Versuri din copilărie, rime cu mesaje patriotice, poezii parodiate din creaţiile unor mari autori sau creaţii pe loc ale unor cetăţeni obişnuiţi au fost schiţate pe mii de şerveţele în toată ţara, de Ziua Internaţională a Poeziei. Un mare producător şi distribuitor de cafea a organizat, vineri, campania la nivel naţional „Plăteşte cu poezie 2014”, în 150 de cafenele din 55 de oraşe din ţară. La Constanţa, toţi cei care şi-au savurat cafeaua în localul Barissimo din centrul oraşului şi-au achitat consumaţia cu versuri scrise pe şerveţele special concepute pentru acest eveniment. Constănţenii s-au arătat receptivi şi încântaţi de iniţiativă, încercându-şi talentul pe hârtie.
POEZIE CU AROMĂ DE CAFEA Pe parcursul zilei de vineri, cei care au călcat pragul cafenelei Barissimo au fost răscoliţi de muza poeziei şi de versuri care le trezesc amintiri printre miresmele de cafea proaspătă şi caldă. Campania „Plăteşte cu poezie 2014”, organizată cu prilejul Zilei Internaţionale a Poeziei, reprezintă un succes, ca impact, pentru consumatorii obişnuiţi de cafea, dar şi pentru cititorii de poezie sau pentru oamenii care au rărit contactul cu poezia, iar această campanie reprezintă o readucere în temă a artei şi literaturii. Până la sfârşitul zilei, în cafenea au fost scrise şi predate aproximativ o sută de poezii, majoritatea despre dragoste, primăvară şi cafea, dar au fost şi versuri sarcastice despre Ţinutul Secuiesc sau Bianca Drăguşanu. Bileţelele cu poezii vor fi trimise reprezentanţilor producătorului de cafea din Bucureşti.
„Campania este făcută împreună cu partenerii noştri de la Julius Meinl, care, de Ziua Internaţională a Poeziei, au venit cu iniţiativa de a le permite oamenilor să ofere creativitate în loc de bani pentru o cafea. În localul nostru se află şi cărţi care sunt puse la dispoziţie clienţilor, iar cei care vor să citească ceva la o cafea îşi aleg, fireşte, poezii de Stănescu sau Eminescu. Nu prea au timp pentru romane în cafenea. De dimineaţă şi până la prânz, au fost lăsate zeci de şerveţele cu versuri. Este prima oară când se derulează această campanie, dar, din câte ştim, nu va fi ultima”, a declarat, vineri, managerul unităţii, Ştefan Aurel Ciprian.
O APROPIERE A OAMENILOR DE VERSURI O tânără şi frumoasă constănţeancă, Andreea Tudor, care lucrează în domeniul esteticii, ne-a explicat cel mai bine cum vede ea beneficiile unei astfel de iniţiative. „Este o campanie foarte frumoasă, nu neapărat prin faptul că primim o cafea, ci mai ales prin faptul că te stimulează să creezi ceva, care va rămâne şi o amintire frumoasă. Ne face să ne readucem aminte de poezii, în cazul în care nu ne pricepem la... compus. Eu am scris o poezie de la grădiniţă, prima care mi-a venit în cap. Este o campanie care apropie omul de poezie, o readuce în atenţie”, a declarat Andreea Tudor.
Ziua Internaţională a Poeziei a fost proclamată de UNESCO, în 1999, la Paris şi, de atunci, această zi are rolul de a sprijini poezia şi a întări legătura dintre ea şi alte forme de artă, precum teatrul, dansul, muzica, pictura. Campania „Plăteşte cu poezie 2014” şi-a propus să strângă în jur de 15.000 de poezii de la iubitorii de cafea, cu sau fără activităţi poetice, din toată ţara.
„Viaţa nu e făcută doar din conturi în bancă, ci şi din poezie”
Ziua Internaţională a Poeziei a fost sărbătorită, vineri, şi de poetul şi sociologul constănţean Constantin Lămureanu, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, sub egida Asociaţiei Culturale „Nelinişti metafizice”. Sărbătoarea a fost dublă, deoarece 21 martie coincide cu ziua de naştere a lui Lămureanu, care a împlinit 65 de ani. „Este o întâmplare”, consideră omul de cultură, deşi această zi pare să-i fi fost predestinată de muze, după cum trădează forţa şi sensibilitatea versurilor pe care le scrie.
„Am gândit această acţiune de la muzeu, la care au participat elevi de la Murfatlar, ca pe o lecţie de poezie. Sper ca cei care au participat la această manifestare să-şi amintească, peste un an, că pe 21 martie este Ziua Internaţională a Poeziei”, a spus Lămureanu.
Poetul constănţean are şi un mesaj pentru tinerii constănţeni: „Să aibă grijă că viaţa nu e făcută doar din maşini, case şi conturi în bancă, ci şi din poezia pe care o ai în tine”. Ca să demonstreze acest lucru, Constantin Lămureanu şi-a lansat, în cadrul întâlnirii, volumul „Hyperion netămăduitul”, al doilea din seria „Tratatul de melancolie”, iar Elena Ghiţulescu-Lămureanu şi-a prezentat volumul de debut, „Această iubire”.