Marile firme româneşti din agricultură şi alimentaţie se pregătesc să facă faţă noului context al integrării europene, cînd se preconizează că, din cauza costurilor ridicate legate de adaptarea la cerinţele comunitare, multe societăţi vor fi eliminate de pe piaţa de profil. Chiar dacă în urma acordurilor bilaterale cu UE a fost luată în calcul posibilitatea creşterii produselor alimentare care vor putea ajunge pe piaţa europeană fără taxe vamale, valurile de gripă aviară şi pestă porcină care s-au abătut în ultimul an peste ţara noastră au condus la menţinerea interzicerii exporturilor de carne în Occident. Aceasta înseamnă, practic, eliminarea societăţilor care nu şi-au pus încă la punct strategii de afaceri pentru o piaţa europeană extinsă, însă ca şi cum restricţiile nu ar fi fost de ajuns, reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au anunţat că, de la 1 ianuarie 2007, carnea de porc, pui, conservele din peşte şi produsele lactate vor fi inscripţionate pentru a indica dacă pot fi comercializate în ţara noastră sau spaţiul comunitar.
Măsura a fost luată după ce oficialii Comisiei Europene au stabilit criteriile pe care trebuie să le îndeplinească societăţile româneşti şi bulgare care vor să exporte peste hotare, indiferent dacă acestea trebuie să atingă standardele solicitate la 31 decembrie 2006, sau beneficiază de o perioadă de graţie pînă în 2009. “Aceste produse vor purta o ştampilă rotundă care arată faptul că pot fi consumate în România, fără a fi exportate peste graniţe, în vreme ce carnea de pui, laptele şi conservele cu ştampile ovale vor putea fi comercializate în spaţiul comunitar. „Aceste restricţii vor fi menţinute şi în cazul produselor din carne de porc care, deşi au fost prelucrate înainte de data de 1 ianuarie 2007 şi îndeplinesc condiţiile de siguranţa alimentelor, pot fi comercializate doar pe piaţa internă”, a declarat inspectorul pe probleme de siguranţa alimentelor din cadrul Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa, dr. Corneliu Dumitrică. Pe de altă parte, reprezentanţii DSVSA susţin că prin aplicarea noului sistem de etichetare se va impune un control mai strict în privinţa originii şi calităţii produselor comercializate. “Odată cu adaptarea la cerinţele europene nu înseamnă neapărat că românii vor cumpăra produse de o calitate inferioară. Acestea sînt agreate de UE, însă vor fi comercializate în condiţii diferite decît pînă acum, astfel încît, în perioada următoare să avem tot mai mulţi agenţi economici care acum nu au contracte de export, dar nici nu pot să demareze investiţii care să îi pună pe picior de egalitate cu ceilalţi competitori europeni, să poată intra pe piaţa occidentală”, a mai declarat Corneliu Dumitrică.