Primarul Constanței, Decebal Făgădău, a declarat, joi, că pune la dispoziția cetățenilor un chestionar online prin care le va cere părerea cu privire la mai multe aspecte legate de Cazinoul din Constanța. Pe de-o parte, constănțenii vor putea să spună dacă vor ca restaurarea edificiului să rămână în sarcina Companiei Naționale Investiții sau să treacă la municipalitate. În al doilea rând, constănțenii vor putea să spună care vor să fie destinația clădirii. Amintim că, de-a lungul timpului, au fost numeroase încercări de reabilitare a Cazinoului din Constanța. În luna martie a anului trecut, se organiza cea de-a treia licitație pentru restaurarea Cazinoului, considerat un simbol al României, nu numai al Constanței. La acea vreme, mulți credeau s-au aliniat planetele, iar acest proiect va fi pus în aplicare. Numai că trăim în România, unde toată lumea contestă pe toată lumea. După ce a fost stabilit câștigătorul, una dintre firmele descalificate a decis să conteste oferta acestuia. După ce a pierdut în primă instanță la Tribunalul București, Curtea de Apel i-a dat câștig de cauză. Astfel că instanța a anulat procedura de licitație și a decis reevaluarea ofertelor de către Compania Națională de Investiții, cea care trebuie să se ocupe de reabilitarea Cazinoului. Dar stați! Asta nu e tot! (vorba băiatului de la teleshopping). Unul dintre participanții la licitație a contestat inclusiv decizia Curții de Apel București de reevaluare a ofertelor. Cu alte cuvinte, în acest caz, sunt atât de multe contestații încât proiectul este împotmolit de-a binelea, iar destinul Cazinoului pare să fie pecetluit.
Recent, Cazinoul din Constanța a fost inclus printre cele mai periclitate 12 situri din Europa.
Cetățenii interesați pot obţine mai multe informaţii cu privire la această clădire emblemetică şi pot răspunde la întrebările din chestionar până la 28.02.2018, accesând link-ul: https://www.emsidian.w3mt.biz/w/YcqEgsYS1Rn2z8926Ob4LP6Q.
În cazul în care întâmpinați probleme în accesarea link-ului, el poate fi deschis și de pe site-ul Primăriei municipiului Constanța, secțiunea Transparență decizională, de pe site-ul Serviciului Public de Impozite şi Taxe Constanţa, precum și de pe paginile de Facebook: www.facebook.com/PrimariaConstanta/ și www.facebook.com/spitct.ro/.
CLĂDIRE ÎN STIL ART NOUVEAU
Clădirea-simbol a Constanţei nu a arătat mereu ca o ruină. Construit între 1908 și 1912, în stil Art Nouveau, după planurile arhitectului Daniel Renard, edificiul, devenit o emblemă veritabilă a României, a fost aspru criticat în primii ani de la inaugurare, presa vremurilor respective caracterizându-l drept „o matahală împopoțonată cu tot felul de zorzoane” (conform wikipedia.org). Totuși, de-a lungul timpului, monumentul a atras o mulțime de turiști, devenind unul dintre locurile preferate ale oamenilor înstăriți și împătimiți ai jocurilor de noroc și, totodată, simbolul arhitectural al Constanței. Cazinoul a fost restaurat complet de două ori: în 1934, de însuși proiectantul Daniel Renard, și în 1986, de un colectiv de artiști format din Sorin Dumitru, Gheorge Fircă, Ioan Mițurcă, Nae Mira și Nicolae Moldoveanu.
ÎNCERCĂRI RATATE
Povestea restaurării Cazinoului trenează de zece ani. După o lungă perioadă în care monumentul s-a degradat văzând cu ochii, Primăria Constanța a încercat să reabiliteze clădirea în 2006. Însă Guvernul Alianței PNL - PD a blocat orice demers la momentul respectiv. În 2007, Cazinoul a fost concesionat, pentru 49 de ani, grupului „Queen” din Israel. După numeroase tergiversări, autoritățile locale au preluat înapoi clădirea mai deteriorată decât era. În 2014, edificiul a fost transferat în administrarea Companiei Naționale de Investiții, ca o ultimă soluție de salvare. Numai că proiectul s-a lovit din nou de piedici. Anul trecut, cu numai câteva luni înainte de licitația de atribuire a contractului pentru executarea lucrărilor, cele cinci firme care s-au înscris în cursă au fost descalificate de CNI, pentru că niciuna nu întrunea condițiile necesare. De parcă lucrurile nu erau suficient de complicate, două dintre societățile care s-au înscris la licitație au atacat în instanță decizia prin care au fost descalificate, blocând demersurile pentru reluarea procedurii. Instanța a respins definitiv contestația celor două firme, așa că licitația a fost reluată în iunie, iar în noiembrie a fost lansată licitația electronică. Valoarea totală a proiectului de restaurare este estimată la 31,5 milioane de lei (6 milioane de euro), fără TVA.