La Tribunalul Constanța a avut loc, miercuri, primul termen public în dosarul în care președintele Consiliului Județean Constanța (CJC), Nicușor Constantinescu, este judecat pentru că şi-ar fi îndeplinit, în mod defectuos, atribuţiile de preşedinte al Consiliului, plătind, în mod nelegal, finanţări nerambursabile către fundații și asociaţii sportive. A fost prima întâlnire din acest an a lui Constantinescu cu magistrații constănțeni și, totodată, cu judecătorul Iulia Cezara Suciu. Este același magistrat care l-a condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare, în dosarul în care șeful CJC este acuzat de subfinanțarea Centrului Militar Zonal (CMZ).
NEDREPTATE La termenul de miercuri, Constantinescu a formulat o nouă cerere de recuzare a judecătoarei Iulia Cezara Suciu, fiind cea de-a patra solicitare de acest gen pe care Constantinescu o înaintează conducerii Tribunalului și care îl vizează pe același magistrat. Motivul principal al cererii l-a reprezentat faptul că magistratul este același care l-a condamnat pe președintele CJC în dosarul CMZ. Și de această dată, la fel ca și alte situații, cererea de recuzare a fost respinsă de conducerea Tribunalului. „Azi (miercuri, n.r.) a continuat acest Kafka al așa-zisei justiții constănțene. Din păcate, din câți magistrați sunt la Tribunal, tot Iulia Cezara Suciu s-a găsit să mă judece în dosarul finanțărilor sportive. Pe mine mă șochează faptul că nu mi se dă dreptul la o judecată cinstită și corectă. Chiar Suciu a cerut în două rânduri să se abțină în dosarele mele, fiind conștientă că nu poate să fie imparțială și obiectivă. Cu toate acestea, câmpul de luptă al instanțelor constănțene a acceptat să fiu judecat de același judecător. Eu nu am dreptul la schimbarea judecătorului?”, a spus Constantinescu.
CRISTINEL DRAGOMIR VA FI CITAT La primul termen din dosarul finanțărilor sportive, instanța le-a adus la cunoștință inculpaților care sunt acuzațiile și probele în cauză. Totodată, s-a luat în discuție menținerea măsurii controlului judiciar în cazul șefului CJC, instanța rămânând în pronunțare. În plus, avocații președintelui CJC au explicând că nu este reprezentat județul Constanța, ca unitate administrativ-teritorială, care este parte civilă în dosar alături de Consiliul Județean. Potrivit legii, reprezentantul legal al județului este vicepreședintele CJC, Cristinel Dragomir, care are atribuțiile de președinte. Judecătoarea a decis citarea lui Dragomir la următorul termen. Ulterior, Marius Mocanu, avocatul lui Constantinescu, a precizat că a contestat raportul DNA în baza căruia au fost trimiși în judecată inculpații și a acuzat modul în care DNA a administrat probe la dosar.