PRIGOANĂ De mai bine de opt luni, procurorii DNA, conduși de Laura Codruța Kovesi, se chinuie să-l aducă în spatele gratiilor pe președintele ales al Consiliului Județean Constanța (CJC), Nicușor Constantinescu, care este cercetat în două dosare, unul în care este acuzat că nu a plătit o banală factură de 3.000 de lei la Centrul Militar Zonal Constanța, iar altul că nu a permis accesul Curții de Conturi la documentele Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța. Prigoana procurorilor a fost susținută și de către unii judecători din București și Constanța, care au admis două mandate de arestare preventivă a lui Constantinescu. Și asta în ciuda tuturor dovezilor și actelor medicale depuse la dosar, care au arătat, negru pe alb, că Nicușor Constantinescu suferă de o boală foarte gravă, cancer la prostată, și se află într-o stare critică, ce face ca orice deplasare mai lungă să-i pună viața în pericol. La fel de surprinzător este faptul că unii judecători au ignorat complet faptul că analizele medicale venite din SUA sunt autentificate cu apostila Convenției de la Haga și sunt certificate de Departamentul de Stat american, fiind semnate de trei doctori renumiți din SUA. Culmea este și că deciziile unor complete de judecată ale acelorași instanțe se bat cap în cap deși în adoptarea lor s-a ținut cont de aceleași documente medicale și care vizează aceeași persoană - Nicușor Constantinescu. Per ansamblu, opt dintre judecătoriii instanțelor au considerat că Nicușor Constantinescu trebuie să fie în libertate, iar alți patru au spus că trebuie arestat.
MEMORIU Încolțit din toate părțile mai ceva ca un criminal în serie, președintele ales al CJC cere ajutorul SUA pentru a scăpa de accesele de poliție politică. În această idee, Nicuşor Constantinescu a trimis un memoriu procurorului general al SUA, Eric Holder Jr., în care susţine că Justiţia română e controlată de DNA şi cere respingerea oricărei cereri de arestare ce va ajunge în SUA pe numele său. Contactat telefonic, avocatul lui Constantinescu, Cătălin Dancu, a precizat pentru Mediafax că ”memoriul este menit a clarifica cu probe asupra faptului că, în această cauză, sistemul judiciar din România în ansamblul său este imperfect, iar Justiţia, prin instituţiile sale, nu garantează realizarea unui proces echitabil, transparent, independent şi imparţial, încălcându-se în mod real prezumţia de nevinovăţie a lui Constantinescu”. Avocatul preşedintelui ales al CJC notează în documentul menționat că ”...întrucât... a fost emis un mandat internaţional de urmărire şi arestare, cu consecinţa aducerii sale în ţară, vă solicit respectuos să nu daţi curs solicitării autorităţilor române de a pune în aplicare pe teritoriul SUA acest mandat şi de a refuza executarea mandatului ca urmare a încălcării legii (...)”.
Documente ignorate
Avocatul Cătălin Dancu arată în memoriu că cel pe care îl apără a plecat din România, în scop medical, doar după ce a avut încuviinţarea procurorului DNA care instrumentează cazul său de corupţie, iar ulterior intevenţiei chirurgicale din SUA, a pus constant la dispoziţia sistemului judiciar şi de justiţie din România documente medicale doveditoare. ”Cu toate acestea, fără niciun suport probator, o serie de judecători, în mod speculativ şi total neprofesional, au negat autenticitatea documentelor medicale trimise din SUA. În atare situaţie, am luat decizia ca toate documentele emise de medicii americani să fie certificate în conformitate cu Convenţia de la Haga şi supralegalizate prin apostilare, astfel încât orice alte interpretări să fie înlăturate”, se mai arată în documentul transmis oficialului SUA. Avocatul mai spune că sistemul de justiţie din România riscă un precedent, în contextul în care judecătorii analizează şi percep diferit un document.