Constănţenii, pe locul cinci în topul cinefililor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Filmele preferate ale românilor

Constănţenii, pe locul cinci în topul cinefililor

Monden 31 Mai 2011 / 00:00 485 accesări

Încasări record. 2010 s-a dovedit un an foarte bun, cele 68 de cinematografe în funcţiune din România au avut încasări de circa 111,6 milioane de lei, cu peste 24,7 milioane de lei mai mult faţă de 2009, în condiţiile în care şi numărul de spectatori a crescut cu peste 1,22 milioane faţă de 2009. Potrivit datelor Centrului Naţional al Cinematografiei, numărul mediu de spectatori pentru un film a fost 27, iar preţul unui bilet a depăşit 17 lei. Ca peste tot în Europa, creşterea încasărilor s-a datorat în special producţiilor 3D. Cel mai vizionat film în România a fost ”Avatar” de James Cameron, urmat de ”Inception / Începutul” de Christopher Nolan şi ”Alice in Wonderland / Alice în ţara minunilor” de Tim Burton. În ceea ce priveşte filmul autohton, pe primul loc la vizionări s-a situat ”Eu când vreau să fluier, fluier”, lungmetrajul de debut al lui Florin Şerban, puternic promovat de distincţiile obţinute la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, premiul Alfred Bauer, respectiv Ursul de Argint, cu 51.262 spectatori. Podiumul este completat de ”Poker”, în regia lui Sergiu Nicolaescu cu 24.234 de spectatori şi comedia ”Nuntă în Basarabia”, de Napoleon Helmis, cu 13.355 de spectatori.

Comedii pe bandă rulantă.• Bucureştenii sunt cei mai avizi cinefili, având la dispoziţie şi cel mai mare număr de ecrane şi având acces la cea mai variată distribuţie de filme, cu 3.141.002 admisii. Sunt urmaţi de clujeni, cu 729.246 admisii, timişoreni, cu 488.581 şi ieşeni, cu 335.928 de admisii. Constănţenii se clasează abia pe locul cinci, cu 216.773 de admisii, deşi preţul mediu al unui billet, de circa 11,97 lei, este cel mai mic pe ţară, în regim de multiplex. Compania Cityplex, care deţine multiplexul din Constanţa, se situează pe locul patru în ceea ce priveşte numărul de admisii pe ţară, cu o cotă pe piaţă de 6,40%.

2011 NU SE ANUNŢĂ UN AN GROZAV PENTRU CINEMATOGRAFIE. ÎNCASĂRILE AU SCĂZUT ÎN PRIMELE PATRU LUNI ALE ANULUI CU 15%.

Încasările slabe sunt puse pe seama recesiunii, dar contează şi faptul că filmele care au rulat de la începutul anului s-au dovedit mai puţin atractive decât cele cu care a debutat 2010. Potrivit analizelor de specialitate, criteriul principal în alegerea filmelor, anul acesta, este preţul biletelor şi, aparent, românii vânează mai degrabă promoţiile decât filmele renumite. Producţiile româneşti care au avut premiera în primăvară sunt preponderent comedii, care încearcă să atragă publicul autohton, după ani în care producţiile româneşti apreciate şi premiate peste tot în lume au rulat fără prea mare succes de casă. Primul a ajuns pe ecrane ”Bună! Ce faci?” de Alexandru Maftei, urmat de producţia independentă ”La bani, la cap, la oase”, filmul de debut al lui Cristian Comeagă. În perioada 6 - 20 mai, la Cityplex a rulat ”Ursul”, al doilea lungmetraj semnat de Dan Chişu. Din 20 mai rulează comedia ”Naşa”, semnată de Virgil Nicolaescu şi Jesus del Cerro, produsă de MediaPro Pictures, una dintre cele mai mari case de producţii din România. De la începutul anului au mai avut premiera dramele ”Aurora” de Cristi Puiu, ”Periferic” de George Bogdan Apetri şi ”Umilinţa” de Cătălin Apostol.

Taguri articol


12