că numai aşa ne putem menţine sănătatea”, a spus Nicuşor Constantinescu. El a adăugat că, din păcate, puterea de cumpărare a scăzut drastic şi din cauza faptului că ţara este condusă greşit. Constantinescu a mai spus că agricultura este în prag de dezastru şi pentru că se irigă prea puţin. „Am cerut să preluăm la CJC sistemele de irigaţii distruse pentru a le reface pe bani europeni. Deocamdată, Guvernul nu vrea să ni le predea, dar nici nu face nimic”, a spus preşedintele CJC, care a adăugat că românii trebuie să trăiască decent. „Fac apel la toţi constănţenii să vină la Sărbătoarea Recoltei pentru a consuma produse româneşti”, a spus Constantinescu.

PROGRAME Ca şi la celelalte ediţii ale „Sărbătorii Recoltei şi Vinului Dobrogean”, organizatorul, CJC, a pregătit câteva surprize pentru constănţeni. Astfel, în zona sectorului destinat producătorilor agricoli, CJC a amenajat mai multe solarii, din metal şi lemn, pentru a arăta că acest sistem poate fi extrem de folositor pentru producţia de legume. De asemenea, tot ca o noutate faţă de anii anteriori, CJC a amenajat şi o zonă cu pomi folosiţi la perdelele forestiere din agricultură. Potrivit CJC, miniplantaţia de perdele forestiere a fost amenajată tot pentru a le explica agricultorilor utilitatea acestor perdele şi beneficiile ei asupra agriculturii. Referitor la acest lucru, preşedintele Nicuşor Constantinescu a spus că programele CJC, „Consumăm produse româneşti” şi cel de solarii, prin realizarea a 1.500 de solarii, distribuite gratuit, au fost iniţiate tocmai pentru a ajuta agricultura. „Am înfiinţat şi două pepiniere cu puieţi de salcâmi pentru reîmpădurirea Dobrogei, de unde au rezultat peste 10 milioane de puieţi. Din păcate, Guvernul de la Bucureşti a uitat pe toată lumea şi atunci am spus că nu trebuie să stăm cu mâinile în sân şi că putem să facem ceva, reuşind să împădurim peste 3.500 de hectare. Este nevoie de implicarea tuturor pentru a reîmpăduri Dobrogea”, a spus Constantinescu. După discursul inaugural, preşedintele CJC a efectuat un tur al târgului, stând de vorbă cu toţi producătorii prezenţi.

PROGRAM Programul de vizitare al “Sărbătorii Recoltei şi a Vinului Dobrogean” este zilnic, între orele 9.00 şi 20.00, iar amplasamentul Pavilionului Expoziţional este împărţit în mai multe zone: ţarcuri de animale şi păsări, grătare şi scena ce găzduieşte, timp de o săptămână, mai multe spectacole, standuri cu legume şi fructe, standuri ale meşterilor populari, ale producătorilor de produse lactate şi panificaţie, ale viticultorilor. Constănţenii pot ajunge la Pavilionul Expoziţional cu mijloacele de transport în comun 40 şi 102 - RATC, precum şi cu microbuzul 301 - GMS.



12