Constănţenii rezistă bine în faţa gripei!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fără probleme

Constănţenii rezistă bine în faţa gripei!

Eveniment 09 Februarie 2013 / 00:00 421 accesări

Numărul îmbolnăvirilor de gripă, la Constanţa, a ajuns la nouă. După ce zilele trecute au fost confirmate două cazuri, ambele fără complicaţii, vineri, specialiştii Laboratorului Naţional de Referinţă - Laborator infecţii respiratorii virale din cadrul Institutului „Cantacuzino”, au confirmat alte şapte cazuri de gripă, au anunţat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa. Potrivit directorului executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina, probele celor şapte persoane au fost recoltate în perioada 21 - 27 ianuarie 2013 şi trimise la Bucureşti pentru analize. „Pacienţii au fost internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, cu suspiciune clinică de gripă. Aşa cum impun procedurile, probele au fost trimise Institutului „Cantacuzino”. Astăzi (vineri - n.r.) ne-au venit rezultatele”, a declarat directorul. Specialiştii Laboratorului Naţional de Referinţă - Laborator infecţii respiratorii virale au identificat şapte virusuri gripale tip A subtip H1. Cazurile de gripă au fost identificate la şase adulţi (trei persoane de sex masculin şi trei persoane sex feminin) cu vârste cuprinse între 21 de ani şi 65 de ani şi la un copil de opt ani. Şase dintre persoane au domiciliu în municipiul Constanţa şi una în comuna Mereni. „În prezent, toate cazurile sunt externate cu evoluţie favorabilă”, a mai declarat dr. Dina. Potrivit specialiştilor Ministerului Sănătăţii, activitatea gripală evoluează cu intensitate medie, în focare locale, în judeţele Dolj, Iaşi, dar şi Constanţa, şi sub formă de cazuri sporadice în alte judeţe. În actualul context, directorul DSPJ Constanţa a explicat că nu se impune luarea unor măsuri de urgenţă la nivelul judeţului, cum ar fi instituirea stării de carantină în spitale sau alte măsuri de urgenţă. „Nu au fost cazuri grave, toate au fost tratate de către medicii infecţionişti fără probleme. Oamenii au fost externaţi cu o stare bună de sănătate”, a declarat dr. Dina. Precizăm că au fost şi pacienţi care au avut boli asociate, fie astm bronşic, bronho-pneumonie obstructivă cronică. De asemenea, şi o gravidă în 30 de săptămâni a primit diagnosticul de gripă. „Şi ea a fost tratată cu bine şi a trecut uşor peste boală”, a mai spus directorul executiv al DSPJ.

ÎN PREZENT, MEDICII CONSTĂNŢENI AU RAPORTAT 18 SUSPICIUNI CLINICE DE GRIPĂ, DIN CARE 16 PERSOANE NECESITĂ ÎNGRIJIREA PE PATUL DE SPITAL. ŞI ÎN CAZUL LOR AU FOST PRELEVATE PROBE ŞI TRIMISE INSTITUTULUI „CANTACUZINO” DIN BUCUREŞTI, PENTRU INFIRMAREA SAU CONFIRMAREA GRIPEI (STABILIREA TIPULUI).

AŞA ŢINEŢI GRIPA LA DISTANŢĂ! Chiar dacă situaţia nu este alarmantă, medicii vin cu o serie de recomandări utile pentru populaţie. Şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, totodată master european în promovarea sănătăţii, dr. Loti Popescu, spune că „prevenirea infecţiilor respiratorii şi a îmbolnăvirilor, în general, nu se face într-o zi sau într-o săptămână”. „Prevenirea îmbolnăvirilor este un proces care ar trebui să devină un stil de viaţă. Infecţiile respiratorii (cu transmitere respiratorie, aeriană) sunt mai frecvente în sezonul rece, la variaţiile frecvente şi bruşte de temperatură, ca urmare a conjugării unor factori favorizanţi”, spune medicul şef. Grupele de vârstă mai vulnerabile sunt grupele extreme (copiii şi vârstnicii), fără să însemne că grupele de vârstă intermediară sunt excluse, dar şi bolnavii cronici.

CONCRET „Purtaţi îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată sezonului, acoperiţi bine capul, mâinile, picioarele şi zona gâtului; beţi ceaiuri călduţe, din plante; introduceţi în alimentaţie produsele stupului, cu menţiunea că mierea este interzisă la copiii între 0 şi un an; faceţi mişcare adecvată vârstei, antrenamentului şi stării dvs. de sănătate; îmbogăţiţi-vă alimentaţia cu legume crude şi fructe (5 porţii/zi); vaccinaţi-vă!”, sfătuieşte doctorul. Şi dacă totuşi v-aţi îmbolnăvit, izolarea este cea mai bună soluţie, alături de tratamentul prescris de medicul de familie, adaugă dr. Loti Popescu.



12