Constantin Cumpănă lansează, la Brăila, volumele „Terente” şi „Tragedia navei Independenţa”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dublu-eveniment editorial

Constantin Cumpănă lansează, la Brăila, volumele „Terente” şi „Tragedia navei Independenţa”

Cultură 21 Octombrie 2009 / 00:00 2302 accesări

Cunoscutul ziarist şi autor de carte Constantin Cumpănă îşi va lansa, mîine, de la ora 17.00, la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” din Brăila, două volume-document, de o certă valoare: „Terente” (două tomuri) şi „Tragedia navei Independenţa - cea mai mare catastrofă din istoria navigaţiei maritime româneşti”, apărute la Editura Telegraf Advertising. Evenimentul care are loc la Brăila, la invitaţia conducerii Bibliotecii „Panait Istrati”, se anunţă a fi unul deosebit şi emoţionant, printre invitaţi regăsindu-se unul dintre cei trei supravieţuitori ai catastrofei, Sorin Mihăilescu, şef-mecanic pe nava „Independenţa” şi inginerul Ilie Negrea din Galaţi, şeful de proiect al navei „Independenţa” de la ICEPRONAV.

Dublul-eveniment editorial va reuni oameni de cultură, elevi, studenţi, precum şi marinari de la Căpitănia şi Brigada Fluvială din Brăila. La manifestare, din partea Bibliotecii Judeţene Constanţa „Ioan N. Roman”, va lua parte bibliograful Corina Apostoleanu. Lucrarea „Terente, publicată în două volume la Editura Telegraf Advertising reuneşte în paginile ei informaţii inedite despre controversatul „bandit al bălţilor”, prezentat în diferite şi numeroase secvenţe din cadrul epocii în care a trăit. Autorul cărţii, cunoscutul ziarist de investigaţie Constantin Cumpănă, a precizat că, prin această lansare de carte, Terente revine acolo unde a acţionat, în bălţile Brăilei. „Terente provine din zona Brăilei, iar orice este legat de zona noastră ne interesează în mod deosebit”, a precizat şeful serviciului Relaţii Publice din cadrul Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati” din Brăila, Claudiu Brăileanu.

Cartea-document „Tragedia navei Independenţa- cea mai mare catastrofă din istoria navigaţiei maritime româneşti” aduce în atenţia cititorului ziua fatidică de 15 octombrie 1979, moment apocaliptic în istoria navigaţiei maritime autohtone. La acea dată, petrolierul de 150.000 tdw „Independenţa”, construit în şantierul Naval Constanţa şi lansat la apă în ziua de 27 mai 1977, a fost colizionat de nava grecească „Evriali”, în apele Mării Marmara, în strîmtoarea Bosfor. „Independenţa” a ars neîntrerupt timp de 29 de zile şi de nopţi şi 42 de marinari au murit, 13 au fost daţi dispăruţi şi doar trei au reuşit să se salveze. Petrecut în plin regim comunist, cazul a fost ignorat cu bună ştiinţă de autorităţile vremii, în timp ce presa internaţională consemna tragicul incident în rîndul celor mai mari catastrofe maritime mondiale.

În cadrul dublului eveniment editorial de la Brăila va fi prezentat şi filmul realizat cu sprijinul Televiziunii Neptun, „Tragedia navei Independenţa”. Totodată, vor fi prezentate alte două volume-document de un cert interes, „Catastrofa navei Unirea - cel mai mare accident naval mondial din anul 1982” şi „Naufragiul navelor Paris şi You Xiu”, scrise de apreciatul ziarist de investigaţie Constantin Cumpănă şi fiul său, Andrei Dorian Cumpănă.

Taguri articol


12