Constantinescu, cercetat pentru... salcâmi mâncați de capre

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un nou dosar pe numele șefului CJC

Constantinescu, cercetat pentru... salcâmi mâncați de capre

Justiție 15 Noiembrie 2014 / 00:00 1286 accesări

Dacă președintele ales al Consiliului Județean Constanța (CJC), Nicușor Constantinescu, ar fi fost în libertate, vineri am fi asistat, probabil, la un nou circ mediatic. Ar fi fost luat de acasă sau de pe patul de spital cu cătușe la mâini pentru că oile și caprele au mâncat copacii plantați de Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (RAJDP) cu sprijinul locuitorilor județului Constanța. Este acuzat și că mai mulți arbori ar fi fost plantați în curțile bisericilor, școlilor, grădinițelor și ale altor instituții, în condițiile în care, probabil, ar fi trebuit plantați în câmp, procurorii omițând să spună că este vorba despre pomi fructiferi. Unde ar fi trebui plantați acei pomi? Tot lângă salcâmi, să-i mănânce caprele? Aceste acuzații, dar și multe altele se regăsesc într-un comunicat al DNA în care Nicușor Constantinescu este acuzat de abuz în serviciu, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional. Se observă cu ochiul liber că documentul a fost întocmit rapid pentru a fi dat publicității în ultima zi a campaniei electorale. Spunem asta pentru că există multe inadvertențe în comunicatul DNA, redactat de procurorii care au ținut cu dinții ca Nicușor Constantinescu să se întoarcă în țară pentru a fi arestat în alte două dosare. În unul dintre ele, Constantinescu este acuzat că nu a plătit o factură de 3.000 de lei pentru Centrul Militar Zonal, o instituție care nici măcar nu este în subordinea CJC. Într-un alt dosar, este acuzat că nu a permis Curții de Conturi să controleze documentele RAJDP. Dacă în aceste dosare șeful CJC a ajuns după gratii, cu toate că judecata nici măcar nu a început pe fond, fără a mai vorbi despre un verdict definitiv al instanțelor, oare cum se vor derula procedurile în dosarul proaspăt încropit, în care acuzațiile sunt mai grave?

ACUZAȚI CĂ AU ÎNCURAJAT PLANTAREA DE POMI FRUCTIFERI Dar să revenim la comunicatul DNA de vineri. Alături de Nicușor Constantinescu, în același dosar, mai sunt trimise în judecată încă 18 persoane fizice și juridice. Este vorba despre RAJDP (instituție din subordinea CJC), angajați ai CJC - Felicia Tăicuțu, Titi Cenușă, Adrian Gâmbuțeanu, Gică Ene, Ionuț Țițimeaua, Tudorel Pârvu, Bogdan Dima Gavrilă, Lucian Simion, Constantin Vlăducă - cărora li se alătură notarul public Ruxandra Darie, oameni de afaceri din Constanța (Costică Zelcă, Victor Aurelian Coman, Daniel Dan Popa), societățile comerciale Rom Coman SRL și STOP SRL, primarul comunei Lipnița, Florin Georgel Onescu, și secretarul comunei, Nela Geileanu. Atât angajații CJC, cât și cei ai RAJDP sunt învinuiți că au încurajat în special copiii, dar și pe ceilalți locuitori ai județului să participe la plantările de copaci, că au vrut să dea un exemplu bun celor mici învățându-i importanța plantării de pomi fructiferi, pe care ulterior să-i protejeze și să-i urmărească crescând. Totul s-a realizat prin programul „Caravana estivală a județului Constanța“, care vizează realizarea de perdele forestiere, reabilitarea terenurilor degradate, conservarea biodiversității naturale, dezvoltarea turismului ecvestru, dar și oferirea posibilității copiilor de a ajunge la principalele obiective turistice din municipiul Constanța. Anual, peste 7.000 de copii din mediul rural aveau ocazia să viziteze Constanța. O altă acuzație care i se mai aduce șefului CJC este că a încercat și reușit, în mare parte, să aducă în Constanța medici specialiști, cărora le-a promis că le va oferi locuințe de serviciu. Acum, Constantinescu este cercetat pentru că a vrut să le ofere medicilor români o alternativă viabilă pentru a nu pleca din țară să profeseze. Conform calculelor procurorilor, presupusul prejudiciu creat de Nicușor Constantinescu ar fi de 30 de milioane de lei în dauna CJC și de peste un milion de lei în cea a statului. Ca prime măsuri, DNA a pus sechestru pe mai multe bunuri ce aparțin inculpaților: Ruxandra Luminița Darie, Florin Georgel Onescu, Ionuț Țițimeaua, Titi Simion, Victor Aurelian Coman, Constantin Zelcă, Tudorel Pârvu și Titi Cenușă. Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București.

Dreptul la tratament de specialitate, refuzat

Magistrații de la Curtea de Apel Constanța au respins, vineri, contestația depusă de avocații președintelui ales al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, împotriva măsurii arestului preventiv, instituită în dosarul în care șeful CJC este acuzat că nu a plătit o factură de 3.000 de lei a Centrului Militar Zonal, o instituție care nici măcar nu este în subordinea CJC. Se pare că nici pentru magistrații Curții Superioare nu au contat documentele medicale semnate de medicii americani care l-au operat de forma gravă de cancer de prostată și l-au tratat post-operator pentru abcesul cu care s-a căpătat în urma intervenției chirurgicale. Nu a fost luat în seamă nici raportul medicilor oncologi români, care au confirmat, după medicii americani și cei turci, afecțiunile foarte grave de care suferă Constantinescu și care i-ar putea provoca moartea dacă nu este tratat corespunzător. Am putea relua faptul că toate actele medicale emise de toți medicii arată că el are nevoie de tratament de specialitate, că ar trebui să înceapă radioterapia, care nu se poate face în sistemul penitenciar, însă ne vom rezuma la a spune că el va avea parte, în Spitalul-Penitenciar Rahova, doar de tratament cu antibiotice.



12