Deocamdată nu avem un sistem funcțional de bike-sharing în Constanța, care să le permită locuitorilor și turiștilor să împrumute o bicicletă de la o stație automatizată. Însă autoritățile ne promit că, de la 1 noiembrie, vom beneficia de această facilitate. Până atunci, a fost elaborat un regulament pentru viitorii utilizatori, astfel încât toată lumea va ști de la bun început care sunt condițiile în care poate utiliza, gratuit, o bicicletă de la Primărie.
Cei care se plimbă prin Constanța, indiferent că sunt turiști sau localnici, au observat cu siguranță, în toate zonele orașului, unele structuri montate în trotuare, care aparent nu au nicio utilitate. Ne referim la cele 24 de stații automate de biciclete, care au fost amenajate în cadrul proiectului european transfrontalier „Black Sea Bike”. În tot orașul au fost montate 24 de asemenea rastele care vor cuprinde, în total, 390 de biciclete. Dacă stațiile ar fi funcționale, oamenii ar avea posibilitatea să folosească gratuit o bicicletă, în baza unei cartele magnetice, și să returneze vehiculul la oricare dintre stațiile din municipiu. Proiectul ar fi trebuit să fi fost finalizat până acum, însă, din cauza unor contestații la procedurile de achiziții și a reactualizării documentelor, au existat mai multe întârzieri. Așa se face că, în loc să fie finalizat la 31 decembrie 2015, proiectul va fi gata, după estimările autorităților locale, la 1 noiembrie 2016. Până atunci, pentru ca totul să fie în regulă de la bun început, vor fi adoptate normele pe care vor trebui să le respecte utilizatorii. Regulamentul urmează să fie votat în ședința Consiliului Local de miercuri, 31 august.
REGULI STRICTE, DAR DE BUN SIMȚ
Potrivit documentului, se vor putea înscrie în sistemul de bike-sharing persoanele cu vârsta peste 14 ani (cei sub 18 ani trebuie să aibă acordul părinților). Utilizatorii vor primi gratuit o cartelă magnetică ce îi va ajuta să împrumute, între orele 7.00 și 24.00, o bicicletă de la una dintre stațiile din oraș. Vehiculele pot fi utilizate doar atunci când vremea e favorabilă, pentru maximum două ore. Bicicletele pot fi predate la orice stație din oraș. Cei care nu returnează bicicleta după două ore vor avea cardul blocat pentru șapte zile, în cazul primei abateri, respectiv un an, la a doua abatere. Însă o întârziere de mai mult de 12 ore va fi interpretată ca suspiciune de furt, iar autoritățile locale vor sesiza organele competente să cerceteze fapta. De asemenea, cei care pierd vehiculul pe două roți vor fi obligați să plătească întreaga contravaloare, adică în jur de 2.500 de lei. Regulamentul interzice împrumutarea bicicletelor pentru transportul obiectelor care pot exploda sau al substanțelor toxice. De asemenea, bicicletele nu pot fi utilizate în curse și trebuie returnate în stare bună. Acestea sunt cele mai importante reguli pe care trebuie să le urmeze utilizatorii sistemului de bike-sharing. În cazul în care constănțenii care împrumută biciclete vor întâmpina probleme, vor putea să le semnaleze la un număr de telefon care va fi anunțat ulterior.
Citește și:
Când vor fi gata stațiile constănțene de închiriere a bicicletelor?