Constănţenii vor sacrifica porcii după tradiţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Porcul tot de cuţit moare

Constănţenii vor sacrifica porcii după tradiţie

Social 06 Decembrie 2008 / 00:00 4482 accesări

S-a tot vorbit în ultimii ani despre sfîrşitul Ignatului. Pentru că România a intrat în Europa, iar Europa nu este dispusă să accepte obiceiurile „barbare”, de parcă nu a văzut toată lumea cît de „civilizate” sînt coridele spaniole, porcului românesc i-a fost dată o altă soartă. De la tăierea la cuţit în bătătura ţăranului, cu celebra pomană a porcului, paharul de rachiu, lăutari şi toate celelalte pregătiri necesare unui Ignat în stil românesc, europenii au venit cu trei metode mult mai „umane” pentru sacrificare: împuşcarea, gazarea şi electrocutarea. Doar pe hîrtie însă, întrucît schimbarea planului de atac a găsit România total nepregătită pentru a aplica noile metode occidentale. Pusă în faţa faptului împlinit, Europa a fost nevoită, temporar, anul trecut, să închidă ochii la tăierea porcului, însă situaţia pare să se repete şi în acest an. Chiar dacă ţăranii care vor să sacrifice porcii pentru masa de Crăciun ar trebui să folosească cel puţin asomarea înainte de tăierea animalului, cei mai mulţi constănţeni sigur nu vor face acest lucru. Directorul executiv al Direcţiei Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa, dr. Grigore Mertoiu, explică faptul că sarcina asigurării metodelor de asomare a căzut în sarcina primăriilor, dar acestea nu sînt pregătite pentru a supraveghea cum trebuie Ignatul. „Legea spune clar că asomarea sau ameţirea porcului pentru tăiere în gospodării se va face respectînd toate normele în vigoare. Tocmai de aceea ar fi trebuit ca oamenii să fie instruiţi pentru a superviza acţiunile de sacrificare, întrucît este vorba de pistol special pentru anesteziere sau autorizaţii, dar nu s-a întîmplat deloc aşa. Nu sînt condiţii pentru a omorî animalele prin asomare, pentru că ar fi şi o acţiune mult prea dificilă pentru aceşti oameni din primării”, a declarat Mertoiu. Acesta susţine că problema nu poate fi gestionată nici de reprezentanţii DSVSA, care au obligaţia de a gestiona comerţul cu carne de porc în pieţe, tîrguri şi oboare în perioada sărbătorilor. „La nivelul întregii ţări sînt peste 2 milioane de porci care trebuie sacrificaţi, iar în Constanţa cîteva sute de mii, astfel că tăierea porcului se va face tot după tradiţie. Pe de altă parte, vom începe controalele tematice în pieţe, dar vrem să ne asigurăm că această carne din gospodării va fi folosită doar pentru consum de către ţărani. Tocmai de aceea, le cerem gospodarilor să facă examenul trichinelogic la carnea de porc, mai ales că acesta costă şapte lei la circumscripţiile veterinare şi 10 lei la medicii concesionari”, a mai spus Mertoiu.



Ştiri recomandate

12