Constănţenii nu mai aruncă deşeurile la gunoi!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Gândesc eco!

Constănţenii nu mai aruncă deşeurile la gunoi!

Eveniment 15 Aprilie 2013 / 00:00 471 accesări

Constănţenii încep să înţeleagă că deşeurile (echipamente electrice, electronice şi electrocasnice - DEEE) trebuie aruncate organizat, în centre special amenajate, nu la tomberoane sau păstrate, pe post de mobilă, în locuinţe. Acţiunea de colectare a DEEE, organizată de Asociaţia Română pentru Reciclare (RoRec), sâmbătă şi duminică (13 - 14 aprilie), a mobilizat sute de constănţeni. Reprezentanţii Asociaţiei spun că, faţă de anul trecut, acţiunea de colectare a avut un rezultat mulţumitor, în sensul că acum oamenii sunt mai deschişi să arunce deşeurile în punctele de colectare, decât la platformele de gunoi. Ei sunt stimulaţi şi de faptul că Asociaţia RoRec îi răsplăteşte financiar. Dacă aruncă un frigider primesc patru tichete valorice a câte 10 lei fiecare, dacă aruncă o maşină de spălat primesc două tichete valorice, iar dacă aruncă un aparat de aer condiţionat primesc tot două tichete valorice.

STOP POLUĂRII! Atunci când oamenii aruncă în mod organizat DEEE, se reduce şi poluarea. Specialiştii spun că impactul lor cu mediul este îngrijorător pentru că ele au în compoziţie substanţe deosebit de periculoase: mercur, plumb, crom, brom, substanţe halogene precum cloro-fluoro-carbon (CFC - responsabil pentru diminuarea stratului de ozon). De exemplu, un tub catodic al unui televizor poluează 50 de metri pătraţi de sol timp de 30 de ani, sistemul electronic al ceasului deşteptător conţine mercur, frigiderele conţin cloro-fluoro-carbon, iar telefoanele mobile şi calculatoarele conţin metale grele şi rare. Dacă ar fi incinerate, DEEE-urile ar elibera, anual, 36 tone de mercur şi 16 tone de cadmiu. Tocmai de aceea, ele nu trebuie să fie depozitate la platformele de gunoi sau la gropile de gunoi, fiind nevoie să fie colectate separat şi reciclate.

Asociaţia RoRec a oferit posibilitatea celor care s-au debarasat de un obiect electrocasnic vechi sau defect să poată câştiga unul nou. În acest sens, organizează o tombolă, iar participanţii la acţiune pot câştiga o combină frigorifică, maşini de găurit, polizoare, cuptoare cu microunde etc. Tragerea la sorţi va avea loc mâine, ora 11.30, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Taguri articol


12